.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 22:01:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4 1Z] Montaż EDS w aucie z ABS
PostNapisane: 22.sie.2009 15:12:27 
Użytkownik

Auto: B4 1Z
Witam, co mi by było potrzebne, jeśli chciałbym w swoim aucie zamontować EDS? Oczywiście moje auto posiada ABS. Czy to na TEJ aukcji wystarczy? Czy będę, po takim samowolnym montażu, mógł jeździć bezpiecznie tzn. czy nie narażę swojego zdrowia i innych użytkowników dróg na niebezpieczeństwo?

Tytuł:
PostNapisane: 22.sie.2009 18:00:04 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Czy zdajesz sobie sprawę że szukasz osprzętu od quattro ? EDS w Audi to nic innego jak Elektronische Differentialsperre (blokada mechanizmu różnicowego) tylnego układu przeniesienia napędu.

Tytuł:
PostNapisane: 23.sie.2009 09:14:49 
Użytkownik

ADAM 12 napisał(a):
Czy zdajesz sobie sprawę że szukasz osprzętu od quattro ? EDS w Audi to nic innego jak Elektronische Differentialsperre (blokada mechanizmu różnicowego) tylnego układu przeniesienia napędu.

:?: :?:
to taka pseudo blokada i nie tylko tyłu tylko każdego z 4 kółek zależy od sytuacji które przyhamuje

a ja myślałem że to do każdego auta :P jak z montażem to nie wiem

po prostu podczas gdy jedno koło zaczyna znacznie szybciej się kręcić to EDS je przyhamowuje za pomocą pompy ABS-u i przekazuje też moc na te co stało w miejscu lub znacznie wolniej się kręciło wtedy koła kręcą się z podobną prędkością co zapobiega np. ciągłym kopaniem jednym kołem w piasku ..........

http://pl.wikipedia.org/wiki/EDS

Tytuł:
PostNapisane: 23.sie.2009 14:26:56 
Użytkownik

Auto: A8, R8
Elektroniczna blokada mechanizmu różnicowego (EDS) zapobiega obracaniu się jednego koła napędowego w miejscu. Jeżeli na śliskim podłożu ślizga się tylko jedno koło napędowe, między napędzanymi kołami występuje różnica prędkości obrotowych. Elektronicznie sterowane przyhamowywanie obracającego się w miejscu koła umożliwia przeniesienie momentu napędowego przez mechanizm różnicowy na drugie koło. W ten sposób koło o lepszej przyczepności do podłoża może wykorzystać moment obrotowy silnika. Układ EDS działa do prędkości ok. 40 km/h (w przypadku napędu quattro® - do ok. 80 km/h). EDS jest częścią składową elektronicznego systemu stabilizacji toru jazdy (ESP) oraz układu antypoślizgowego (ASR).

Tytuł:
PostNapisane: 23.sie.2009 16:17:01 
Użytkownik

Pablo200 napisał(a):
Układ EDS działa do prędkości ok. 40 km/h (w przypadku napędu quattroŸ - do ok. 80 km/h).

a skąd to wiesz ?

a wyżej chodziło mi że dla mnie nie ma różnicy czy to działa na dwa napędzane koła czy cztery chyba że jest problem techniczny ale jak nie założy to się nie przekona :)
podobnie z automatycznie wyłączaną tylną blokadą przy ~30 km\h które łatwo obejść odłączając biały kabelek pod tylną kanapą
a i były ABS-y tylko na przód

""audico"" zakładaj i pisz relacje albo całe fotostory z montażu najlepiej

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2009 08:02:44 
Użytkownik

ADAM 12 napisał(a):

dziwne rzeczy piszesz... mam b4 cabriolet i wyobraz sobie ze jest tam EDS. i tak jak kolega pablo200 napisal dziala w przypadku ośki do około 40km/h.

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2009 15:57:46 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
seteman napisał(a):
ADAM 12 napisał(a):

dziwne rzeczy piszesz... mam b4 cabriolet i wyobraz sobie ze jest tam EDS. i tak jak kolega pablo200 napisal dziala w przypadku ośki do około 40km/h.

Widzisz.Człowiek całe życie sie uczy. O torsenie w przednim napedzie wiem od dawna ,ale o EDS w ośce nie slyszałem. Zawsze byłem przekonany że dotyczy się to autek RWD i AWD.

Mam to badziewie w mietku i zawsze wyłączone bo jeździć się z tym nie da.

Strefa czasowa: UTC + 1