.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 23:11:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B6] fabryczny bixenon - paląca się przetwornica valeo
PostNapisane: 20.gru.2013 19:32:46 
Użytkownik

Witam !

Panowie, opisze problem, z którym nie mogę się uporać od pół roku. Na początku zgasła mi lewa lampa, pomyślałem pierwsze co - żarówka - kupiłem komplet ORYGINALNYCH - po 250 zł za sztukę - pewne źródło. Świeciły już na "czerwono" więc pomyślałem wymienię od razu dwie. Wymieniłem, lewa dalej nie świeci. Okazało się że przetwornica padła, kupiłem używaną - wymieniłem - działa..... przez dwa dni - spaliła się, wymienili mi na gwarancji na inną (pomyślałem że to przypadek - w końcu to używana przetwornica), ta druga po dwóch dniach też się spaliła. Kupiłem fabrycznie nową - dwa dni - spaliła się - wymienili na gwarancji na inną - spaliła się kolejna. Wymieniłem kabel który łączy przetwornicę z palnikiem i założyłem kolejną nową przetwornice - 2 dni spalona. Żarówki stronami już zamieniałem - zawsze pada lewa przetwornica (śmierdzi spalonym).

Byłem u elektryka - sprawdzali kable, kostkę (ta co wchodzi do lampy), napięcie ok 13.8 V i jest stabilne - nie spada nie rośnie, według nich wszystko ok :) Dwóch elektryków rozkłada ręce.

Dodatkowo uszczelniłem tą lampę bo myślałem że to przez wilgoć, ale jednak nie...

Panowie - doradźcie coś.

80 B3 1.8 - było

wyznawca quattro...

Tytuł: Re: [A4 B6] fabryczny bixenon - paląca się przetwornica vale
PostNapisane: 20.gru.2013 20:27:57 
Użytkownik

Prezes napisał(a):
Witam !

Dodatkowo uszczelniłem tą lampę bo myślałem że to przez wilgoć, ale jednak nie...

Panowie - doradźcie coś.

Woda od strony komory silnika się nie dostaje?
Mi po myciu silnika karcherem w B6 padły obie przetwornice.
Uszczelnienie lampy nic nie da bo przetwornica jest na "wierzchu". Zresztą lampa musi "oddychać" tak jak założył konstruktor, bo inaczej będzie parowała przy nagłej zmianie temperatur.

Strefa czasowa: UTC + 1