.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 01:10:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 AAT 94R] Uderzenie w Krawężnik
PostNapisane: 07.sty.2009 08:21:55 
Użytkownik

Witam

Wczoraj uciekałem na bok przez idiote który postanowił sobie podriftowac na lodzie, uderzyłem prawym kołem w krawężnik. Prędkość ok 10km/h - mocny huk - felga objechana. Postanowiłem jechać dalej - ale kierownica żeby jechać prosto przestawiła się o pół okrążenia, auto stoi jak by było obniżone z tej str, na jezdni strasznie podskakuje. Byłem w kilku warsztatach - nie chcą mi pomóc - bo tu nic nie widać. Nie wiem sam już co mam robić. Czy pękła sprężyna, amorek że tak nisko stoi?. Nie da się jezdzić.

Tytuł:
PostNapisane: 07.sty.2009 08:25:36 
Klubowicz

pewnie zostal skrzywiony drazek kierowniczy lub wahacz. Amorek nie mogl peknac przy takiej predkosci, sprezynie tez nie powinno sie nic stac. Musisz zdjac kolo aby cos zobaczyc, a ze zimno to sie nikomu nie chce.
Mam nadzieje ze nie uderzyles na wcisnietym hamulcu.

Audi A6c4 Ael Avant Quattro ECO Power by' To JA !
Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 07.sty.2009 08:33:46 
Użytkownik

uderzyłem na wcisnietym hamulcu. Byłem w warsztacie i wyszło że musze zmienić amortyzator - jest zaklinowany, nie odbija - nie można wcisnąć z prawej str auta - skacze na drodze lekka nierówność powoduję duże uderzenie. Panowie co robić teraz nie ukrywam że nie mam wolnej kasy na to. Koleś powiedział że jak nowy to muszą być 2sztuki, i że lepiej używany - co robić odstawić auto i czekać na dopływ gotówki. Poradzcie cos...

Na allegro jest dużo amorków, ceny też są różne - nie znam się na tym jaki jest dobry a jakiego nie brać.

Tytuł:
PostNapisane: 07.sty.2009 12:54:47 
Użytkownik

Najlepiej znajdz na allegro cos blisko siebie i podjedz obejrzec. Jak nie masz kasy oczywiscie. Jak bedzie ciasny i nie wyczujesz luzu poprzecznego w srodku to naczy ze mozesz na nim jeszcze posmigac...

Tytuł:
PostNapisane: 07.sty.2009 18:43:18 
Użytkownik

tylko kupujac uzywany z allegro zastanow sie, czy stac cie na ewentualne skasowanie calego auta i zrobienie sobie i pasazerom kuku. Nowe tez zdarzaja sie wadliwe, ale w takiej sytuacji odpowiada sprzedawca/producent, jak masz paragon i zakladasz w warsztacie, to nie bierzesz odpowiedzialnosci, gdyby okazaly sie wadliwe. A uzywka? sam pomysl...

ew. uzywka od dobrego znajomego, ktory nie powinien sprzedac ci padła.

nagie blondynki okazują się wcale nie takie głupie...

frustra vivit qui nemini prodest

Tytuł:
PostNapisane: 07.sty.2009 21:34:00 
Klubowicz

Amorki nie kosztują majątku, nie przesadzaj... Zakładanie używki jest bez sensu do kwadratu - po pierwsze i tak będziesz miał każdą stronę z inną charakterystyką, po drugie nie wiesz co kupujesz. Założysz nowe - wiesz co masz i na 50-100 tys. km spokój.
Ale nie sądzę, żeby na amorku się skończyło - pewnie masz krzywą felgę, krzywy drążek - miejmy nadzieję, że kołyska i stabilizator nie ucierpiały...

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 07.sty.2009 21:52:09 
Użytkownik

Amorki gumy i odboje kupie nowki sztuki. Co do reszty to zobaczymy jak wymienie to - przy podnoszeniua auta do gory - prawa str sie nie opuszcza - tak jak by sie zablokowała. Jutro jadę na warsztat.

Tytuł:
PostNapisane: 08.sty.2009 09:52:53 
Klubowicz

czyli wyszlo na to ze mocno uderzyles i z tej sily amortyzator uszkodzilo wygielo gorna rure amorka i w tej chwili nie schodzi ona w dol, zablokowala sie. Zycze Ci Aby na tym sie skonczylo.

Audi A6c4 Ael Avant Quattro ECO Power by' To JA !
Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 08.sty.2009 10:35:12 
Użytkownik

jak stoi kolo ?? wykrzywilo sie ? przesunelo ? uderzyles w kraweznik na skreconych kolach czy byly prostopadle do kraweznika ?? wahacz raczej powinien wytrzymac, moj sie zgial przy ok. 90 bokiem w kraweznik, wiec to bym odpuscil...

Jest:
M4 Competition
AMG GT S

Tytuł:
PostNapisane: 08.sty.2009 10:53:29 
Użytkownik

kliku dokładnie jest tak jak mówisz. Podczas podnoszenia auta widać że prawe koło stoi w miejscu dopiero po chwili troche odpuszcza ale to nie jest lagodne tylko skokami opada - jest ok 3cm wyżej niż drugie (patrzac z przodu - kiedy auto jest na podnośniku) Byłem wczoraj na badaniu amorków wyszło że lewy ma 65% a prawy 59% a czego jak zaczal czasc prawym to całe auto zaczelo skakać. Zbierzność wg maszyn przestawiona na +6 - nie wiem o co chodzi.

Teraz zaczęły sie spekulacje tutejszych mechaników, że to cała kolumna do wymiany, że mocowanie amora sie tez skrzywiło - itp itd. JAk będę ich słuchał to i silnik wymienie. Uderzenie odbylo sie przy predkosci max 5hm/h uderzyłem bokiem w krawężnik i usłyszałem bardzo głośny huk, Ruszyłem i juz zułem że skacze mi samochód i jazda na wprost możliwa była po zrobieniu Pół obrotu kierownica w lewo, jak ustawię kiere tak jak było wcześniej tzn na wprost - auto skręca w prawo do rowu....

Strefa czasowa: UTC + 1