.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.lis.2024 19:28:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [100 C4]jak poprawić antenę
PostNapisane: 09.gru.2003 12:08:21 
Użytkownik

mam pytanie odnośnie anteny radiowej w C4 (antena radiowa wbudowana gdzieś w samochód)

sprawa jest następująca - kiepsko mi działa radio

czy ta antena ma jakiś wzmacniacz ( jak ma to jakie ma zasilanie - może muszę mu poprostu dać prądu)

i pytanie podstawowe jak to zrobić ???

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2003 12:18:00 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro
wbudowana antena w C4 to 3 gorne paski na tylniej szybie ... nie wiem czy ma wzmacniacz bo u nie gra dobrze i nie rozbieralem tego ale najprosciej bedzie dojsc do nie po kablu a przy okazji sprawdzic czy nie jest gdzies uszkodzony po drodze ...

A4Q '03 1.9 - 15-

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2003 12:32:19 
Użytkownik

jesli w C4 jest podobnie jak w b3, a mysle ze tak, to wzmacniacz antenowy bedziesz mial na tylnim lewym slupk, zdejmij oslone i dobrze oblukaj, do niego dochodzi kilka kabli, miedzy innymi: grzanie szyby, zasilanie wzmacniacza, 2 kable miedzy antena a szyba (do UKFu i srednich osobno) i kabel antenowy (koncentryk), u mnie tez slabo dzialala antena, wlasnie dlatego ze wzmacniacz antenowy nie mial zasilania, mysle ze jest tak dlatego, ze w audi orginalnie czesto jest stosowany ten system naglosnienia BOSE (czy jakos tak) puzniej ktos wywala radio orginalne, odlacza te wzmacniacze przy glosnikach, zaklada jakies inne radio i w ten sposob ginie zasilanie wzmacniacza....

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2003 12:51:56 
Klubowicz

U mnie ta antena dziala tak srednio na jeza. Na niektorych (chyba wiekszych) stacjach: RMF, Radio94 idealnie, na innych np Rock Radio Mazowsze slabo. To wlasnie chyba jest cos z wzmacniaczem antenowym bo jak jest slabszy sygnal to juz dziala bardzo zle...
Ale jedno jest pewne - Radio Maryja odbiera zawsze i w kazdych warunkach idealnie... :D

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2003 12:55:23 
Użytkownik

CHODZIN napisał(a):
U mnie ta antena dziala tak srednio na jeza. Na niektorych (chyba wiekszych) stacjach: RMF, Radio94 idealnie, na innych np Rock Radio Mazowsze slabo. To wlasnie chyba jest cos z wzmacniaczem antenowym bo jak jest slabszy sygnal to juz dziala bardzo zle...
Ale jedno jest pewne - Radio Maryja odbiera zawsze i w kazdych warunkach idealnie... :D

wyjezdzasz za miasto? jak jest gdzies w polsce z daleka od wiekszych miast?

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2003 13:21:36 
Użytkownik

maudi90 napisał(a):
jesli w C4 jest podobnie jak w b3, a mysle ze tak, to wzmacniacz antenowy bedziesz mial na tylnim lewym slupk, zdejmij oslone i dobrze oblukaj, do niego dochodzi kilka kabli, miedzy innymi: grzanie szyby, zasilanie wzmacniacza, 2 kable miedzy antena a szyba (do UKFu i srednich osobno) i kabel antenowy (koncentryk), u mnie tez slabo dzialala antena, wlasnie dlatego ze wzmacniacz antenowy nie mial zasilania, mysle ze jest tak dlatego, ze w audi orginalnie czesto jest stosowany ten system naglosnienia BOSE (czy jakos tak) puzniej ktos wywala radio orginalne, odlacza te wzmacniacze przy glosnikach, zaklada jakies inne radio i w ten sposob ginie zasilanie wzmacniacza....

jak doprowadziłeś zasilanie do tego wzmacniacza ?

czy jakiś kabelek wychodzi z kostki przy radiu ?

czy należy ciągnąć oddzielnie ?

