.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 09:40:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: ciekawostka- blokowanie pedału hamulca przez ABS
PostNapisane: 24.mar.2008 14:14:43 
Użytkownik

pytanie z tych doszkalających :D

zauważyłem to jak bawiłem sie z podjazdem pod spoorą górkę piachu i w połowie chciałem zahamować więc przekładka nogi z gazu na hamulec depcze i tu zdziwienie i chwilowe przerażenie pedał twardy jak skała i chyba nic nie hamuje !! no to puszczam i znowu naciskam i troszkę chyba lepiej i w ciągu tych 1,2 sek puszcza i działa normalnie działo się to w czasie wytracania prędkości przy podjeździe chyba 45stopni albo i więcej na innych podjazdach podobnie a nawet jak raz chciałem stanąć w połowie takie ostrego (tzn ostrego ) podjazdu i hamuje znowu autko sie troszku cofa a pedał jak skała myślę zjadę i pier.... w coś ale nie po 2 sek łapie i hamuje

i przed chwilą tez pobawiłem sie na śniegu bokami i tez to było jak leciałem bokiem powoli w stronę niepożądaną ;) hamuje a on nic ale zawsze puszcza max po tych 2 sek tak jak by po lekkim obróceniu koła

aa i to nie jest zawsze tylko przy extreemie i to nie zawsze jak na razie miałem to chyba z 4-6 razy

fajnie jakby mi to ktoś logicznie wytłumaczył co się w takim przypadku dzieje
u kumpla w Land Cruiser takim nowszym też to jest

czyżbym znowu za trudne pytanie zadał ? :):
:|

Tytuł:
PostNapisane: 29.lip.2008 17:02:30 
Użytkownik

znalazłem stare śmieci więc dołączę nowe pytanko z tych ciekawych :peace:

aktualnie nie mam autka a mam prośbę czy może ktoś sprawdzić najlepiej z posiadaczy b4 z ABS-em i może jeszcze Q czy ABS przestaje działać jak jest zapalona lampka od ręcznego (lekko zaciągnięty na pierwszym ząbku żeby tylko lampka się świeciła)

bo wyczytałem ciekawostkę

""Kontrolka będzie się również świecić, jeśli cały układ będzie sprawny, a na jednej osi będą koła o innej średnicy. Wówczas komputer odczytuje cały czas różnicę prędkości obrotowej kół i taki stan również sygnalizuje jako usterkę. Także jazda z zaciągniętym hamulcem ręcznym może skutkować wyłączeniem się ABS-u. """

na stronce audi 80 :)
http://www.centrum.audi80.pl/content/view/106/57/
prawie na samym dole

Strefa czasowa: UTC + 1