.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 16.cze.2025 21:35:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ALL] Włączone ksenony i szumy w CB - dlaczego ?
PostNapisane: 30.lip.2007 17:01:53 
Użytkownik

Cześć, jest taka sprawa ... założyłem ksenony (zestaw z allegro - made in china) wszystko fajnie pięknie ale postanowiłem zamontować CB - pojechałem do speców - zamontowali wstępnie radio i antene "wystroili" ale jak włącze ksenony to słysze szumy ... spece nie potrafili powiedziec dlaczego tak jest ... radio oddałem ale generalnie chce CB tylko dlaczego tak sie dzieje ?? Ma ktoś jakieś racjonalne wyjasnienie i pomysł ?

Pozdrawiam

80 B3 1.8 - było

wyznawca quattro...

Tytuł: Re: [ALL] Włączone ksenony i szumy w CB - dlaczego ?
PostNapisane: 30.lip.2007 17:29:45 
Użytkownik

Prezes napisał(a):
Cześć, jest taka sprawa ... założyłem ksenony (zestaw z allegro - made in china) wszystko fajnie pięknie ale postanowiłem zamontować CB - pojechałem do speców - zamontowali wstępnie radio i antene "wystroili" ale jak włącze ksenony to słysze szumy ... spece nie potrafili powiedziec dlaczego tak jest ... radio oddałem ale generalnie chce CB tylko dlaczego tak sie dzieje ?? Ma ktoś jakieś racjonalne wyjasnienie i pomysł ?

Pozdrawiam

Made in china ...

Tytuł:
PostNapisane: 30.lip.2007 18:32:02 
Użytkownik

też tak mysle :) można na to coś poradzić ? spece od CB poradzili mi żebym założył zwykłe H4 i bedzie dobrze - nie bede tego komentował :) (ja mam H1 notabene ;)

80 B3 1.8 - było

wyznawca quattro...

Tytuł:
PostNapisane: 30.lip.2007 20:15:51 
Klubowicz

Lokalizacja: GLIWICE Furak1:CC 900 Furak2:CIVIC 07 Furak3:BMW M3 Cabrio Moto:GSX-R 750K3
Może daj radio bezpośrednio od akumulatora?

ZAPRASZAM http://www.nawydmie.com.pl

Tytuł: Re: [ALL] Włączone ksenony i szumy w CB - dlaczego ?
PostNapisane: 30.lip.2007 20:52:21 
Klubowicz

Rower napisał(a):
Prezes napisał(a):

Pozdrawiam

Made in china ...

raczej kwestia tego skad jest zasilanie do CB

było:
Q7 4M 3,0 TFSI
SQ5 Plus
A7 C7 3,0 biTDI
A6 C7 3,0 biTDI
S4 B8 3,0 TFSI
V8 D11 4,2
A4 B6 1,8T q
S8 D2 4,2
S6 C4 4,2
A6 C4 2,5 TDI q
S6 C4 2,2T
A6 C4 2,5 TDI q
A80 B4 1,9 TDI

Tytuł:
PostNapisane: 30.lip.2007 22:13:35 
Użytkownik

u mnie pojawił sie dokladnie ten sam problem. Po zamontowaniu xenonow przetwornice robia zaklucenia na CB. Jak chce sie o cos zapytac to musze swiatła wyłaczyc i dopiero gadac. Jesli tego nie zrobie to slychac mnie tylko na bliskiej odleglosci. Pozatem zakłuca mi tez radio. Sa to raczej zakłucenia szczatkowe ale tez sa!!

CB mam podłaczone bezposrednio do aku. Jest na to jakas rada. Na co dac jakis filtr...?? na swiatła czy na CB??

Tytuł:
PostNapisane: 30.lip.2007 22:40:29 
Użytkownik

zasilanie brałem z zapalniczki ... nie próbowałem bezpośrednio od aku ... może by to coś zmieniło ... spróbuje ... ale jakby ktos miał jakiś pomysł to pisać ... wiem że Elberr miał taki sam problem - ciekawe czy coś na to poradził ... goście od CB mówili że dali radio które ma bardzo dobre jakieś tam filtry antyzakłoceniowe i nie pomogło ...

E D I T:

Kolega mi zaproponował coś takiego:

BBart napisał(a):
Panie Prezesie, owiń Pan sobie przetwornice folią aluminiową razem z przewodami do palników, przytknij do masy i sprawdź.

Jak ktoś ma dobry dostęp do przetwornić to niech spróbuje ... ja żeby się do nich dostać musiałbym sciągać lampy i generalnie duuużo roboty bo musiałbym przetwornice scągać a ile sie namęczyliśmy z kolega żeby je założyć - mało miejsca jest i trudny dostęp...

80 B3 1.8 - było

wyznawca quattro...

Tytuł:
PostNapisane: 31.lip.2007 19:28:23 
Użytkownik

Prezes napisał(a):
też tak mysle :) można na to coś poradzić ? spece od CB poradzili mi żebym założył zwykłe H4 i bedzie dobrze - nie bede tego komentował :) (ja mam H1 notabene ;)

No COMMENT :diabel: :diabel: :diabel: :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2007 20:15:12 
Użytkownik

widze ze temat sie urwał a ja nadal cierpie i jestem w potrzebie. Jade dzis w nocy z rodzina nad morze a radio jak szumiało tak szumi dalej. Przegrzebałem wiekszosc opini na ten temat w necie i znalazlem cos takiego.

cytat
"Nowe przetwornice z napięciem roboczym 45V na żarówki philipsa D4S/R to właśnie przetwornice żelowe. Ja jestem z wykształcenia eletronikiem/elektrykiem.

Dzisiaj widziałem jak są zbudowane zestawy xenon sprzedawane na allegro, pierwsze rażące co napewno powoduje zakłócenia to brak lub złe ekranowanie na przewodach WN z przetwornicy do żarówki a jeszcze lepsze jest to że kabel zasilający NN (do przetwronicy) idzie razem w tej samej wiązce co kabel nie ekranowany WN lub załączony razem w wiązce i dopiero ekranowany.

Jeżeli by was interesowało jak powinien wyglądać prawidłowo działający (zamontowany) zestaw xenon to wrzucam tutaj schemat co i jak powinno się zrobić żeby zniwelować zakłócenia
Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1