.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lis.2024 01:15:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4] problem z podlaczeniem radia
PostNapisane: 11.paź.2006 22:25:59 
Użytkownik

Witam..
Jeżeli to tylko możliwe proszę o pomoc. Mam problem z podłączeniem radia w mojej niuni. Do podłączenia radia wychodzą u mnie z deski rozdzielczej 4 (owinięte wszystkie razem izolacją) kabelki:
1) brązowy
2) biały
3) siwy z niebieskimi paskiemi wzdłuż
4) czerwony z niebieskimi paskami wzdłuż.
Nie są to napewno kabelki od głośników ponieważ sprawdzałem.
Nie wiem jak je dobrze podłączyć pod kostkę ISO od radia, żeby wszystko dobrze działało. Wczesniej miałem radio nie oryginalne i miałem podłączone tylko pod dwa z nich: brazowy i czerowny z niebieskim, a pozostałe dwa miałem zaklejone przez poprzedniego właściciela :( Chciałbym teraz zrobić lepiej niż poprzednik i podłączyć wszystkie cztery (bo od czegoś one muszą być).
No właśnie .. tylko od czego ??
Może mają coś związek z brzęczkiem, który u mnie nie działa...(bo niektórym brzęczy nawet jak zostawą radio włączone)?? I może naprawi mi sie wreszcie ten brzęczyk właczonych świateł bo z tego co tu na forum wyczytałem może niedziałać też przez żle podłączone radio.
Proszę o pomoc. Będę naprawdę bardzo wdzieczny.

Ostatnio edytowano 12.paź.2006 21:24:43 przez SimSS, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 11.paź.2006 22:56:49 
Użytkownik

temat był juz na forum kilka razy ale pewnie masz tak:
nr 5 - antena
nr 6 - podświetlenie
nr 7 - +12v
nr 8 - masa

Tak to wyglada w fabrycznej kostce i u mnie było tak samo :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 12.paź.2006 16:10:59 
Użytkownik

Witam.. dzięki, ale z tego co dobrze kojarzę to podajesz mi jakie kableki wychodzą z kostki prądowej ISO (tylko nie wiem co te nr oznaczają).
A mi chodzi o to jak te kabelki z kostki ISO podłączyć z tymi czterema co wychodzą mi z deski rozdzielczej..

Tytuł:
PostNapisane: 12.paź.2006 22:28:18 
Użytkownik

podałem Ci funkcje i numery kabli które są w oryginalnej kostce. Na kostce sa napisane numery. W moim przypadku było tak, że żeby podłączyć radio trzeba było zrobic sobie przejściówke pomiedzy radiem a standardowa kostka bo było to pozamieniane, wiec opisałem Ci który kabel za co odpowiada zebyś mogl radio podłączyć. Kolorów nie pamietam ale jak masz kostke ISO to przyporządkujesz sobie juz dalej to...

Tytuł: Re: [B4 1Z 94r] problem z podlaczeniem radia
PostNapisane: 14.paź.2006 10:20:57 
Użytkownik

SimSS napisał(a):
Witam..
Jeżeli to tylko możliwe proszę o pomoc. Mam problem z podłączeniem radia w mojej niuni. Do podłączenia radia wychodzą u mnie z deski rozdzielczej 4 (owinięte wszystkie razem izolacją) kabelki:
1) brązowy
2) biały
3) siwy z niebieskimi paskiemi wzdłuż
4) czerwony z niebieskimi paskami wzdłuż.

Ostatnio podłączałem u siebie nowe radio Blaupunkta(wcześcniej miałem audi beta) i miałem przy tym zagadkę.
Te cztery kable, które są w standardzie to:
ad1) masa
ad2) antena (chodzi chyna o zasilanie wzmacniacza antenowego bo ten kabelek pobiera napięcie z radia w momencie jego włączenia)
ad3) podświetlenie
ad4) zasilanie +12V
Mogło mi się coś pomieszać mieszać między 2 a 3 ale można to sprawdzić próbówką przy włączonych światłach-będzie widać który kabel od podświetlenia.
Dodam, że przydałoby się mieć do tego opis kostki Twojego radia-można na necie znaleźć. Będziesz wtedy wiedział dokładnie. Czasem potrzebny jest kabel od stacyjki, którego w naszych audikach nie ma. Ja podłączyłem go do przełącznika od regulacji świateł- tam też pojawia się napięcie w momencie włączenia zapłonu.
Powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 14.paź.2006 11:37:20 
Użytkownik

witam serdecznie i dziękuję za pomoc w moim problemie.

Rozumiem Marcinie, że podłączyłeś wychodzace kable z deski rodzielczej:
1) brązowy - do masy (czarny- tak mam teraz podłączone)
2) biały - antena (nie mam podłączone)
3) siwy z niebieskim - podświetlenie (nie mam podłączone)
4) czerwony z niebieskim - zasilanie 12V (czerwony- tak mam teraz podłączone)

Oczywiście sprawdze, te napiecie (w białym i siwym) probówką przed podłączeniem, zeby wyeliminować błąd.
Kostkę od radia mam standard ISO, ale mam chyba rozpiske na naklejce na radiu to zerknę jeszcze a propo tego co mówiłeś o tym kabelku do stacyjk
Póki co dziękuję za pomoc..

Mam jeszcze pytanie odnośnie brzęczka. Bo mi nie działa i nie wiedzieć czemu. Strasznie mnie to drażni. I nie wiem. czy to coś sknocone w elektryce, czy co.
sprawdzałem włączniki w drzwiach i działają. U mnie głośniczek jest umieszczony za tą kratką pośrodku zegara, zauważyłem jak zmieniałem żarówki od podświetlenia.
I nie wiem co dalej..
Czytałem na forum ze to może tez zależec od podłączenia radia.(bo niektórym brzęczy tez jak nie wyłączą radia) Więc dziś podłączę i zobaczymy.
Ale co może być oprucz tego.. ?????????

Strefa czasowa: UTC + 1