.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 08:37:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C4] Centralny zamek + alarm - domykanie zamków...
PostNapisane: 13.paź.2014 15:26:50 
Użytkownik

Siema. Swego czasu po otwarciu obojętnie jakich drzwi przez kilka sekund miałem pulsowanie świateł awaryjnych. Po jakimś czasie przestała świecić chyba lewa strona a następnie ani lewa ani prawa (choć nadal słychać było 'cykanie' przekaźnika).
Zajrzałem w końcu do 'spaghetti' w nogach kierowcy i wykopałem sterownik centralnego zamka oraz doklejone do niego 2 puszeczki. Po poprawieniu umocowania kierunkowskazy ożyły - choć nadal nie wiem o co kaman - na ich działanie miało wpływ ułożenie centralki(?).
Przy okazji oględzin zauważyłem ewidentnie przecięty lub ew. przerwany jeden czerwony kabelek. Oczywiście postanowiłem go połączyć i...

... pojawił się dodatkowy 'ficzer'. Gdy wsiadam i odpalam auto po naciśnięciu hamulca albo po chwili od ruszenia... zamykają mi się siłowniki w drzwiach. Może nie byłoby to takie złe gdyby nie fakt, że po wyłączeniu zapłonu siłowniki otwierają drzwi, po czym od razu je domykają ponownie. W rezultacie muszę klamkę pociągnąć dwa razy - za pierwszym razem podnoszą się siłowniki w zamkach, za drugim otwieram drzwi.
Ktoś ma jakieś pomysły co to za przewód i z czego-dokąd może iść? Sam centralny zamek pewnie jest fabryczny, ale alarm i sterowanie pilotem raczej wątpliwe...

Tytuł: Re: [A6 C4] Centralny zamek + alarm - domykanie zamków...
PostNapisane: 13.paź.2014 17:24:53 
Użytkownik

Mały update: ponieważ instynktownie zawsze gaszę auto z wciśniętym sprzęgłem i... hamulcem nie zauważyłem, że może to mieć wpływ na działanie samego centralnego zamka. Otóż owo domykanie się powoduje naciśnięcie pedału hamulca (zarówno podczas jazdy jak i na postoju) - jeśli go nie dotknę c.z. się nie uaktywnia. Dodatkowo (to chyba dobrze) jeśli podczas jazdy c.z zaskoczył to po wyłączeniu zapłonu c.z. odblokowuje drzwi (no, chyba że je 'zamknę' hamulcem :zdziw: ).
Coś czuję, że ktoś się tam próbował podpinać do kierunkowskazów a trafił (chyba) na oświetlenie stopu (?).
Trochę nie chce mi się znowu tego rozgrzebywać, ale chyba nie mam wyjścia... Być może w nogach kierowcy idzie jakiś kabel od lamp hamowania, do którego dociągnięto (niepotrzebnie) przewód od c.z... :/

Strefa czasowa: UTC + 1