.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 11:59:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [all]Uszkodzone łożysko panewka pompy wspomagania
PostNapisane: 09.lis.2007 16:18:01 
Użytkownik

Moim problemem są bardzo niepokojące donośne odgłosy dochodzące z pompy wspomagania w a90q 2.3NG :( . Odgłos można porównać np: do uszkodzonego łożyska alternatora. Problem na bank dotyczy pompy (po zdjęciu paska nie występuje). pompa ma luzy poosiowe ale nie jestem w stanie określić czy są duże czy nie poprostu są. Pierwszy raz problem pojawił się na wiosnę tego roku po umyciu silnika i wymianie paska klinowego na nowy. Wtedy popuściłem pasek i „prysnąłem” wd-40 i przeszło. Kilkanaście dni temu zaczęło się to znowu, teraz popuszczanie paska nic nie pomaga, a wd-40 pomaga tylko do następnego ranka. Wycieków płynu nie ma. Myślałem że jest tam łożysko i że wystarczy je wymienić, ale z forum dowiedziałem się że nie ma łożyska tylko jest panewka (i tu się sprawa komplikuje :/ ) Co ja teraz mogę z tym zrobić? Proszę o jakikolwiek podpowiedzi

Tytuł:
PostNapisane: 09.lis.2007 18:25:00 
Użytkownik

W Audi 100 (pompa dwusekcyjna) dorabiałem panewkę przy kółku pasowym, ale nie była ona nigdy przyczyną "hałasu". Luzy poosiowe, do np. 3 mm, są raczej nieistotne.
Luz góra-dół wynosił ok 2 mm. Panewka była wytarta do obudowy.
Wytarta panewka, to wytarta oś pompy - wymaga przetoczenia i tulejowania krzyżaka pod kółko pasowe. Tulejowanie krzyżaka, dobieranie wcisku, rozwiertaki.... NIE WARTO.

Kup inną pompę, bez luzu, z gwarancja rozruchową np. 3 dni. Nie zadziała - zwróć, i szukaj następnej. Ceny 100-300 zł. Te droższe, to z dłuższą gwarancją.

Strefa czasowa: UTC + 1