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2003 14:34:23 
Użytkownik

raczej trzeba ciagnac (nie wim jak tam jest u ciebie...) bo ja nie znalazlem u siebie zadnego wolnego kabla biegnacego na tyl ktory moznaby wykozystac, z radia wychodzi napewno zasilanie ktore mozna podlaczyc pod, zasilanie anteny wysowanej elektrycznie, dodatkowy wzmacniacz lub wlasnie wzmacniacz antenowy, ja nie mialem narazie ochoty na kombinacje z ciagnieciem przewodow na tyl, wiec zasilamnie tego wzmacniacza podlaczylem pod oswietlenie bagaznika, minus jest taki ze jest on zasilany bez przerwy (poprawie to przy okazji), mozna jeszcze podlaczyc pod zasilanie ogrzewania szyby, ale wtedy bedziesz musial jezdzic z wlaczonym grzaniem :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2003 16:19:04 
Użytkownik

U mnie też ktoś już grzebał przy antenach bo mam dwie.Jedną na tylniej szybie, a drugą powyżej na dachu.I też to źle grało.Ale kupiłem taki mały wzmacniacz antenowy chyba w realu za 15 zł.Jest on podłączany z tyłu radia do anteny i ma zasilanie.I teraz mi to gra nawet fajnie.Przynajmniej nie ma zakłóceń.

Obrazek
Klikać ;)

Pozdruffka....Robert

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2003 16:26:45 
Użytkownik

a ja aneten to mialem co najmniej 3.... ale po co :galy: w tylnej szybie na nitkach grzejnycj, w tylnej szybie wychodzaca na zewnatrz (zostalo tylko mocowanie i wejscie na koncentryk) i w przedniej szybie z takim mniejszym wzmacniaczem.... :galy: :):

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2003 19:40:08 
Użytkownik

Sadze ze ta antenka w tylnej szybie jest wystarczajaca, co dwa tygodnie robie trase Torun-Darłowo i nigdy nie mam problemow, co prawda mozna zalozyc antene elektryczna w tylny blotnik ale poco wiercic dziury?????

Nie wiem czy w C4 jest wzmacniacz ale sadze ze warto go sprawdzic, czasami warto sprawdzic czy masa anteny jest odpowiednio podlaczona bo to tez ma wplyw na odbior.Wiezcie mi ja sie zajmuje tymi sprawami zawodowo.

Tytuł:
PostNapisane: 10.gru.2003 18:20:19 
Użytkownik

Nie wiem dokładnie jak wygląda podłączenie zasilania w C4 bo moje radyjko odbiera dobrze, więc jeszcze nie grzebałem.
W C3 miałem podobny problem z anteną - słabo odbierało - okazało się że nie było wyprowadzone zasilanie do filtra pod pokrywą na lewym tylnim słupku (w C3 chyba całe ogrzewanie szyby tylnej służyło za antenę). Wtyczkę do podpięcia zasilania znalazłem przy lewej zdejmowanej części konsoli środkowej (przewód w białej izolacji poprowadzony w czarnej rurce igieliowej - podłączyłem z wyjścia radia sterowanie elektryczną anteną [Blaupunkt] i zaczęło pięknie odbierać.
Z tego co pamiętam to w C4 za antenę radia w zakresie UKF robią pierwsze trzy nitki ogrzewania tylnej szyby i nie są one zasilane.
;)

C4 2.8 AAH [2003-2006]

Tytuł:
PostNapisane: 10.gru.2003 19:34:12 
Użytkownik

zasilanie można sobie pociągnąć z lamki podświetlającej bagażnik - ja naprzykłąd wziołem sobie z niej zasilanie do przekaźnika od 3-go stopu

Tytuł:
PostNapisane: 11.gru.2003 09:54:56 
Użytkownik

Audista napisał(a):
Z tego co pamiętam to w C4 za antenę radia w zakresie UKF robią pierwsze trzy nitki ogrzewania tylnej szyby i nie są one zasilane.
;)

znalazłem - jednak są zasilane i kabelek jest w kostce ISO która jest w samochodzie - kabelek biały w miejscu zasilania anteny

już radyjko działa dobrze

Dzięki za pomoc

Strefa czasowa: UTC + 1