.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 22:05:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C4 2,8 Q AAH] ściąga przy hamowaniu w lewo
PostNapisane: 16.sie.2009 21:37:31 
Użytkownik

Witam!

mam problem taki jak w temacie. Dzisiaj zrobiłem jakieś 400km, przy połowie dystansu zauważyłem, że przy hamowaniu dziwnie ciągnie auto w lewo i zaraz wraca na tor jazdy, mała kontra pomagała, później zaczęło coraz mocniej ciągać autem. Zatrzymałem się, sprawdziłem śruby mocujące koła, sprawdziłem ciśnienie i poziom płynu hamulcowego, wszystko grało, jakoś powoli wróciłem do domu. Przy 60km/h mało odczuwalne, im szybciej tym gorzej. Przy 120km/h i mocnym hamowaniu bez kontry leci się ostro na lewy pas... na żwirówce przy hamowaniu „w podłodze” włącza się ABS i hamuje równo. na asfalcie nie chciałem mocno hamować. Jeżdżę na prawie nowych oponach 205/50 R17 na felgach od A8 z et42 + dystanse 8mm. Myślałem, że problem leży w kołach, jednak dlaczego ciąga tylko przy hamowaniu i to zawsze w lewo? W tamtym tyg. wymieniłem końcówki drążka kierowniczego (MOOG) i była ustawiona zbieżność. Auto przy 160km/h bez trzymanki kiery leci prosto przez jakiś czas więc jest chyba ok.

Nie wiem za co się zabrać, jutro założę 15stki stare i zobaczę czy będzie to samo. Pedał hamulca co prawda jest jakiś dziwny, bierze mocno pod koniec dopiero, płyn stanowczo muszę wymienić, ale nie wieżę aby to była wina płynu.

Jak ktoś coś mądrego wymyśli proszę o rady.

Audi S8 D2 FL 4,2 AQH quattro AT - przyjemność z jazdy ;)

Tytuł:
PostNapisane: 17.sie.2009 16:11:40 
Użytkownik

Temat rozwiązany, przyczyną był skręcony i rozwarstwiony wężyk hamulcowy z lewej strony stojąc przed autem. Wymiana wężyka oraz płynu rozwiązała sprawę.

Audi S8 D2 FL 4,2 AQH quattro AT - przyjemność z jazdy ;)

Strefa czasowa: UTC + 1