.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 13.lut.2025 15:28:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: (a4 b5 2.6abc) problem z czujnikiem abs-u
PostNapisane: 07.kwi.2008 19:33:53 
Użytkownik

Witam. krótko, wiem juz z forum ze swiruje mi czujnik abs-u. podczas hamowania tuz przed zatrzymaniem włącza się abs, czy moze mi ktos wyjasnic normalnym językiem gdzie jest ten czujnik, jak mam sprawdzic ktory szwankuje, jak rozpoznac czy jest uszkodzony. prosze o pomoc bo przeleciałem wszystkie tematy i jest tam. Sprawdz koronke, moze jest brudny a nigdzie nie ma od podstaw napisane jak sie z tym obsłużyc, prosze o pomoc . pozdrawiam bobek84

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2008 19:45:44 
Użytkownik

Jak zdejmiesz koło to od patrząc od strony drzwi, czyli np przy przednim prawym kole z prawej strony, widzisz doś gruby kabel który idzie do kolumny McPersona i konczy sie na takim wystającym z kolumny wałku, lekko nienaściskając wyjmij czujnik kombinerkami i przemyj go np rozpusczalnikiem, pryśnij WD40 i wsadź spowrotem lekko dobijając gumowym młoteczkiem LEKKO!!!, najwięcej pracy jest przy sciąganiu koła, no chbya że masz kanał to nwet nie będziesz musiał go sciągac.

Pracy na 3 minuty plus zdjęcie i założenie koła

Ostatnio miałem podobną sytuację, czujnik abs zaświecał mi sie po przejchaniu 5 km, ale wyczyściłem i jest ok

Tytuł:
PostNapisane: 08.kwi.2008 16:46:50 
Użytkownik

dziękuje jeszcze dzis tak zrobie i odpisze czy pomogło. pozdrawiam

Tytuł: (a4 b5 2.6abc) problem z czujnikiem abs-u
PostNapisane: 12.kwi.2008 18:57:18 
Użytkownik

niestety z prawym poszło elegancko ale problem był z lewym (od kierowcy) siedział ciasno mogłem nim przekręcic ale wyjść nie chciał okazało sie ze kreci sie tylko plastikowa część czujnika a metalowa czesc jest w środku nie ruchoma, nie udało mi się go wyjąć. po włączeniu zapłonu zaświeciła sie kontrolka od abs-u i czerwony wykrzyknik od hamulcy czyli według mnie czujnik do wymiany. czy warto kupic te z allegro za 70 pln?

Tytuł: czujnik abs
PostNapisane: 18.maja.2008 08:58:20 
Użytkownik

niestey musialem lewy czujnik zniszczyc i zalozylem nowy kontrolki od abs-u zgasly,ale nadal abs sie zalacza wczesniej, jednak chyba prawy tez do wymiany.

Tytuł:
PostNapisane: 20.maja.2008 13:57:28 
Klubowicz

Pamiętaj, że czujnik może być dobry, a jedynie złamany przewód - ja tak miałem - wczasie hamowania włączał się ABS i po chwili kontrolka. Jak szukałem przyczyny miernikiem i siedziałem obok nadkoli, to ciągłość przewodów była i dopiero przy naciskaniu nadwozia pojawiała się przerwa. :peace:

Strefa czasowa: UTC + 1