.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.cze.2025 15:13:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 ;98r] pytanie o klimatyzację
PostNapisane: 12.kwi.2007 14:00:52 
Użytkownik

Witam serdecznie... pierwszy post i mam nadzieję, że mnie nie zlinczujecie ;)

Od kilku dni posiadam Audi A6 Avant 2.5 TDI '98 rok - a jako, że auto świeże to i nie daje mi spokoju jedna sprawa - klimatyzacja...
...kilka aut w życiu miałem ale w każdym do włączenia klimy był przycisk * a tu na klimatroniku nie ma nic takiego co by sie kojarzyło z klimatyzacją... przekopałem forum, przekopałem ogłoszenia ze sterownikami (nie znalazłem z osobnym przyciskiem *), udało mi się pobrać skany instrukcji (nie całej niestety a 30 stron) i tam na pierwszych stronach też nie ma nic w temacie... już nie mam pomysłu gdzie szukac wiec zapytam...
...czy w A6 jakos specjalnie włącza się klimatyzację? czy tylko ustawiamy na LO i to wszystko? bo jak tak to u mnie wieje takie sobie powietrze - wczesniej miałem E39 i tam szroniło grubo - a tu nic więc:
- albo pustawa już klima i czas nabić
- albo jest coś o czym nie mam pojęcia jak działa w tym aucie :D

Będę wdzięczny za jakieś wskazówki w temacie :)

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 12.kwi.2007 14:24:31 
Użytkownik

Jeżeli masz dwustrefowy klimatronic to klima włącza się wciskając każdy dowolny przycisk rodzaju nadmuchu (szyby, środek auta, itd). Jest też na środku przycisk auto, który po ustawieniu temperatur po stronie kierowcy i pasżera na 22 stopnie Celsjusza ustawiać Ci będzie klimę automatycznie do warunków panujących na zewnątrz. A jeżeli chcesz mieć super chłodno to musisz ustawić na klimie LO i przyciskami +/- ustawić dmuchawę na max oraz nadmuch na środek auta. Jeżeli w tej pozycji słabo ci będzie dmuchać to najpierw sprawdź filtr kabinowy, a potem to już tylko wizyta u fachowca :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 12.kwi.2007 14:40:01 
Użytkownik

Dzięki wielkie - póżniej sprawdzę - ogólnie dmucha mocno tyle, że powietrze z nawiewu nie jest tak chłodne do jakiego byłem zawsze przyzwyczajony z klimy ;)
Co do przycisków i klimatronica dwustrefowego jaki posiadam - to nic nie mam włączone - tzn tylko temperatura jest ustawiona i żaden inny przycisk nie wciskam bo jeszcze nie rozkminiłem go który do czego (tzn +/-, auto i off się domyślam :diabel: )

Tytuł:
PostNapisane: 12.kwi.2007 14:42:39 
Klubowicz

Nie bój się nikt Cię tutaj nie zlinczuje, kolego :diabel:
Nie ma co tłumaczyć - jak powyżej...
Ja włączam ją tylko przyciskiem AUTO uprzednio ustawiając tak jak sobie życzę dla dwóch stref oddzielnie, a wyłączam przyciskiem OFF :D ;)
...i nieźle szroni...
...zresztą używam jej przez cały rok, bo to klimatronic (nie służy tylko do chłodzenia)
Co do przytoczonej E39, teraz będziesz miał tylko lepiej i bardziej komfortowo.
Masz teraz COOO :diabel: :peace:

PS. Uzupełnij profil - skąd jesteś dokładnie...

Zobacz co potrafi jeszcze Twój klimatronic: ;)

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... light=kody

Tytuł:
PostNapisane: 12.kwi.2007 17:44:24 
Użytkownik

mpengo napisał(a):
Jeżeli masz dwustrefowy klimatronic to klima włącza się wciskając każdy dowolny przycisk rodzaju nadmuchu (szyby, środek auta, itd). Jest też na środku przycisk auto, który po ustawieniu temperatur po stronie kierowcy i pasżera na 22 stopnie Celsjusza ustawiać Ci będzie klimę automatycznie do warunków panujących na zewnątrz. A jeżeli chcesz mieć super chłodno to musisz ustawić na klimie LO i przyciskami +/- ustawić dmuchawę na max oraz nadmuch na środek auta. Jeżeli w tej pozycji słabo ci będzie dmuchać to najpierw sprawdź filtr kabinowy, a potem to już tylko wizyta u fachowca :peace:

Na panelu klimatronika masz przycisk ECON.Jeśli się swieci na tym przycisku dioda ,znaczy że kompresor klimatyzacji nie dziala lub jest wylączony.Jeśli się nie świeci znaczy że pracuje.Dodam jeszcze że klima przy temperatyrze oklolo 4 stopni, nie pracuje. Kompresor klimy nie pracuje.

