.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.lut.2025 19:58:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Dziwnie działająca klimatyzacja A6 C6
PostNapisane: 01.lis.2017 20:32:03 
Użytkownik

Witam Państwa

Od 3 lat jestem szczęśliwym posiadaczem A6 kombi z 2006 roku 2.7 diesel
Od początku dziwiło mnie działanie klimatyzacji i zostały wymienione jakieś zawory klimy (za około 800-1000 zł nie pamiętam już dobrze), ale nic to nie poprawiło

Cały problem polega na tym, że przy ustawieniu temperatury na panelu sterowania (mam tą opcję z dwoma pokrętłami) na cokolwiek powyżej niebieskiej kropki, auto dmucha bardzo ciepłym powietrzem, tak że wytrzymać się nie da. Przy ustawieniu na niebieską kropkę dmucha najzimniejszym jakim może.

Czasem, najczęściej w długiej trasie testowałem i po około godzinie jazdy ustawiałem temperaturę na 18 stopni, wiatrak "auto" i faktycznie dmuchało raz cieplej, raz chłodniej tak aby te 18 stopni w aucie utrzymać, działa tak jednak niestety bardzo sporadycznie. Przy jeździe codziennej radzimy sobie tak, że klima ustawiona powyżej niebieskiej kropki a dmuchawa na minimum, wtedy po prostu tym ukropem dmucha słabo i jest w aucie OK, ewentualnie jedne pokrętło (kierowcy) na coś powyżej niebieskiej kropki, a pasażera na niebieską i wtedy też jest względnie, jednak zdaję sobie sprawę, że tak to działać nie powinno.

Czujnik temperatury (ta mała kropka na panelu od klimy) chyba działa poprawnie, bo jak zatykam palcem i łapie temperaturę to zaczyna dmuchać trochę chłodniejszym.

Auto nie wyświetla żadnych błędów

Mam nadzieję, że wytłumaczyłem to w miarę zrozumiale i ktoś kto może miał podobny problem pomoże mi go rozwiązać.

Pozdrawiam forumowiczów
Kamil

Tytuł: Re: Dziwnie działająca klimatyzacja A6 C6
PostNapisane: 01.lis.2017 21:45:05 
Użytkownik

Auto: WH, WJ, ALT
Najczęściej problemem ze źle działającym nadmuchem jest pompka obiegu cieczy, z prawej strony pod plastikową osłoną przy przy przedniej szybie z takimi dwoma tłoczkami. Pracuje cały czas kiedy silnik jest uruchomiony i po pewnym czasie się zaciera. Zdarza się tak że np. z lewej stony z nawiewów bucha gorące powietrze a z prawej chłodniejsze mimo ustawionej tej samej temperatury a regulacja temperatury nic nie pomaga chyba że ustawimy skrajne temp min albo max. Czy taki problem występuje u Ciebie?

Kiedyś kupiłem zamiennik za około 400zł i pochodził 2 dni, może po prostu tak źle trafiłem i był zmuszony zakupić oryginał z ASO.
Niektórzy czyszczą tłoczki w pompce i niekiedy to pomaga.

PostNapisane: 02.lis.2017 08:25:35 
Użytkownik

U mnie jest tak ze jak ustawie na minimum czyli niebieska kropka dmucha zimnym a każda inna pozycja powyżej powoduje tylko na maksa gorące bez różnicy czy ustawione na 18 stopni 20 czy cokolwiek powyżej niebieskiej kropki

PostNapisane: 02.lis.2017 09:20:23 
Użytkownik

Na 99% to objawy źle działającej pompki obiegu. Ogólnie wymienia się całą bo wymiana tłoczlów badz czyszczenie nie przynosi efektu albo pomaga tylko na chwilę.
Ważne żeby płyn był czysty.

PostNapisane: 13.lis.2017 13:48:27 
Użytkownik

Witam ponownie
Akurat umawiałem się u mechanika na serwis olejowy i okazało się że tą pompkę wymieniał od razu jak powiedziałem o objawach, ale jak widać to nie jest ta przyczyna. Włożony oryginał Audi nowy. Jutro może podjadę do serwisu klimy żeby zobaczyli co się dzieje, skoro zajmują się tylko tym może będą mieli jakiś dobry pomysl.

Bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc Panowie

PostNapisane: 13.lis.2017 20:46:05 
Użytkownik

Daj znać jeżeli rozwiążesz problem. Będzie dla potomnych :)

PostNapisane: 13.lis.2017 20:57:56 
Użytkownik

A więc powody według majstra od klimy mogą być dwa :

- wadliwie działająca elektryczna nagrzewnica (zanim ciecz osiągnie właściwą temperaturę działa ogrzewanie elektryczne, taka mini chłodnica), ale to podobno załącza się poniżej "+5" stopni, więc nie do końca tłumaczy działanie w taki sposób przy upałach, że dmuchało gorącym.

- mało czynnika w klimie (było niecałe 200 ml a wchodzi prawie 600), bo jego zdaniem wtedy chłodnica od klimy nie dawała rady schłodzić powietrza w odpowiednim czasie

W każdym razie czynnik uzupełniony, żadnych błędów klimatyzacji komputer nie pokazał (ani innych), powrót do domu około 10 km z warsztatu w komfortowych warunkach. Klimatyzacja ustawiona na AUTO (położenie i moc) oraz oba pokrętła (pasażera i kierowcy) na 18 stopni, klima najpierw dmuchała chłodnym (auto u mechanika stało w bardzo ciepłym pomieszczeniu), po chwili zaczęła dmuchać ciepłym (ale nie ukropem) i całą drogę do domu leciało raz trochę cieplej, raz trochę chłodniej, więc moim zdaniem - OK

Gdyby zostało tak na stałe stwierdzę, że problem rozwiązany w 100%, dam znać po jakimś czasie gdyby pojawiły się jakieś problemy.

Pozdrawiam :)

PostNapisane: 29.lis.2017 11:27:15 
Klubowicz

Jak brakowało w kimie czynnika to znaczy że masz wycieki i prawdopodobnie puścił simering , musisz sprawdzać i uzupełniać jak nie znajdziesz wycieku bo to doprowadzi do zatarcia kompresora z powodu braku płynu. Koszt wymiany kompresora,chłodnicy ,osuszacza i płukania układu ok 4 tyś

Strefa czasowa: UTC + 1