.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.gru.2024 08:40:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [inne] Brak opon na rynku - szukam zamiennika
PostNapisane: 28.lis.2007 16:41:28 
Użytkownik

Mam zimowe Uniroyale MS PLUS 55 (już wycofane z rynku) 235/45/17 z indeksem V i wzmocnieniem krawędzi, oznaczonym jako XL.

Problem polega na tym, że w jednej złapałem kapcia, ale tak pechowo, że wskazane jest zakupienie nowej (czyli pary). Niestety PLUSów 55 już nie robią, a ich następców, czyli 66 na rynku nie ma (wg miłej pani z Conti), co więcej, fabryka we Francji przestawiła się na opony letnie i również PLusów 66 nie robi.

I teraz: jakie opony mogę założyć zamiast tych Uniroyali? Kluczem jest podobno to wzmocnienie rantu zewnętrznego, szczególnie w quattro. Są jakieś Conti na rynku, ale w cenie ponad 1000 zł. Wolałbym nie wydać więcej niż 600 zł za sztukę, czyli mniej więcej podobnie do 55 lub 66.

Towarzysze, pomożecie? :/

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2007 06:20:56 
Użytkownik

Wobec braku reakcji, uściślę pytanie:

Ponieważ nie ma na rynku dokładnie tego modelu opon, który mam założony, dokupienie takiej pary nie wchodzi w grę. I teraz - szukając innego modelu, czym powinienem się kierować, jednocześnie pamiętając o quattro:
1. Indeksem prędkości? (indeksu V na rynku praktycznie nie ma)
2. Wzmocnieniem <b>eXtra Load</b>?
3. Zbliżonym wyglądem bieżnika?

Dodam, że są jeszcze na rynku indeksy H, bez wzmocnienia. Ponieważ prędkości 210 km/h i tak nie zamierzam osiągać, może jest to opcja? Chyba, że kwestia indeksu jest bardziej złożona niż po prostu prędkość, może opony H różnią się od V większą ilością parametrów, niż po prostu prędkością.

Sytuacja staje się coraz mniej komfortowa dla mojej kieszeni, więc poważnie proszę o poradę - oponami nigdy się nie zajmowałem (poza kupnem i wymianą, rzecz jasna).

Dzięx.

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2007 08:39:31 
Klubowicz

poszukaj używki

przeczesałeś wszystkie sklepy te dwa mają w ofercie (nie wiem czy w magazynie też?) twoje oponki :peace:

http://www.ceneo.pl/130666

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2007 17:36:37 
Użytkownik

Ha! Kilka sklepów internetowych już sprawdziłem - wszędzie bez rezultatu. Nawet dystrybutor Uniroyal, czyli Conti twierdzi, że nie ma tych opon. A jednak - interopony.pl maja jeszcze 8 sztuk. Właśnie zamówiłem 2 sztuki. :) Wielkie dzięki za pomoc, na drugi raz będę bardziej wytrwały w czesaniu internetu. :) :)
Wielkie dzięki, ZacierY2K

Strefa czasowa: UTC + 1