.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 00:14:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ALL] Jak poprawnie zdiagnozować przyczynę szumu z dołu?
PostNapisane: 10.lip.2007 10:10:01 
Użytkownik

Pomóżcie chłopy proszę :!!:

Nieudane zmagania z wyeliminowaniem szorowania "czegoś" podczas jazdy zmuszają mnie do zadania podstawowego pytania - jak dowiedzieć się z jakiej części samochodu dobiega mnie podczas jazdy denerwujący hałas gdzieś spod spodu (ja mam B3 1.8 ale pytanie ogólniejsze).

Jaki zakład i w jakie przyrządy wyposażony mi powie z dużą pewnością czy to jest zawieszenie, hamulce, skrzynia czy bóg wie co jeszcze :?:

Krótkie objawy - jako załącznik mojego przypadku klinicznego
-- podczas jazdy słychać jakby obcieranie - częstotliwość narasta z prędkością jazdy, Przy dużej prędkości jest to właściwie terkot.
-- wydaje mi się że przy niskiej prędkości czuję je lekko kole kierownicy
-- obroty silnika nie wpływają w ogóle na ten terkot - wysokie najwyżej go zagłuszają
-- najlepiej słychać na wysokim biegu i niskich obrotach - czyli pod dużym obciążeniem.
-- wciśnięcie sprzęgła podczas jazdy powoduje że szum jakby zmienia swoją intensywność ale nadal jest słyszalny . Nie wiem czy zmienia się dlatego że wysprzęglam czy dlatego że jednocześnie puszczam gaz.
-- szum słuchać także podczas jazdy z wyłączonym silnikiem - rozpędziłem się kiedyś, wyłączyłem silnik, szum się lekko zmienił jw. ale słychać go było wyraźnie.

Wielkie dzięki z góry za wskazówki :!!:

Tytuł:
PostNapisane: 17.lip.2007 14:16:28 
Użytkownik

kolego
przyczyn może być dużo i tak np. łożysko dociskowe sprzęgła,
łożyska w kołach - strasznie roznosi po aucie szczególnie jak to z kół tylnych,
a nawet sama skrzynia biegów, osobiście obstawiam łożyska piasty-tył, no chyba że to jeszcze coś innego ... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2007 12:27:41 
Użytkownik

Witaj :!:

Dzięki za zainteresowanie i chęć pomocy, spróbuję się odnieść:
Kreska napisał(a):
kolego przyczyn może być dużo i tak np. łożysko dociskowe sprzęgła,

Czy łożysko dociskowe sprzęgła będzie słyszalne także przy wyłączonym silniku w samochodzie toczącym się na luzie rozpędem? Robiłem taką próbę wyłączając silnik podczas jazdy. Sprzęgło wtedy chyba się nie obraca bo stoi silnik.

Kreska napisał(a):
łożyska w kołach - strasznie roznosi po aucie szczególnie jak to z kół tylnych,

"Darcie" na łożyskach tylnych chyba nie może być czuć na kierownicy. Ja czuję jakby lekkie drgania na kier. (wspomagana) w rytm obcierania.

Wszystkie łożyska były (i tył i przód) w międzyczasie (tj. odkąd próbuję namierzyć usterkę ok roku) kolejno wymieniane bo i tak im się należało (poza przodem, wywaliłem kurcze z 5 stów niepotrzebnie) nigdy nie miało to wpływu na to zachowanie.

Ciekawi mnie jeszcze w jaki sposób i na jakim sprzęcie profesjonalny mechanik eliminuje takie potencjalne źródła tego zachowania. Wszyscy "fachmani" z tzw. warsztatów to się zapierają "na pewno to to i to" a ty wymieniaj do skutku :): Może ktoś wie?

Tytuł:
PostNapisane: 25.lip.2007 08:43:47 
Użytkownik

Witam :!:

Nie jestem fachurą, jeśli jeszcze nie znalazłeś przyczyny, to podobne objawy miałem w VW i okazało się po długiej walce :D ,żę zapieczone były wewnętrzne przeguby, od strony skrzyni biegów. Wystarczyło umycie i nałożenie świeżego smaru.

Pzdr :!:

Tytuł:
PostNapisane: 02.sie.2007 15:01:32 
Użytkownik

Mam to samo i niestety nie da sie tego usunąć

Tytuł:
PostNapisane: 02.sie.2007 16:06:45 
Użytkownik

przyczyn moze byc bardzo wiele zaczynajac od luznych klockow chamulcowych (slabej jakosci zamiennik) przez krzywe/zuzyte tarcze... przeguby jak kolega pisal... lozysko oporowe sprzegla... skrzynia biegow(jaki poziom oleju?).... jesli szum nie jest tragiczny i nie chcesz wydac majatku musisz sie z nim pogodzic... w pewnym momecie po jakiejs naprawie/wymianie nie zwiazanej z problemem poprostu zniknie... w zycie urzytkownikow niektorych marek szumy sa zapisane w zyciorysie :peace: np POLONEZ :diabel: albo szum w cabrio przy duzych predkosciach z zamknietym dachem :):

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2007 12:33:28 
Użytkownik

siwusek216 napisał(a):
przyczyn moze byc bardzo wiele zaczynajac od luznych klockow chamulcowych (slabej jakosci zamiennik) przez krzywe/zuzyte tarcze

Wymieniane jak piszesz przy okazji - bez żadnego wpływu na zachowanie - na nowym jak i na starym the same.

Co do reszty to będe sprawdzał po kolei na podnośniku hydr - to już nie jest szum tylko terkot. Szkoda że nikt tak naprawdę nie potrafi powiedzieć, jak fachowo macher odróżnia takie rzeczy - czyżby moje przeżycia z "geniuszami" diagnozującymi rzeczy na słuch były normą :galy: :?:

Strefa czasowa: UTC + 1