.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 00:43:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ S4 ,2,2T 93' ] Dwa Problemy
PostNapisane: 07.lip.2007 12:38:07 
Użytkownik

Witam.

1 )
Ostatnio jadąc swoim audi zaświeciła mi się kontrolka że są do wymiany klocki hamulcowe ( takie żółte kółeczko z "okładzinami" ), sciągnąłem koła pozaglądałem , faktycznie z przodu były już w miare zużyte chodź jeszcze nie do końca , z tyłu były jeszcze ładne . Na drugi dzień kupiłem komplet Lucasa na przód i tył , z tyłu mam klocki bez czujników a z przodu z czujnikami , założyłem klocki , powkładałem do nich czujniki ( do przednich ) wszystko przeczyściłem i złożyłem , po przejechaniu kilku metrów dalej mi się ta sama kontrolka zaświeciła :< nie wiem o co już chodzi , czujniki są w niezłym stanie , żaden kabel nie jest uszkodzony , a dalej świeci , mam w aucie tarcze ufo wymieniane 45tyś temu , są w bardzo ładnym stanie , klocki kupiłem pod model , a od czasu jak mi się zaświeciły klocki to zrobiłem ok 50km , prędzej nic nie świeciło , prosze o jakąś rade , może trzeba skoczyć na serwis i jakiś błąd wykasować !? jak włączam test na przekręconym zapłonie to tylko mi ten błąd wyskakuje , jest jakiś sposób żeby to nie świeciło bo mnie strasznie rozprasza.

2)
Nie wiem czy to problem duży problm ale nie znalazłem podobnego na forum , nie moge zamknąć auta pilotem w kluczyku , założyłem nowe baterie do jednego i drugiego kluczyka i nie działa , mam te czujniki w słupkach , czy jest mozliwe że kluczyk się rozkodował ?? próbowałem przekręcić zapłon i naciskać ( tak w oplach się rozkodowuje ) ale nie działa , czy da się coś z tym zrobić , jest jakiś sposób ? czy trzeba uderzyć na serwis żeby ktoś to zrobił.

Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2007 20:33:13 
Użytkownik

Ta kontrolka odpowiada jeszcze za inne rzeczy (np. ciśnienie w układzie i inne - poszukaj bo nie pamiętam), więc wcale nie muszą to być klocki...

Co do kluczyka, to jeśli wkładałeś nowe baterie (a poprzednio działało), to jest szansa, że je źle poukłdałeś (są przecież 4), lub nie łączą Ci te blaszki.
Pilot w kluczyku jest na podczerwień i nie powinien się rozkodowywać (ja już zmieniałem kilka razy i wszystko jest ok). Te czujniki w słupkach to odbiorniki podczerwieni, więc włożenie kluczyka do stacyjki i naduszenie nic nie da, bo nie celujesz w odbiornik ;)
Koduje się kluczyki dwoma na raz z jednym w stacyjce, a drugim na zewnątrz (jest opisane na foum)...
Najłatwiej sprawdzić czy działa po ciemku. Naciskasz i patrzysz w diodkę. Powinna mignąć, a po przytrzymaniu po chwili zapali się na stałę słabszym światłem...

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2007 20:46:47 
Użytkownik

Kontrolka od okladzin jest tylko od okladzin :-) Od poziomu plynow i cisnienia jest czerwona z wykrzyknikiem.

Byc moze przelamal sie kabelek w izolacji w tym miejscu gdzie sie on ciagle zgina przy skrecaniu kolami. Z zewnatrz tego nie zauwazysz, bo izolacja pewnie jest w dobrym stanie. Zadnego bledu nie trzeba kasowac. Jest to banalnie prosty obwod - jak obwod jest zamkniety (zwarcie), to kontrolka nie swieci. Jak sie rozewrze (z zalozenia po przetarciu drucika w klocku) to kontrolka sie zapala. Ten czujnik to po prostu kawalek kabelka zatopiony w klocku. Gdy klocek jest juz mocno zurzyty to drucik ten zostaje przetarty i obwod sie rozwiera. Analogicznie jak przelamal sie przewod w kabelku to obwod tez zostaje rozwarty i zapala sie kontrolka.

http://www.audi200.cba.pl/forum

Tytuł:
PostNapisane: 08.lip.2007 10:17:46 
Użytkownik

OK. Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi , co do klocków już się nie przejmuje bo raz zgaśnie i jest ok a raz się zapala , możliwe jest właśnie to że przetarł się kabelek , musze jeszcze raz prześledzć ten układ , co do kluczyka to nie działał mi już jak kupiłem auto , kupiłem nowe bateryjki do dwóch pilotów , te blaszki troszke ponadginałem ale nic , w tygodniu jak bede miał czas to skocze do rzeszowa do macherów oni sie lubują w takich rzeczach to może coś sprawdzą , pozdro :diabel:

Strefa czasowa: UTC + 1