.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 16:09:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C4] Zmiana systemu audio.
PostNapisane: 13.mar.2010 18:18:50 
Użytkownik

Witam forumowiczów. Posiadam Audi A6 C4 sedan z nagłośnieniem firmy Nokia (4 głośniki z przodu i dwie "kolumny" na tylnej półce) plus do tego oryginalne radio Audi delta ze zmieniarką 6CD. Planuję wymianę radia na coś z oferty Blaupunkta lub Pioneer, dręczy mnie jednak jedna kwestia. Słyszałem o przypadkach (w szczególności w systemie BOSE), że po zmianie radia tylne głośniki przestawały grać (te Nokii są podobno aktywne). Jak to jest z tym naprawdę? Druga kwestia to ogólna poprawa nagłośnienia. Konkretnie - czy po zmianie samego radia, te fabryczne głośniki zaczną lepiej grać (interesują mnie głównie niskie tony, których teraz niemalże brak), nie oczekuję jakiegoś nieziemskiego walenia, tylko kulturalnego i w miarę głębokiego podbicia basu (nie interesują mnie żadne pudła do bagażnika itd.) Proszę Was o opinię i porady :) Z góry wielkie dzięki :)

Tytuł:
PostNapisane: 13.mar.2010 18:30:01 
Użytkownik

kulturalne podbicie basu na tych glosniczkach seryjnych to zapomnij

Tytuł:
PostNapisane: 13.mar.2010 18:49:41 
Użytkownik

Powiem inaczej: zależy mi na jakości dźwięku podobnej jaka jest np. w Borze (8głośników) lub Passacie B5. Mam jeszcze Bore na fabrycznych głośnikach z radiem Blaupunkt San Remo i sprzęt gra naprawdę przyzwoicie jak na seryjne głośniki oczywiście.

Tytuł:
PostNapisane: 19.mar.2010 17:20:41 
Użytkownik

Witam, też miałem ten problem tyle że w Avancie. U mnie głośniki z tyłu przestały grać po włożeniu radia JVC. Zakupiłem więc od znajomego głośniki 12 cm rockfordfosgate jakieś amerikańskie (małe ale potężne) i wrzuciłem na tył. Oczywiście nie obyło się bez rzeźbienia. Maskownice w tylnych głośnikach zamocowane są do nich na stałe. Do nowych nie było jak ich przypiąć więc poszła kropelka i mam boczek na stałe z maskownicą. Z przodem nie było wcale lepiej. głośniki emphaser 10 cm (jeszcze mniejsze ale potężniejsze) nie było jak ich zamocować ponieważ okazały się za małe :-( . Nie było opcji zwrotu więc znów rzemieślnictwo. Nokia została dawcą obudowy (samego pierścienia) no i poxilina. Teraz gra ze 3 razy lepiej niż Nokia a i bas potężny aż graty w schowku dzwonią :) . Mam nadzieję że będziesz miał łatwiej i życzę powodzenia.

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1