.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 22:01:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [8L S3]Jeden ksenon świeci niżej niż drugi
PostNapisane: 19.lis.2013 19:50:37 
Użytkownik

Witam , mam taki problem z ksenonami. Otóż ogólnie światło jest mocne ale świeci mi bardzo blisko , tak na ok 15metrów kształt światła jest ok . Próbowałem regulować wysokość według procedury za pomocą Vag-a , pojawiło się ajust i już się brałem za regulację śrubami przy lampach ,a tu zonk . O ile lewą lampę da podnieść wyżej , to prawa już nie ma dalszej regulacji, można ją obniżyć , ale podwyższyć już się nie da .

czytałem że lampy ksenonowe powinny jedna jak i druga świecić na tej samej wysokości .

Co zauważyłem to to że w blokach pomiarowych różnica pomiędzy napięciem na czujniku przednim względem tyłu wynosi ok 0,8-1V [przód 1,4V tył 2,4V]

Po wciśnięciu kanału drugiego w celu zapamiętania w pierwszej rubryce [sensor front] pojawia się reg. position , a w drugiej [ sensor rear] pojawia się Learned .

Powiedzcie mi co zrobić żeby lampy wróciły do równego poziomu, żebym mógł je wyregulować.

Pozdrawiam

Tytuł: Re: [8L S3]Jeden ksenon świeci niżej niż drugi
PostNapisane: 21.lis.2013 20:26:16 
Użytkownik

Problem rozwiązany , dla potomnych napiszę instrukcję jak .

1. Włączamy Vag Com-a i zapłon w samochodzie .
2. Wchodzimy do kanału 55 xenon range
3. Następnie uruchamiamy światła i output test .
4. pierwszy test to xenony idą w dół , po tym jak już są na dole otwieramy maskę i kręcimy skrajnymi białymi zębatkami w lampach tak by wiązkę światła jeszcze bardziej obniżyć [najlepiej do końca aż przestaną się obniżać ] i następnie w obu lampach parę obrotów do góry i tak aby obie lampy miały równy poziom .
5. Potem jedziemy z output testem do końca i wyłączamy światła
6. Wchodzimy w nastawy podstawowe 04- Basic Settings i wybieramy blok 001 , przez dosłownie parę sekund silniczki będą pracować i ustawia poziom podstawowy , jak pojawi się w pierwszej rubryce Ajust to włączamy światła i idziemy regulować .

Po tej operacji odzyskałem tyle zakresu o ile obrotów obniżyłem lampy podczas Output testu. I okazało się to wystarczające by wyregulować lampy wyżej w górę i wkońcu świecą jak powinny.

Myślę że kiedyś ktoś coś źle zaadaptował i dlatego była różnica w wysokości xenonów , ewentualnie była wymieniona jedna z lamp .

Tytuł: Re: [8L S3]Jeden ksenon świeci niżej niż drugi
PostNapisane: 23.mar.2014 16:52:51 
Użytkownik

witam mam problem z xenonami po wymianie zarników nie świecą (świeciły ok1h)dodam ze wymieniłem na org philips d1s może miał ktoś taki problem co to może być(zmieniłem dzisiaj na stare i też 0 reakcji) proszę o pomoc dzieki

Strefa czasowa: UTC + 1