Witam. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć skąd mogę zaczerpnąć sygnał 12V, który działa zawsze kiedy samochód nie jest zamknięty? Mam tutaj na myśli po prostu zamknięcie samochodu kluczykiem (zamki+alarm), a nie fizycznie drzwi. Chcę podłączyć kamerkę tak, żeby nagrywała zawsze jak jestem w samochodzie, niezależnie czy zapłon jest włączony czy nie, a przechodziła w tryb wykrywania uderzeń kiedy zamknę samochód i sobie pójdę. Do tej pory miałem kamerkę z baterią, która była podłączona w podsufitce to kabla dającego zasilanie przy włączonym zapłonie oraz przez kilka minut po wyłączeniu silnika/całkowitego wyłączenia elektroniki w środku (naciśnięcie START przy wyłączonym silniku bez naciskania hamulca). Nie jest to idealne rozwiązanie, bo chciałbym żeby nagrywała tak długo jak siedzę w samochodzie. Nowa kamerka ma 3 przewody, +12, ACC i GND. Mam podpinki w bezpieczniki, które służą do zasilania tej kamerki i można się wpiąć w bezpiecznik od czegoś, a jednocześniej mają slot na oryginalny bezpiecznik. Problem w tym, że kabelek ACC (kiedy zniknie na nim napięcie jest to sygnał dla kamerki, że ma przejść z nagrywania w stan wykrywania kolizji) powinno się podpiąć w bezpiecznik, który ma zasilanie tylko kiedy zapłon jest włączony, a ja chcę żeby było zasilanie cały czas do momentu, aż zamknę samochód kluczykiem i pójdę do domu. Tak długo jak siedzę w samochodzie kamerka ma nagrywać. Musi to być jednocześnie niezbyt ważny bezpiecznik, żeby nie narażać wrażliwych urządzeń w samochodzie.
PS. Kiedy siedzę długo w samochodzie po jakimś czasie radio się wyłącza a ekranik od MMI chowa. Nie wiem czy jest to timer wewnątrz MMI czy co, ale gdyby nie dało się opcji wyżej z zamknięciem samochodu to ta byłaby najlepsza pomimo, że nie idealna.
|