.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 16:32:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A6 C5 2.4 DBV 170KM problem z wchodzeniem na obroty
PostNapisane: 28.maja.2014 12:28:36 
Użytkownik

Witam wszystkich forumowiczów !!
Otóż mam Audi tak jak w temacie i od kilku dni borykam się z problemem typu OBROTY tzn falowanie i wchodzenie na nie.
Ale od początku......

3miesiące temu kupiłem w/w auto w benzynce. Odkąd ją kupiłem wyświetlał się check engine, ale nie zwracałem na niego uwagi ponieważ aż takiego nic się nie działo. Tylko rano przy odpalaniu jakby "strzelał w tłumik". Po rozgrzaniu się silnika było OK. Po miesiącu zamontowałem LPG. Wszystko było pięknie i cudownie aż w końcu z tydzień temu zachciało mi się wymienić odmę.......(ta co idzie od pokrywy zaworów cylindrów 1,2 i 3.). Była już zkrachciała, dziurawa oraz wlot do w/w pokrywy był zapchany więc wiadomo trzeba coś z tym zrobić. Zdemontowałem ezektor, wyczyściłem go, wszystko złożyłem do kupy jak powinno być no to odpalamy brykę.....a tu dupa. Jeszcze gorzej jak było :/ silnik pracował tak jakby na kilku garkach (jakieś 500-750 obr) dodając gazu strzelał w wydech. Po przełączeniu na LPG też falował ale nie aż tak (800-900obr) a dodając gazu ładnie wchodził na obroty.

W akcie desperacji szukając po forach przyczyny wymieniłem już: wężyki podciśnieniowe, świece, przewody wysokiego napięcia..oczywiście jak było tak jest. NAWET adaptacje przepustnicy zrobiłem VAG COM 311....
Błędy to: wypadanie zapłonu na cylindrze numer 2, 4, 6 itd na przemian.
Aż w końcu odłączyłem przepływomierz.......i tadaaaam silnik pracuje już duuuużo lepiej. Na LPG super na benzynce obroty już nie falują lecz nadal ciężko się wkręca oraz na zimnym lekko strzeli w wydech.

To chyba wszystko na ten temat. Może ktoś znajdzie się kto miał podobny problem.....albo ogarnia temat z silnikami AUDI.
Bardzo proszę o pomoc bo już skończyły mi się pomysły :d
Pozdrawiam.

P.S.
Zaczął mniej palić nawet po wymianie odmy...
Z 12,5 LPG na 11 heh..
I czy rozebranie oraz czyszczenie ezektora miał na to jakiś wpływ?

Tytuł: Re: Audi A6 C5 2.4 DBV 170KM problem z wchodzeniem na obroty
PostNapisane: 03.cze.2014 13:25:15 
Użytkownik

Auto: B4 quattro cel S4 2.7 biturbo
Skoro wymieniłeś cały "zapon" to pozostaje problem z mieszanką. Jaki zresztą sam pisałeś odłączona przepływka i silnik pracuje dobrze. Sam sobie odpowiedziałeś. Na początek przydał by się drugi sprawny przepływomierz, najlepiej pożyczyć od kogoś i sprawdzić jak wtedy się zachowuje. Jeśli nie pomoże to trzeba szukać nieszczelności. Od razu podpowiem że nowa przepływka to koszt VDO(oe audi) 600zł. I lepiej nie kupować takich za 200-300 bo pracują tydzień dobrze i problem powraca.

PostNapisane: 04.cze.2014 14:32:46 
Użytkownik

Gawrón napisał(a):
Skoro wymieniłeś cały "zapon" to pozostaje problem z mieszanką. Jaki zresztą sam pisałeś odłączona przepływka i silnik pracuje dobrze. Sam sobie odpowiedziałeś. Na początek przydał by się drugi sprawny przepływomierz, najlepiej pożyczyć od kogoś i sprawdzić jak wtedy się zachowuje. Jeśli nie pomoże to trzeba szukać nieszczelności. Od razu podpowiem że nowa przepływka to koszt VDO(oe audi) 600zł. I lepiej nie kupować takich za 200-300 bo pracują tydzień dobrze i problem powraca.

