.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 03:41:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 2.5TDI 2001] WYSOKIE CIŚNIENIE W WSPOMAGANIU
PostNapisane: 14.kwi.2009 12:52:47 
Użytkownik

Witam mam pytanko.Po wymianie pompy wspomagania na nową firmy ZF jak odpalę autko przy kołach ustawionych prosto i dodaniu gazu występuje jakby gwizd,świst (praca silnika elektrycznego) narastający wraz z obrotami silnika.Podjechałem do mechanika który powiedział że to za wysokie ciśnienie na pompie i podobno jest w układzie wspomagania w tym modelu silnikowym jakiś zawór sterowany elektrycznie odpowiedzialny za ciśnienie.
Chciałbym zasięgnąć Waszych opinii na ten temat.
Czekam na odpowiedzi i pytania.
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 14.kwi.2009 14:08:24 
Klubowicz

Na temat dźwięku się nie wypowiadam - bo nawet go nie słyszałem ... .
Jednak - zawór występuje tylko w egzemplarzach wyposażonych w servotronik i nie ma ten fakt niczego wspólnego z wyciem/gwizdaniem/etc. ... .

Jeżeli mogę coś doradzić, to sugeruję sprawdzić która rolka tak sobie wyje, bo może być niezła buba gdyby coś się zatarło, a pasek wielorowkowy wkręciłby się np. w napęd rozrządu.

Niestety - AKP zna już takie przypadki (niektóre cholernie bolesne) ... .

Tytuł:
PostNapisane: 14.kwi.2009 14:46:40 
Użytkownik

Witam.
Zaznaczę tylko fakt iż na starej pompie tego efektu dzwiękowego nie było a nie jest to odgłos kończącej się rolki ponieważ niedawno było wszystko wymieniane.Zastanawiam się czy nie ma to coś wspólnego z magielkiem (może przypchany gdzieś jest ?).Widziałem również na rys. jakiś zawór przy przekładni?Może to wynika z tego że pompa jest nowa i wydaje odgłos podobny jak słucha się radia które jest zagłuszane alternatorem.
Proszę o sugestie.

Tytuł:
PostNapisane: 18.kwi.2009 10:41:13 
Użytkownik

Witam ponownie :)
Chciałbym się dowiedzieć od kolegów którzy wymieniali pompę wspomagania czy mieli podobny przypadek do mojego:?:
Zaznaczę tylko że jak Piotruś stwierdził że servotronik nie ma nic z tym wspólnego.Rolki i pasek praktycznie nowe (3tyś.km),oczywiście pompa też nowa firmy ZF.:(
Na starej pompie podczas pracy silnika i dodawania gazu nie było żadnych efektów dzwiękowych (chyba że było to zasługą ATF-czerwońca co był w układzie):?:
Czy możliwe jest to że przekładnia została w jakiś sposób uszkodzona :?: a może coś się przypchało i pompa "wyje" bo ma za duże opory :!!:
Proszę o wskazówki co sprawdzić jak postępować z tym problemem dalej?
Pozdrawiam.

Strefa czasowa: UTC + 1