Witam
Nawiązując do tematu chciałbym podzielić się wrażeniami z wymiany FIS-a na nowy.
Ponieważ mój stary FIS w A6 C5 posiadał dwie typowe wady tj.: zanikanie linii, zaciemnianie części wyświetlacza pod wpływem temperatury postanowiłem po 4 latach coś z tym zrobić.
Ponieważ po długich poszukiwaniach licznika (przedwcześnie jak się okazało) doszedłem do wniosku że to mission imposible, zakupiłem na allegro sam wyświetlacz FIS po czym zamontował go mi lokalny elektronik. Jak na ironię losu kilka dni później kolega przysłał mi całkowicie sprawny licznik z oryginalnym FISem. Ciekawą sprawą jest że licznik jest z modelu 97-99 a jego data produkcji jest z 2000 roku. Pewnie jakiś zirytowany fisem Niemiec wymienił cały licznik serwisie na nowy - prawdopodobnie pozbawiony już wady.
Wracając do tematu nadmienię, iż zakupiony wyświetlacz jest rzekomo oryginalny lecz gdy zadzwoniłem do serwisu z zapytaniem o widniejący na opakowaniu nr OEM to dostałem informację że nie posiadają takiego numeru w programie. Po oględzinach widać że procesor na taśmie jest taki sam jak w starym ale taśma wygląda nieco inaczej.
Posiadając 2 sprawne liczniki (jeden z wymienionym FISem a drugi z oryginalnym sprawnym) postanowiłem porównać jakość wyświetlania.
W wymienionym FISie widać znacznie większy kontrast, nawet zbyt duży. Tło wyświetlacza nie jest całkowicie jednolite - w niektórych miejscach widać leciutko jaśniejsze przebarwienia w oryginale tło jest całkowicie jednolite. W dzień nowy wyświetlacz wygląda świetnie - wyraźnie i bez zastrzeżeń, w nocy jakby lekko za jasno świecił względem wyświetlacza przebiegu - ale to za mocno nie przeszkadza. Ostatnią różnicą jest odcień świecenia żółtych komunikatów. W nowym fisie są one bardzo jaskrawe a w oryginale lekko stonowane - prawdopodobnie to też wynik większego kontrastu nowego wyświetlacza.
W przypadku mojego wyświetlacza nie sprawdziły się opinie o nowych wyświetlaczach, że patrząc lekko z boku mało co widać. Widać świetnie z każdego kąta w samochodzie.
Co do trwałości to nie jestem w stanie się wypowiedzieć ponieważ wyświetlacz świeci u mnie dopiero 1 miesiąc.
Podsumowując:
- moim zdaniem warto zainwestować te parę złotych na komfort i bezpieczeństwo ( u mnie latem niemożliwym było zobaczenie np.: komunikatów słabego ciśnienia oleju, przekroczonej temperatury cieczy chłodzącej, czy braku ładowania akumulatora);
- tak szczerze gdybym dostał w/w sprawny licznik to pewnie bym go zainstalował w aucie zamiast wymieniać fisa;
- ogólnie jednak jestem bardzo zadowolony i mam nadzieję że to potrwa jeszcze trochę czasu
Poniżej zamieszczam zdjęcia:
1.
Stary uszkodzony wyświetlacz
2.
Nowy wyświetlacz w opakowaniu
3.
Taśma nowego wyświetlacza
4.
Nowy wyświetlacz - takie sobie zdjęcie
W najbliższym czasie wrzucę zdjęcie sprawnego oryginalnego wyświetlacza z drugiego licznika - tylko go podłączę.
Jeżeli ktoś chciałby szczegóły na temat od kogo, kupiłem wyświetlacz to proszę na priva... nie chcę uprawiać krypto reklamy na forum.
(Niestety sprawdziłem i gość od którego kupowałem w obecnej chwili nie ma aukcji z wyświetlaczami)
Pozdrawiam