.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 05:23:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 2,5 TDI, 2000r] Problem z wiatrakiem od klimy..
PostNapisane: 17.lip.2007 14:43:54 
Użytkownik

Auto: A6 C7 2.0 TDI 177 KM
Witam
mam chyba problem z wiatrakiem od klimy.Zauwazyłem ze nei załacza sie chyba.Rok temu nie działał i rozszczelinał mi sie klimatyzacja.Gość mówiłże kabel przy wiatraku był przetarty.Teraz klima działą ale wiatrak sie chyba nie załacza.Po odpaleniu nie chodzi, zrobiłęm z 5 km miastem, klima włacozna na "LO" i max i po zatrzymanie sprawdzam i dalej wiatrak stoi.Czy to jest normalne? u kolegi w 1.9 TDi cały czas pracuje.Uszkodzony czy zalacza sie sam pod wplywem jakiegos czujnika?

Tytuł:
PostNapisane: 17.lip.2007 22:42:06 
Użytkownik

wiatrak przy włączonej klimie powinien działać cały czas.
spróbuj przy włączonej klimie lekko uderzyć w wiatrak może wystartuje(ja tak miałem)
poszukaj na forum kolega Piotruś opisał sposób czyszczenia wiatraka.
P.S. nie używaj klimy bez działającego wiatraka bo będzie Cię czekało ponowne nabicie klimy.
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2007 10:46:48 
Użytkownik

probowalem go zruszyć..bez skutku.Problem w tym ze przy tym silniku aby sie dostac do wiatraka to trzeba odkrecać cały przód.Zderzak itp.Czy ta pierwsza chłodnica duza od czołą jest od klimy własnie? Bardzo szybko sie nagrzewa.

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2007 11:02:51 
Użytkownik

wlasnie dzwonilem do zakładu.Powiedzieli ze trzeba podłaczyc komputer i zobaczyc jaki jest kod błedu.Sugerowali ze wiatrak jest sterowany komputerem i np. za duze cisniene klimy tez moze zle wplywac na prace..

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2007 22:29:44 
Użytkownik

sam wiatrak wyjdzie bez rozkrecania przodu trzeba tylko ściągnąć obudowę rozrządu i mieć bardzo małe rączki aby wydostać kabel wiatraka (idzie pod spodem chłodnicy aż do wtyczki przy zbiorniczku do wspomagania )
P.S. według mnie zdecydowanie szybciej będzie odkręcić pas przedni niż próbować wydostać ten przewód
powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 18.lip.2007 23:14:31 
Użytkownik

Wiatrak powinien startować razem z włączeniem klimy. :diabel:
Nie ma żadnej kontoli, czy pracuje, czy nie.
Przy wzroście temperatury załączany jest drugi bieg, ale bez kontroli zwrotnej jego pracy. :<
Jak nie startuje to opukiwanie, jeżeli pomoże, to tylko na chwilę (sprawdziłem organoleptycznie). Ten syf który wylatuje podczas opukiwania i przedmuchowania silnika wiatraka to są Wasze starte szczotki. :!: :/ :!!:
Trzeba wyjąć, przeczyścić i sprawdzić szczotki, najczęściej szczotki są zjechane do końca jeżeli autko ma parę lat i właściwie pomoże tylko wymiana szczotek lub całego wiatraka. :diabel:
Mozna wyjąć bez rozbierania przodu, trzeba tylko zdemontować osłonę rozrządu, do samego wiatraka wystarczy tylko z prawej strony ( od strony pasażera). Gorzej jest z przewodami. Faktycznie biegną pod wentylatorem wisko i od góry to raczej problem żeby wyjąć, ale można przeciąć przy wiatraku i później połączyć.

Rikerxxx napisał(a):
wlasnie dzwonilem do zakładu.Powiedzieli ze trzeba podłaczyc komputer i zobaczyc jaki jest kod błedu.Sugerowali ze wiatrak jest sterowany komputerem i np. za duze cisniene klimy tez moze zle wplywac na prace..

Wystrzegaj się tego "zakładu", nie mają pojęcia o tym, o czym mówią. Czy wentylator pracuje, czy nie, komputer nie ma o tym informacji, on ma pracować po włączeniu klimy ( na pierwszym lub drugim biegu ), reszta to jest "kasa" dla "zakładu" ( z czegoś trzeba żyć ). :galy: :diabel: :diabel: :diabel:
Jeżeli masz wątpliwości sprawdź napięcie zasilania wiatraka klimy, wystarczy zwykły woltomierz. :diabel: :diabel: :diabel:

pzdr

Strefa czasowa: UTC + 1