.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.cze.2025 10:42:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 2.5 TDI] Navi plus obcina skale głosnosci
PostNapisane: 02.kwi.2007 17:09:04 
Użytkownik

Witam wszystkich po dłuższej przerwie.
przejde odrazu do rzeczy
Mam A6 z navi plus z podłączonymi orginalnie głosnikami przednimi i podłączonym przezemnie przez chinche z tyłu navi, wzmacniacz do którego jest podłączony głosnik basowy.
Problem wtym iż gdy chcę podkrecic na full muzykę, skala głosnosci która się wtedy pokazuje przesuwa się do konca, lecz po chwili wraca gdzies na połowe w momencie kiedy w głosnikach pojawia sie nieprzyjemne dla uszu zniekształcenia.zjawisko to objawia się róznie, gdy słucham CD skala się cofa gdzies do połowy, a gdy słucham radia to zatrzymuję sie na 3/4 skali, bo jak wiadomo sygnał z CD jest mocniejszy i czystszy. Wszystko zależy od sygnału danego odbiornika. Może nawigacja jest na tyle sprytna że w zależnosci od wybranego sygnału, sama reguluje dostępną moc, aby niespalić koncówki mocy lub głosników...niewiem może sie mylę.
Proszę o opinie czy jest to normalne, czy też gdzies tkwi problem
dziękuję i pozdrawiam
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: 02.kwi.2007 18:24:53 
Użytkownik

Mnie to pachnie uszkodzonym potencjometrem... Zdarzają się nieregularne przeskoki, gdy kręcisz gałą (oprócz tych, które opisałeś)??

Tytuł:
PostNapisane: 02.kwi.2007 20:47:55 
Użytkownik

u mnie np jest wrazenie ze w zaleznosci od predkosci jazdy (natezenia halasu we wnetrzu auta) navi scisza lub podglasza radio/cd

Peugeot 405
Fiacior 126P
Obrazek

:) Przylookaj :)

Tytuł:
PostNapisane: 02.kwi.2007 20:50:22 
Użytkownik

Fakt może być potencjometr jak najbardziej ale moze navi też jakis błąd złapała... .Mi kiedys na vagu wywaliło błąd jak wziąłem głośność na full i gala chciała dołozyc swoje...

Tytuł:
PostNapisane: 03.kwi.2007 10:42:55 
Użytkownik

Może macie racje,ale zanim podepne pod kompa to jeszcze pokombinuje.
Wczoraj jeszcze kombinowałem i zauważyłem że jak włącze jakąs stacje radiową o bardzo słabym sygnale, to wtedy bez probemu skala przesuwa ku koncowi, w wiązku ztym jestem coraz bardziej przekonany, ze niejest to problem z navi tylko tak jak w pierszym poscie pisałem navi sama reguluje dopuszczalną moc jaka wychodzi na głosniki aby je oszczedzić.już sam nie wiem.....

Tytuł:
PostNapisane: 05.kwi.2007 18:45:10 
Użytkownik

xslawox to ze sie scisza i podglasnia w zaleznosci od halasu to normalne i w ustawieniach chyba jest to alt.frequency o ile sie nie myle :)

Tytuł:
PostNapisane: 06.kwi.2007 10:59:28 
Użytkownik

jamroz88 napisał(a):
xslawox to ze sie scisza i podglasnia w zaleznosci od halasu to normalne i w ustawieniach chyba jest to alt.frequency o ile sie nie myle :)
no zgadza sie :diabel: Sluchajcie nie chce otwierec nowego watku ale.... :zly: wczoraj niestety zablokowalem przypadkowo navi :zly: choc znalem kod, czy da sie to jakos odblokowac?????

Peugeot 405
Fiacior 126P
Obrazek

:) Przylookaj :)

Tytuł:
PostNapisane: 25.kwi.2007 12:32:40 
Użytkownik

Samo się odblokuje po godzinie i wtedy można wprowadzic kod

Tytuł:
PostNapisane: 25.kwi.2007 12:45:37 
Użytkownik

A tak wogóle to nawiązując do tematu który zacząłem, chcę napisac że dzis przypadkowo byłem w warsztacie który się specjalizuje w alarmach i nagłosnieniach samochodowych i gosc stwierdzil że takie zjawisko jak brak mozliwosci podkręcania gały na full jest spowodawane tym iż navi samo reguluje potecjometr tak aby nie zjarać końcówki mocy lub głosników dlatego niepozwala na kręcenie gała ile się chce i ustawia optymalny najbrardziej skrajny punkt w potecjometrze albo polski soft który był wgrany w innym warsztacie cos spierd....i w sumie się zgodze bo soft który widziałem jak gosc wgrywał był na zwykłej płycie cd-r, czyli jakas samoróbka z neta i mało tego to nie wszystko sie spolszczyło w navi. Czy też tak macie w swojej navi????????
napiszcie gdzie mogę ewentualnie znalesc nowszy soft po polsku lub nawet oryginalny po niemiecku
dzięki

Strefa czasowa: UTC + 1