.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lis.2024 04:29:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5] Momentary switch - schemat połaczenia
PostNapisane: 13.gru.2006 15:39:43 
Użytkownik

Witam,

Ponieważ nie udało mi sie nigdzie znalezc odpowiedzi, moze ktos z Was potrafi mi pomoc (szegolnie elektronicy). Jak wiadomo właczniki typu ASR, parktronic itp sa włacznikami typu "momentary" switch. Chwilowe polaczenie dwoch pinów powoduje zamkniecie lub otwarcie obwodu.

Mam jedno miesjce wolne (obok włacznika ASR) i chciałbym tam podlaczyc sobie włacznik do odblokowania TV w navigacji. Odpowiednie przewody od nawigacji już pociagnałem i wszystko dziala super. Nie mam natomiast pojecia jak te dwa kabelki podpiac pod ten włacznik. Włacznik ma 6 pinów. Dwa z nich sa na chwile zwierane i wtedy nastepuje właczenie lub wyłšczenie obwodu. :zly:

Ma ktos z Was jakies schematy takiego włacznika i połaczenia? Moga byc schematy dzialania włacznika od czujnika parkowania, lub ASR.

Chwilowo podłaczyłem normalny przełacznik do TV, ale chciałbym to zrobić wykorzystujac ten wolny klawisz na panelu

:peace:

Pozdrawiam,

// "It is nice to be important, but it is more important to be nice."

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2006 23:10:53 
Użytkownik

Ja zrobiłem coś takiego z włącznikiem gazu. Podłączyłem go pod włącznik do ogrzewania tylnej szyby (widać w podpisie). W komputerku też jest switch i dlatego musiałem najpierw przerobić włącznik ogrzewania, żeby się nie zazębiał po wciśnięciu... Ale do rzeczy...
Masz 6 pinów. Specem od elektroniki nie jestem (raczej rezuchem amatorem) ale dałem radę... Więc. Najpierw sprawdź które piny dają podświetlenie (chyba, że nie chcesz żeby podświetlał). Potem miernik (sprawdzanie ciągłości obwodu) i dotykasz pinów, w różnych kombinacjach aż zacznie piszczeć (nie zapomnij, że będzie piszczeć tylko przy wciśniętym przycisku)...
Potem nic prostszego jak podłączyć kabelki pod te dwa piny i cieszyć się oryginalnym przyciskiem...
Jakby co spróbuję jaśniej to opisać, ale mam nadzieję, że to wystarczy...
Fotkę mojego przycisku masz w podpisie...

Tytuł:
PostNapisane: 14.gru.2006 11:06:03 
Użytkownik

Dzieki za info. Problem jest jednak w tym, ze ten wlacznik tylko na chwile zwiera te dwa piny. Wiem ktore to sa, ale nie o to mi chodzi. Podobniez trzeba zrobic jakis maly obwod, aby chwilowe zwarcie tych pinow spowodowalo stale zalaczenie :!!: lub stale rozlaczenie obwodu. :!!:

I tu jest pies pogrzebany. :zly:

Podswietlenie nie jest mi potrzebne, poniewaz ten klawisz i tak bedzie caly czarny, bez zadnego znaczka.

Czy aby osiagnac to co chce, konieczne bedzie podpiecie sie pod inny wlacznik?? Nie chce tego robic bo mam mozliwośc podpiecia się tylko po wlacznik ASR lub od parktronic :(

Pozdrawiam,

Tytuł:
PostNapisane: 14.gru.2006 13:14:17 
Użytkownik

Mozna to zrobic na wiele sposobow. Albo elektronicznie (np na bramkach lub przerzytnikach scalonych. Prosciej jednak bedzie na 2 przekaznikach. Oto schemat:
Obrazek
Schemat pochodzi z elektrody z watku http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... d859557642
Mozesz tam wiecej poczytac. Pamietaj ze jeden z przekazników musi miec 2 pary zlacz zalaczanych. Jedna widac na schemacie a drugiej nie ma. Ta druga bedzie sluzyla do zwierania i rozwierania interesujacego Cie obwodu. Jak bedziesz kupowal przekazniki to zwroc uwage na to, zeby jeden z pinow byl zwierany raz do jednego a raz do drugiego.

http://www.audi200.cba.pl/forum

Tytuł:
PostNapisane: 15.gru.2006 08:29:29 
Użytkownik

Dzięki za schemat. Postaram się pobawić w wolnej chwili. Mam nadzieje ze cos pozytywnego stworze :peace:

Strefa czasowa: UTC + 1