.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.lut.2025 23:16:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi b4 1.9tdi z1 94r gaśnie podczas jazdy
PostNapisane: 08.lis.2017 08:37:00 
Użytkownik

Witam
Potrzebuje porady sprawa wygląda następująco moja auto jeździło bez zarzutów aż któregoś razu zgasiłem odpalam patrzę nie zgasły mi kontrolki od akumulatora od wody i płynu hamulcowego znaczy te dwie mrugały a akumulator świecił tak jak na przekręconej stacyjce zgasiłem auto sprawdziłem wszystko było ok postanowiłem pojechać dalej znaczy do domu odstawić audi rano szykując się do pracy mówię a co mi tam zobaczę odpalam i wszystko okej pojechałem do pracy po pracy wsiadam do auta przejechałem chwilę i znów zaczęły kontrolki świrować jadąc do domu radio zaczęło się wyłączać ogólnie światła zgasły itp pod samym domem brakło prądu na pompie i samochód zaczął szarpać ale akurat dojechałem pod dom zgasiłem próbuję odpalić i nic mówię może akumulator czy alternator poszedłem do domu i jakoś minęło 20/30min mówię a zobaczę czy odpali pyk odpalił od pierwszego przejechałem się niedaleko domu (w razie pchania ^^) i znów to samo brak prądu i tak się dzieje ciągle chwilę jedzie traci prąd 20/30 min i znów mogę kawałek przejechać wie ktoś czym to jest spowodowane co może być nie tak? przekaźnik? alternator choć wątpię bo jakby padł to by się nie odpalił po 20 min tak sądzę choć nie jestem elektrykiem ;)
a też nie chce dawać do elektryka od razu bo może to jakaś błahostka spotkał się ktoś z podobnym problemem?

Proszę o jakieś rady bo robi się coraz zimniej a do pracy pieszo tak trochę mi się nie widzi w zimę :(

Pozdrawiam.

Tytuł: Re: Audi b4 1.9tdi z1 94r gaśnie podczas jazdy
PostNapisane: 08.lis.2017 20:23:52 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Stacyjka lub sławetny przekaźnik ECU (numer wyleciał mi z głowy).
Testowo podaj +12 V na zawór pompy wtryskowej (oczywiście załóż bezpiecznik 16A) i pojeździj z 3-4 dni.
Jeśli objawy ustąpią - trza szukać jak w preambule...

PostNapisane: 09.lis.2017 07:50:20 
Użytkownik

Witam
dziś sprawdzę stacyjkę i przekaźnik jak nie pomoże to będę próbował z zaworem ale to będę potrzebował wyjaśnienia krok po kroku co robić bo jestem zielony no chyba że lepiej dać to elektrykowi jak stacyjka i przekaźnik nie pomogą

Pozdrawiam

PostNapisane: 09.lis.2017 16:37:49 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Nie do końca mnie zrozumiałeś.
Najpierw podaj +12 V na zawór - podanie zasilania w to miejsce zasila pompę, ecu i wszystko co potrzebne silnikowi do jazdy.
Odpal motor i pojeździj nim. Po wyłączeniu silnika zdejmujesz zasilanie z zaworu.
Po 2-3 dniach takich testów jeśli się nic nie przydarzy - wiemy gdzie szukać - stacyjka lub przekaźnik.

Strefa czasowa: UTC + 1