.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 19:38:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A8] Metaliczny dźwięk przy skręcie w lewo
PostNapisane: 22.paź.2008 03:26:57 
Użytkownik

Witam,

Od jakiegoś czasu po dłuższej jeździe (czyli przy nagrzanym samochodziku) przy skręcie w lewo (przy małej prędkości w ostatnim czasie i przy większej) pod pewnym kątem słychać w kabinie dziwny metaliczny nieregularny dźwięk (?)... bardziej jakby buczenie... dokładniej to ten dźwięk dobiega z kolumny kierownicy ? tak mi się wydaję... przy opuszczonych szybach starałem się wsłuchać czy z zewnątrz ten dźwięk dobiega ale z zewnątrz nic niepokojącego nie usłyszałem... :/ Dodam tylko że wahacze są nowe więc są ok... tarcze i klocki też są ok... Więc co to może być ? Mój mechanik się upiera że to na pewno nie są łożyska... bo gdyby to były łożyska to dźwięk byłby inny... Proszę o pomoc !! bo wymienianie wszystkiego część po części mnie wkur***... Takich mam fachowców u siebie w okolicy...

A... bo zapomniałem... Chodzi o Audi A8 D2 1995r Automat Quattro 4.2L

Tytuł:
PostNapisane: 23.paź.2008 07:26:26 
Użytkownik

Widać moje problemy dotyczące z moją A8 są jakieś kosmiczne... drugi post i znowu zero odpowiedzi... :/

Tytuł:
PostNapisane: 23.paź.2008 08:59:24 
Użytkownik

A to przy pełnym skręcie czy nawet przy lekkim wychyleniu kierownicy ?

Tytuł:
PostNapisane: 23.paź.2008 15:22:27 
Użytkownik

No właśnie chodzi o to że to buczy pod pewnym kątem... ale w sumie to jest różnie... w ostatnim czasie się to nasila... i buczy nawet przy małym skręcie... przypominam że to nie jest regularny dźwięk... i jeżeli zmierzasz do szarpania przy pełnym skręcie to nic takiego miejsca nie ma...

dzięki za zainteresowanie się moim problemem...

Tytuł:
PostNapisane: 23.paź.2008 17:12:32 
Użytkownik

Zainteresowanie to jedno a realna pomoc to drugie ;)
W sumie od łożyska możnaby zacząć. Auto na lewarek i poszarpać kołem po przekątnej.
A wahacze kiedy wymieniane i jakiej firmy są założone?

Tytuł:
PostNapisane: 23.paź.2008 17:59:53 
Użytkownik

Wahacze wymieniane były niecały miesiąc temu... Ale ten problem był już przed ich wymianą... Ok... to sprawdzę to tak jak mówisz... na lewarek i obadam co i jak... (choć "mechanik" upiera się przy swoim że to nie jest łożysko) Ale to nie znaczy że temat zamknięty... dalej czekam na dalsze sugestie...

P.S. Nie wiem czy to może mieć coś wspólnego z moim problem ale dziś przy małej prędkości i opuszczonej szybie wyjeżdżając z pod mc donaldsa ;D usłyszałem dziwne dzwonienie na małych wybojach... nie wiem skąd ten dźwięk dochodzi i czy ma to coś wspólnego z moim problemem ale wcześniej tego nie słyszałem... dopiero na małych wybojach i przy małej prędkości usłyszałem te dzwonienie...

Tytuł:
PostNapisane: 31.paź.2008 11:43:17 
Użytkownik

Więc tak... Sprawdzałem to tak jak mówiłeś i wszystko jest ok... zmieniłem koła na zimówki i okazało się że spieprzyli geometrie kół... pojechałem na geometrie do innego speca i się okazało że mam do wymiany drążki kierownicze... dziś wymiana drążków i geometria... wymieniłem też olej w układzie kierowniczym... był wlany jakiś inny niż zielony febi mineralny... dziś wszystko się okaże... jeżeli dalej będzie to samo to z tego wychodzi że to coś w samym układzie... a powodem uszkodzenia mógł być wlany zły olej...

Strefa czasowa: UTC + 1