.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 20.lut.2025 20:48:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A6 C5 nie odpala(cykanie)
PostNapisane: 22.sty.2018 21:49:24 
Użytkownik

Witam od jakiegoś czasu mam problem ze swoim autem,a mianowicie A6 C5 2.5tdi.Zacznę od tego,ze ten problem wystąpił po dłuższym okresie rzadkiego użytkowania auta(przez jakieś 3miesiace jezdziłem max 5km co tydzien).Przechodząc do sedna,auto od czasu do czasu nie da rady zapalic po przekręceniu kluczyka słychać tylko takie charakterystyczne cykanie,podobnie jak na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=TIKnb7s ... e=youtu.be .Początkowo byłem wręcz pewny,ze to wina rozrusznika,gdyż od dłuższego czasu ten był juz na wykończeniu ciężko palił,mój mechanik też stwierdził,że odpowiedzialny jest za to rozrusznik.No ale ok wymieniłem na nowy,wszystko było super auto po wymianie paliło super,niestety tak świetnie było przez 2dni.Chcą odpalić auto z rana znowu pojawił się ten błąd typowe cyk cyk i tyle.Po pewnym czasie takiego ciągłego cykania załapał odpalił i tego dnia odpalał już bez problemu.Auto ponownie udało się do warsztatu,tym razem przeczyszczone zostały styki.Znowu wszystko było ok przez kilka dni lecz dnia dzisiejszego znowu cyk cyk i to wszystko.Panowie może miał ktoś kiedyś do czynienia z w.w problemem?Na komputerze wszystko jest ok wiecie może co jest przyczyną takiego zachowania auta?

Tytuł: Re: A6 C5 nie odpala(cykanie)
PostNapisane: 23.sty.2018 00:47:19 
Użytkownik

Bnet napisał(a):
Witam od jakiegoś czasu mam problem ze swoim autem,a mianowicie A6 C5 2.5tdi.Zacznę od tego,ze ten problem wystąpił po dłuższym okresie rzadkiego użytkowania auta(przez jakieś 3miesiace jezdziłem max 5km co tydzien).Przechodząc do sedna,auto od czasu do czasu nie da rady zapalic po przekręceniu kluczyka słychać tylko takie charakterystyczne cykanie,podobnie jak na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=TIKnb7s ... e=youtu.be .Początkowo byłem wręcz pewny,ze to wina rozrusznika,gdyż od dłuższego czasu ten był juz na wykończeniu ciężko palił,mój mechanik też stwierdził,że odpowiedzialny jest za to rozrusznik.No ale ok wymieniłem na nowy,wszystko było super auto po wymianie paliło super,niestety tak świetnie było przez 2dni.Chcą odpalić auto z rana znowu pojawił się ten błąd typowe cyk cyk i tyle.Po pewnym czasie takiego ciągłego cykania załapał odpalił i tego dnia odpalał już bez problemu.Auto ponownie udało się do warsztatu,tym razem przeczyszczone zostały styki.Znowu wszystko było ok przez kilka dni lecz dnia dzisiejszego znowu cyk cyk i to wszystko.Panowie może miał ktoś kiedyś do czynienia z w.w problemem?Na komputerze wszystko jest ok wiecie może co jest przyczyną takiego zachowania auta?

Sprawdź stan akumulatora, bo taki długi okres niedoładowywania mógł go po prostu zabić - czyli zmień baterię na inną sprawną , ... i zobacz .

PostNapisane: 23.sty.2018 16:57:21 
Użytkownik

Bateria wymieniana w październiku więc raczej powinna być jeszcze ok no ale sprawdzę.

PostNapisane: 24.sty.2018 15:26:27 
Użytkownik

Wymień baterię. Ewidentnie tu leży problem. To że był niedawno wymieniany akumulator nic nie znaczy. Sam twierdzisz, że auto jeździ mało. Kiedyś miałem podobny problem. Wstawiłem do auta nowy akumulator po czym pojechałem na 3 miechy do USA. Po powrocie aku był do wymiany i nie dało się do reanimować. Wszystko przez nieużywanie auta.

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

PostNapisane: 25.sty.2018 10:24:53 
Użytkownik

Raz na tydzień 5km? Myślisz, że tym sposobem nie zabijesz nowej baterii?

Obrazek Piszę poprawnie po polsku, ty też pisz poprawnie po polsku, chyba, że nie robi Ci różnicy, że robisz komuś laske, a nie łaskę

PostNapisane: 26.sty.2018 01:33:07 
Użytkownik

Bnet napisał(a):
Bateria wymieniana w październiku więc raczej powinna być jeszcze ok no ale sprawdzę.

To , że akumulator kupiłeś 3 miesiące temu to nic nie znaczy , .... bo równie dobrze ... , mogłeś kupić aku który leżał nawet i z rok na półce , gdzie był nie doładowywany ..... , i tym samym już jest on hmmm lekko nawiasem mówiąc uszkodzony , ... i mogło już w nim dojść do opadu masy czynnej z płytek akumulatora . Tym samym spada jego pojemność , i moc rozruchowa - jeżeli masz możliwość zerknąć na elektrolit , sprawdzić jego stan , to to zrób . Jeżeli elektrolit jest koloru ciemnego , to już jest po ptokach . Jeżeli bardzo mało jeździłeś autem , i stał on pod chmurka , i był narażony na ujemne temperatury ..... , to bateria powiedziała pa pa ..... sprawdź datę produkcji akumulatora , i porównaj z datą zakupu , ... jeżeli jest to okres około roku ... to kupiłeś uszkodzony akumulator .... . Te cykanie to nic innego , jak zaskakiwanie przekaźników pod deską rozdzielczą w aucie , ... ale brak mu mocy na zakręcenie rozrusznikiem , i na dalszy rozruch :):
Wstaw aku ze sprawnego auta , i napisz jak była reakcja auta .

PostNapisane: 26.sty.2018 12:48:01 
Użytkownik

Obecnie od 3 dni auto pali bez problemu więc nie mam jak tego sprawdzić,ale podejrzewam,że problem powróci wtedy wstawię aku ze służbówki i zobaczymy jakie będą efekty.Dziękuję panowie za przydatne informacje jak widać nie byłem świadomy,że nieużywanie aku wyniszcza go ;)

Strefa czasowa: UTC + 1