.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.lut.2025 10:28:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Zwrotnica (lewa) w audi 100 C4 - do wymiany???
PostNapisane: 29.paź.2007 10:01:01 
Użytkownik

Witam.
Mam mały problem z moim Audi 100 C4 2.0. Otóż wymieniłem ostatnio obydwa przednie wahacze i pojechałem ustawić zbieżność kół. Wjechałem na stanowisko, facet sprawdził zawieszenie i powiedział że nie da się ustawić bo do wymiany jest lewa zwrotnica. Gość nie był zbyt wygadany a ja z kolei nie jestem zbyt obeznany w szczegółach mechaniki zawieszenia. Jednak wlazłem pod auto i facet uruchomił oprzyrządowanie sprawdzające. Pokazał mi jak pracuje sprawne zawieszenie po prawej stronie i uszkodzone po lewej. Różnica była taka że po prawej ładnie pracowała (elastycznie) pewna tulejka, natomiast po lewej była sztywna i chyba o coś obcierała. Gość jedynie powiedział że może ta tuleja ma złą średnicę i nic więcej od tego mruka się nie dowiedziałem. Teraz mam pytanie, czy na podstawie mojego opisu możecie mi powiedzieć czy faktycznie muszę wymienić całą zwrotnicę, a właściwie kolumnę, czy wystarczy wymienić tę tuleję? Pytam bo w tym roku już mocno przekroczyłem budżet na naprawy mojego auta a jeszcze mam do wymiany tylne amortyzatory... Dzięki za każdą rozsądną sugestię...

Tytuł:
PostNapisane: 22.lis.2007 20:10:54 
Klubowicz

nie wiem za bardzo, o jaka tuleje chodzi i co ma ladnie pracowac. To gdzies jest przy wahaczu??
Opisz gdzie sie to znjadowalo. Zastanawia mnie, co moze byc przyczyna do wymiany calej kolumny.... Jezeli nie ma jakichs mechanicznych uszkodzen to nie sadze, ze wymiana jest potrzebna.
Jedynie co mi przychodzi do lba to lozysko na mcpersonie na gorze 0 to jezeli chodzi o mcperson. jezeli chodzi o wahacz to tuleja jest wlasnie po wewnetrznej stronie, gdzie wahacz jest skrecony sruba z wozkiem, ale to nie ma ni do roboty z kolumna.

Tytuł:
PostNapisane: 22.lis.2007 23:02:13 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
jedz do innego warsztatu na ustawienie zbierznosci

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Strefa czasowa: UTC + 1