Dzięki za "szybką" odpowiedź.
Doszedłem właśnie do tego wczoraj....gdzieś jest nieszczelność.
Wszystko już jest ok tylko wolno zchodzi z obrotów albo trzyma cały czas 1500obr benz a na gazie 1700...
Tylko gdzie szukać.....kolektor rozebrać? Przepustnicę? Czy ta odma rzeczywiście ma taki wpływ oraz ezektor który rozebrałem? (guma lekko zkrachciała jest w jednym miejscu.

PostNapisane: 04.cze.2014 15:50:55 
Użytkownik

Każda nieszczelność ma wpływ, pęknięta guma, krokowiec, może podciśnienie na odwrót jest podpięte. Odma(odpowietrzenie skrzyni korbowej) też musi być czyściutka.

PostNapisane: 04.cze.2014 19:42:39 
Użytkownik

Gawrón napisał(a):
Każda nieszczelność ma wpływ, pęknięta guma, krokowiec, może podciśnienie na odwrót jest podpięte. Odma(odpowietrzenie skrzyni korbowej) też musi być czyściutka.

Kurcze...weź teraz szukaj dziury w całym jak tyle przyczyn może być :/ Wężyki ok...spr ze schematem.
Mogłem tej odmy nie ruszać jak była zapchana :(

PostNapisane: 09.cze.2014 08:59:23 
Użytkownik

karollll25 napisał(a):
Gawrón napisał(a):

Kurcze...weź teraz szukaj dziury w całym jak tyle przyczyn może być :/ Wężyki ok...spr ze schematem.

Ok już problem rozwiązany z obrotami. Ezektor dawał lewe powietrze.... Teraz coś na benzynie się dzieje.
Nie chce się wkręcać na obroty tzn szarpie i strzela w filtr. Na gazie jest ok. Check engine --> coś z nie odpowiednią mieszanką jest paliwowo-powietrzną. Miałem Opla to zero problemów a to auto już mnie przerasta heh...

PostNapisane: 09.cze.2014 22:01:49 
Użytkownik

karollll25 napisał(a):
karollll25 napisał(a):
Gawrón napisał(a):

Ok już problem rozwiązany z obrotami. Ezektor dawał lewe powietrze.... Teraz coś na benzynie się dzieje.
Nie chce się wkręcać na obroty tzn szarpie i strzela w filtr. Na gazie jest ok. Check engine --> coś z nie odpowiednią mieszanką jest paliwowo-powietrzną. Miałem Opla to zero problemów a to auto już mnie przerasta heh...

Oto błędy z vaga:

17537 Mieszanka za bogata strona 2 - regulacja długoterminowa
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
16805 Podgrzany katalizator poniżej progu wydajności strona 1
17535 Mieszanka za bogata strona 1 - regulacja długoterminowa
17546 Mieszanka za bogata strona 2 - regulacja długoterminowa - wolne obroty
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY
17544 Mieszanka za bogata strona 1 - regulacja długoterminowa - wolne obroty
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY
17537 Mieszanka za bogata strona 2 - regulacja długoterminowa
17535 Mieszanka za bogata strona 1 - regulacja długoterminowa

co one oznaczają?

PostNapisane: 12.cze.2014 09:54:27 
Użytkownik

Normalnie obstawiłbym sondę ale powinna wtedy wyjść na kompie. Może któryś wtryskiwacz zamiast mgiełki strzela nitką. Wtedy silnik by właśnie dziwnie pracował.

PostNapisane: 12.cze.2014 20:19:01 
Użytkownik

Udało mi się dojść po części. Nie faluje, nie strzela a grzebałem tylko przy pompce....nie wiem jaki to miało niby wpływ na to wszystko...

PostNapisane: 13.cze.2014 09:26:08 
Użytkownik

Pompa paliwa? A nie piszczała? Jakie kolwiek oznaki jej niedomagania? Wężyk przerwany? Spadł?

PostNapisane: 13.cze.2014 17:34:26 
Użytkownik

Brak jakichkolwiek oznak zużycia pompy paliwowej. Wężyki na swoim miejscu. Z rana tylko troszkę dłużej kręci jakby pompa albo przewody nie trzymały ciśnienia tzn jakby zlatywała gdzieś benzyna. Ciężki temat....jeszcze troszkę przy tym posiedzę.

Strefa czasowa: UTC + 1