.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.lut.2025 06:33:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jaką opone założyć do v8 na 18 calową felgę
PostNapisane: 04.cze.2008 18:35:28 
Użytkownik

Na początku dodam że szukałem jakiś informacji na ten temat ale nic nie znalazłęm , albo ilość wyników była tak wielka a informacji żadnej.
Założyłm do mojej v-ki zawieszenie Einbacha i montuje felgi 18 szer 8 cali.
Jako że móje auto traktuje już teraz hobbistycznie chce założyć oponki które nie koniecznie muszą byż przeznaczone na nasze drogi- tzn mogą być szersze.
W tej chwili mam 235/40 ale tak srednio mi się podobają i zastanawiam się jaki rozmiar mógłbym tam zamontować.
Myślę o 245/45 co o tym sądzicie? Może jakieś inne sugestie? Załuje że felgi są tylko 8 calowe

Pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2008 20:39:56 
Użytkownik

Nie wiem jakie masz zawieszenie i koła (głównie ET mnie interesuje)...
Uściślij to...

Powiedz, na jakiej podstawie wybrałeś 245/45/18?? Fajniej wyglądają?? A może są tańsze, bo felg od Audi w 18" i z taką oponą jest na pęczki?? ;)

Fabryka mówi jasno, że opony mają mieć rozmiar 245/40/17" więc tabela zamienników do łapki i wtedy można kombinować.

Na felgę 8" nie zakłada się opony większej niż 225, bo po prostu źle wygląda. Szeroka opona dobrze leży na feldze 10-11" a nie na wąskich szpulkach...

Najlepszy wygląd i prowadzenie jeśli masz feglę 18"x8" osiągniesz montując najwyżej 225/40/18 lub 205/45/18. Inne opony będą wyglądać koszmarnie i przede wszystkim nie będą zgodne z tabelą (a mówię to w trosce o Twoje napędy)...

Chcesz mieć szeroko rozstawione koła, to załóż dystanse, a nie walce zamiast opon, bo przy 245/45/18 Twoje auto nie dość, że będzie bezużyteczne (bo będzie obcierać przy skręcie) a do tego będzie wyglądało, jak w "za dużych butach".

Tytuł:
PostNapisane: 05.cze.2008 08:16:38 
Użytkownik

Zawieszenie zamontowałem Einbaha, a ET to w tej chwili nie mam możliwości sprawdzenia.
Ten rozmiar podałem jako przykład, tak jak napisałem wcześniej mam w tej chwili 235 i nic nie obciera i nie ma nawet takiej możliwości.
Tylko trochę "wąsko" wyglądają
Do felg miałem w komplecie flansze/dystanse- bałem się ze felga oprze się na tarczy ale jest idealnie, jutro porobie zdjęcia.
Przy okazji dopisze że poszukuje białych kierunków.

Pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 05.cze.2008 09:36:53 
Użytkownik

Teraz nic nie obciera, bo masz 235/40 ;)
Opona 245/45 jest nei tyle szersza, co znacznie wyższa i tu leży problem...

Zrób te fotki i zobaczymy co tam siedzi u Ciebie :)

Białe kierunki to ok.350zł z przesyłką...

Strefa czasowa: UTC + 1