.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 11:44:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: B4 - wymiana płynu hamulcowego - JAK?
PostNapisane: 07.mar.2008 11:49:42 
Klubowicz

Auto: b8q caeb '09
Haj.
W poprzednim aucie nie miałem ABS-u - stąd pytanie: jak wymieniać płyn hamulcowy, żeby wymienić go w całym układzie? W staruszku starczyło "przedymać" az z każdego odpowietrznika zaczął leciec świeży, a teraz?

Tytuł:
PostNapisane: 07.mar.2008 12:38:41 
Użytkownik

Najlepiej ciśnieniowo ale jak zrobisz według starej metody też powinno być dobrze

Tytuł:
PostNapisane: 07.mar.2008 14:31:20 
Klubowicz

Auto: b8q caeb '09
tz. że pompą ABS mam się nie przejmować, kiedy nie dziala - jest wsio pootwierane i przez nią tez przepompuję?

Tytuł: Re: B4 - wymiana płynu hamulcowego - JAK?
PostNapisane: 14.mar.2008 22:38:38 
Użytkownik

Ja robie zawsze tak wyciagnij klocki z 4 kol wcisnij cylinderki do srodka na maxa ale uwazaj bo plyn w zbiorniczku bedzie ci sie podnosil odsysaj go strzykawka jezeli wszystkie beda wcisniete odessij caly plyn z zbiorniczka nalej swiezego do pelna odkrec na tylnych kolach odpowietrzniki i nalej swiezego plynu do zbiorniczka az sie pokaze swiezy plyn zakrec odpowietrzniki odkrec przod i zrob tak samo az przeleje sie swiezy plyn zaluz klocki na wszystkie kola PAMIETAJ PLYN MUSI BYC W ZBIORNICZKU NA MAX CALY CZAS na koniec popompuj pare razy pedalem hamulca zeby klocki ulozyly sie w szczekach i cylinderki doszly do klockow zawsze pamietaj o PLYNIE MUSI BYC W ZBIORNICZKU zebys nie zapowietrzyl ukladu ja w kazdym moim samchodzie tak robilem z ABS-em nigdy nie mialem problemu [jezeli bedziesz mial problem z odkreceniem odpowietrznika lekko puknij mlotkiem w niego tylko nie za mocno z rozsadkiem] jakby co pozdrawiam :peace:

Tytuł: Re: B4 - wymiana płynu hamulcowego - JAK?
PostNapisane: 14.mar.2008 22:42:24 
Użytkownik

I pamietaj przed odkreceniem odpowietrznikow stary plyn wyssij strzykawka i od tego momentui musi byc caly czas plyn swiezy w zbiorniczku :!!:

Strefa czasowa: UTC + 1