.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lis.2024 01:11:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B5]jak wyjąć radio?
PostNapisane: 27.gru.2006 21:23:12 
Użytkownik

Witam,

mam zapewne bardzo lamerskie pytanie, ale wybaczcie jestem laikiem w tym temacie - otóż:
Jak wyjąć radio z Audi A4 '99 (po facelifcie)?
Mam nieoryginalne radio Grundiga RDS 3300 (coś takiego - http://www.dooyoo.de/autoradio/grundig-3300-rds/) i chciałem wyjąć moje radio, aby podłączyć z tyłu odpowiednie kabelki by móc do radyjka wpinać np. mp3 playera (niestety wspomniane radyjko jest bez CD).
Nie wiem kompletnie jak za to się zabrać - czy muszę rozbierać cały panel i co wogóle rozkręcać - może jest jakaś strona, na której znajdę przykładowe zdjęcie.

Z góry dzięki za odpowiedzi i wyrozumiałość

Edited by jmm: Nazywaj tematy zgodnie ze schematem, bo będą usuwane!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 27.gru.2006 21:45:07 
Klubowicz

Większość grundigów ma po dwuch stronach dwa otwory trzeba tam wepchać jakię druty tej grubości i odchylić leko i wyciągnoć radio do siębie najlepiej wygnij drut tak żeby weszły dwa końce do obu otworów po jednej stronie.

Tytuł:
PostNapisane: 29.gru.2006 00:03:56 
Użytkownik

Tedi napisał(a):
Większość grundigów ma po dwuch stronach dwa otwory trzeba tam wepchać jakię druty tej grubości i odchylić leko i wyciągnoć radio do siębie najlepiej wygnij drut tak żeby weszły dwa końce do obu otworów po jednej stronie.

Super, wielkie dzięki udało się! Chociaż już miałem wybierać się po gwoździe, rzutem na taśmę wyjąłem za pomocą rozprostowanych biurowych spinaczy do papieru ;)
Teraz pozostaje mi "tylko" rozpracowanie wejść, żeby podczepić odpowiednie kabelki by korzystać z zewnętrznego mp3 playera, ale to już pewnie znajdę gdzieś na grupie czy na necie.

Tytuł:
PostNapisane: 09.sty.2007 11:47:25 
Użytkownik

Wszystko ładnie pięknie nawet nabyłem kabelek mini ISO (wejście do radia) oraz przejściówkę na małego jacka, ale okazuje się, że sprawa nie jest taka banalna.
Kabelek Mini ISO pasował do wejścia w radiu do zmieniarki CD, ale zdaje się, że zmieniarka podaje jeszcze na jedno z wejść sygnał sterujący (jakieś napięcie), a tego mój discman nie potrafi.
Otóż bez pewnej wiedzy elektronicznej (ja takowej nie mam) nie będę w stanie tego zmontować - kabelek oddałem, więc nie poniosłem strat finansowych (30 zł) i teraz przymierzam się do sprawdzenia tego ustrojstwa co się nazywa kaseta-adapter z wyjściem na małego jacka. Koszt takiej kasety to jakieś 6 zł więc jeśli jakość odbioru nie będzie wyraźnie odbiegała od moich wymagań (a te nie są przesadnie wygórowane) to będzie jak znalazł.

PS.
Transmitter FM do radia już próbowałem - bardzo źle przenosi wysokie tony.

Strefa czasowa: UTC + 1