.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 12.lut.2025 22:32:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4 1Z] Czy to normalne?
PostNapisane: 20.wrz.2007 08:28:28 
Użytkownik

Otóż szukam nadal źródła hałasu, cała zawiecha odremontowana, ale nadal słychać buczenie (rytmicznie nasila się i cichnie, tempo zależne od prędkości - sprawdzałem, łożyska są w miarę cicho). Nie znam się specjalnie na autach więc mam pytanko - proszę się nie śmiać jakby co - po podniesieniu przodu na lewarku kiedy obracam kołem na luzie słychać mniej więcej po 15-20 stopniach obrotu takie tyknięcie. Jeżeli wrzucę np "piątkę" i chcę obrócić na siłę to opór zaczyna się dopiero po tych właśnie 15-20 stopniach. Ponadto przednie koła nie kręcą się zbyt swobodnie, hamulce odpuszczają. Czy to norma czy coś ewidentnie jest nie tak?

Tytuł:
PostNapisane: 20.wrz.2007 09:10:08 
Użytkownik

hamulce odpuszczają bo nie ma wspomagania silnik jest wyłączony i prawie nie ma hamulców
silnik nawet nie musi być odpalony oby sie tylko kręcił np na holu na biegu mnie znajomy ciągnoł i miałem normalnie hamulce ale jak dałem luz to hamulce znikły :(

koła mają opór wtedy gdy jakiś cylinder idzie na sprężanie na mniejszym biegu np 1-dynce to będziesz miał o wiele mniejszy luz kola do tego oporu (przełożenie skrzyni)

widzę że miałeś malucha to powinieneś wiedzieć :): jak sie odpala na pych i szarpie :P

""Ponadto przednie koła nie kręcą się zbyt swobodnie""
mogą lekko hamulce trzymać ocierać
-krzywe tarcze
-zrobił się dość głęboki rant na zewnętrznej części tarczy
-zapiekają sie tłoczki i nie odbijają klocki hamulcowe

może łożysko ? koło ma luzy na boki , huczy?
a po za tym to nie są lekkie koła jak od roweru wiadomo ze mają wyczuwalny opór oby nie za duży

co do hałasu nie będe strzelał bo nie wiem
:diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 20.wrz.2007 11:27:59 
Użytkownik

Pisząc że hamulce odpuszczają miałem na myśli że nic się nie zaciera itp. a mimo to tylne wyhamowują znacznie wolniej. Coż, tarcze faktycznie niespecjalnie się prezentują ;)

A co do oporu - to jasne że jest, pytam tylko czy ten luz (15-20 stopni) ma występować, czy cos się wyrobiło.

PS. Łożyska chyba w porządku - brak oznak wyczuwalnych luzów.

Tytuł:
PostNapisane: 20.wrz.2007 15:00:38 
Użytkownik

chodzi ci chyba o ten luz koła na obojętnie jakim biegu
to są chyba luzy całego układu napędowego ....... :?:

Tytuł:
PostNapisane: 20.wrz.2007 17:25:26 
Użytkownik

Witam. Jeśli buczenie nasila się wraz z prędkością, to raczej będą to łożyska. Gdy łożysko jest zużyte luz może się pojawić, ale nie musi. No chyba, że przeguby ci tak buczą. Ale przegub by raczej tyrkotał. Pokręć jeszcze kierownicą na maxa w jedną i drugą stronę na małej prędkości i słuchaj czy nie tyrkocze. Jak sprawdzałeś łożyska, że piszesz że są w miarę cicho. Jeśli kręciłeś koło ręką i było cicho to o niczym nie świadczy. Musiało by być całkiem zatarte żeby przy takim kręceniu huczało. A jak nie wiesz na 100% co jest grane, to jedź do mechanika i niech sprawdzi. Jak powiesz że przyjedziesz do niego na naprawę, to sprawdzi nawet za darmo. I będziesz miał pewność że nie wyrzucisz kasy niepotrzebnie, bo dobre łożysko koła przedniego kosztuje ok 75 PLN, a przegub niestety jeszcze droższy. I niech nie przyjdzie nikomu do głowy palić diesla na popych :!: To nie benzyna.

09>13> AUDI A6 C5 2.8 quattro
ACK '99
08>09> VW PASSAT B5 (3BG) 1.9 TDI AWX '01
05>08> AUDI B4 1.9 TDI 1Z '93
04>05> VW GOLF III 2.0 GTI '92
03>04> VW PASSAT B3 VARIANT 1.8 '91
02>03> OPEL KADETT GSI 16V '89
Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1