Tytuł:
PostNapisane: 13.kwi.2007 20:27:03 
Użytkownik

carlnova napisał(a):
Co do przytoczonej E39, teraz będziesz miał tylko lepiej i bardziej komfortowo.

Miałem E39 na oryginalnym zawieszeniu M i troche mi brakuje tego brania zakrętów jak po szynach :diabel: dodatkowo mogę już śmiało powiedzieć, że E39 lepiej radziła sobie z drogą z płyt - poprzeczne nierówności - taką drogę mam do domu i często śmigam dlatego róznica jest bardzo mocna.

Ale wracając do klimatyzacji to... u mnie jest jakaś padaka - goraco jest... albo klima jest pusta (w środę podjade gdzieś w koszalinie gdzie klimy nabijają) albo... sam już nie wiem - nie ma chyba opcji, że mam dwustrefowy klimatronic a nie ma w aucie klimatyzacji? :galy: pytam bo w życiu nic nie jest mnie już chyba w stanie zaskoczyć :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 13.kwi.2007 20:38:10 
Użytkownik

Auto: Audi Q7 4L 3.0 TDI
spoko jezeli przycisk ECON sie nie swieci i nie leci zimne powietrze to prawdopodobnie musisz nabic klime.
jezeli nie masz gazu w uklacie to kompresor od klimy tez sie nie wlaczy.
jedz nabij klime i wszystko bedziesz wiedzial.
dodam ze jak mam ustawione 18 a w aucie jest goraco to klima tez chlodzi, nawiew sam sie reguluje najpierw szybko a pozniej wolniej wszystko jest zalezne jaka masz temperature w srodku.

Bylo
AUDI A6 C5 2.4 98r AGA LPG
Mercedes CL 500 W215
Mercedes E320 CDI S211
Jest
Audi Q7 4L 3.0 TDI 12r

Tytuł:
PostNapisane: 14.kwi.2007 00:02:29 
Użytkownik

A może ma ktoś namiary na sprawdzony zakład od klimy w Koszalinie ?

Tytuł:
PostNapisane: 14.kwi.2007 12:32:35 
Klubowicz

Michał-J napisał(a):
A może ma ktoś namiary na sprawdzony zakład od klimy w Koszalinie ?

Najpierw pojeździj i popytaj:

Zrobi Ci to każdy BOSCH Service w Koszalinie: Mioduszewski, Andrykowski i Kamiński, np.

http://www.bosch.koszalin.pl/index.php? ... 984e3e523f

a także

"Auto Klima" Morska 7 te. 094 3464228

"ICE" Zwycięstwa 295/3 te. 503 766969

Elektromechanika J. Poznański Przemysłowa 8 tel. 094 3417544

Zaznaczam, że niesprawdzone (nie było takiej potrzeby :D )
Jesteś z Koszalina i piszesz: zachodniopomorskie ? :/

Tytuł:
PostNapisane: 14.kwi.2007 13:03:34 
Użytkownik

Podstawowa sprawa to fakt, że przy manualnej klimie to normalnie jeździsz bez niej i możesz za pomocą przycisku * włączyć klimę. Tu masz climatronika więc na klimie jeździsz cały czas a jeśli chcesz to przyciskiem ECON możesz ją wyłączyć.

Tytuł:
PostNapisane: 14.kwi.2007 13:44:25 
Użytkownik

carlnova - nie jestem z koszalina - bliżej mam do szczecina tyle że... jade w środe do koszalina zakładać ksenony, do serwisu audi i przy okazji bycia w koszalinie załatwię już klimę :diabel:

W koszalinie bywałem ostatnio gównie na giełdzie - pewnie znowu bede ze znajomymi.
W koszalinie mam też znajomego - gania MB 124 6l V12

Strefa czasowa: UTC + 1