.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.cze.2025 10:26:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5]Problem z alarmem po podłączeniu z modułem komfortu!!
PostNapisane: 25.kwi.2007 21:49:10 
Użytkownik

Witam.
przedewszystkim zanim sie rozpisze,zaznaczam iz przetrzepałem forum kilka razy i nic co by mi pomogło nieznalazłem, więc prosze was o pomoc.
Jestem szczesliwym posiadaczem A6 99r avant z wyposażonym fabrycznie modułem komfortu który bez problemu funkcjonuje po przekręceniu klucza w zamku lub przycisków na tzw. scyzoryku lecz tego klucza nieużywam bo jest w aucie zamontowany alarm z innym pilotem którego używam do załaczania alarmu i otwieranaia/zamykania drzwi.Wszystko funkconuje sprawnie aż pewnego dnia zajżałem do schematu podłączenia alarmu jaki jest zamontowany w aucie i zradoscią stwierdziłem że alarm który mam ma wyjscie na domykanie szyb tzw. moduł komfortu ( impuls 25s), więc zacząłem drązyć czemu niezamykają sie okna w momencie załączenia alarmu i okazało sie że monter który montował alarm poszedł na łatwizne i nie podłączył tego kabla tam gdzie trzeba( albo niewiedział gdzie albo mu sie niechcialo).Udałem sie do odpowiedniego warsztatu gdzie w 5min wpieli kabelek tam gdzie trzeba....no i się zaczeła jazda...Po wpięciu kabelka wydawało się wszystko pięknie alarm się załączał, drzwi sie pozamykały no i szybki w góre.Szczesliwy wróciłem do domu nie testując wszystkiego co monter zrobił bo cel został osiągnięty.Co się okazało... w tej chwili mam tak że jak zamykam auto to wszystko gra jak opisałem wczesniej, lecz jak chce otworzyć auto to alarm się rozbraja lecz drzwi się niechca odryglować, muszę ręcznie kluczem otworzyć. i tak wkółko zamykam pilotem ,a otwierać muszę pilotem i zamkiem.Troche się zmęczyłem tą sytuacją i odpiołem kabel od impulsu domykania szyb alrmu tam gdzie go monter wpioł i wszystko wróciło do normy ,czyli zamykam i otwieram pilotem od alarmu, lecz niedziała domykanie szyb. O co chodzi, bo narazie mój elektryk niema czasu, a mnie to denerwuje, może elektryk nietam gdzie trzeba wpioł albo cos z modułem komfortu?
Wszystkich zorientowanych w temacie proszę o pomoc

Ostatnio edytowano 26.kwi.2007 18:27:41 przez pabloniss, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 26.kwi.2007 10:18:16 
Użytkownik

Witam ponownie
Racze zapytać jescze czy ktos wie gdzie powinien być wpięty kabel alarmu sterujący domykaniem szyb, bo natym kablu według schematu musi byc napiecie zerowe i tak zresztą jest jest ale tam gdzie wpioł elektryk ten kabel jest napięcie rzędu 2V i może dlatego tak wszystko sie wali, że zamyka ale już niechce otworzyc. jak wypne kabelek to wszystko OK
prosze o sugestie

Tytuł:
PostNapisane: 26.kwi.2007 20:33:51 
Użytkownik

ELECTRIC WINDOWS Comfort closing.Negative control signal.
The closing of the windows is obtained timing the GREEN/BLUE doors closure wire of the vehicle.

CENTRAL DOORS LOCKING Negative control signal.
Connect to the GREEN/BLUE wires at the position nr.5 (lock) and
BROWN/YELLOW at the position nr.6 (unlock) located in the 15 way light brown connector behind the left sill cover, drivers side.

Podłaczaj się przez przekaźniki. Ja miałem podobny problem z tą różnicą że przy otwieraniu drzwi, opuszczały się szyby przez 3 sekundy.

Tytuł:
PostNapisane: 26.kwi.2007 21:11:16 
Użytkownik

Myslisz ze mogł elektryk wpiąc sie poza przekaznikami?
Przecierz jak mu zwróce uwage to mi powie "to sam Pan sobie rób jak Pan taki mądry"
a jesli tak własnie zrobił, to co mozna jeszcze sugerowac.
moze zle podłączony alarm z centralnym zamkiem albo co najgorsze uszkodzony alarm?
prosze o pomoc

Strefa czasowa: UTC + 1