.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lut.2025 19:24:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A6 C6 ASB Problem z rozładowującym sie akumulatorem
PostNapisane: 29.lis.2015 11:59:47 
Użytkownik

Od dosyć dawna borykam sie z wyładowywaniem akumulatora. Zaczeło się dość dawno ale nie przeszkadzało mi to dopuki nie dołożyłem webasto jakieś dwa lata temu
Aku nawet latem podczas 30 minutowego postoju na zapłonie potrafi sie wyczerpać. A zima to juz przesada.
Akumulator przed założeniem webasto kupilem nowy w serwisie wg zalecen producenta 110 Ah bo myslalem ze ten jeszcze oryginalny juz ma dosc. Mimo tego dalej wystepuje problem. Nawet nie uzywajac webasta zimą.. Elekryk który ostatnio szukajac przyczyny, stwierdził ze ladowanie jest ok, pobór wstanie spoczynku jak dobrze pamietam mowil ze jest 0,08 ampera czyli w normie. Wymienil profilaktycznie na próbe sterownik aku bo mial takowy pod reka i dalej jest to samo.. Juz nie mam sily, znajomi ciesza sie uzywaniem webasta bez problemu a ja sie boje nawet czy wsiadajac do auta zima znow nie bede musial palic na kable.

Jedyny blad mam w MMi w kodowaniu bo kiedys wgrywalem soft i sie rozkodowalo wszystko. Czesc przywrocilem ale jeszcze cos zostało. Moze byc to przyczyną?

A i jeszcze jedno. Wchodzac w grupe 61-Battery regulator na kanale 6 jest parametr state-of-charge który jest wyrazany w procentach. Z tego co sie dowiedzialem jest to parametr ktory wylicza ogolna sprawnosc akumulatora ( nie mylic z poziomem naladowania ktory tez jest w procentach) na podstawie napiecia, temperatury itp. Po doładowaniu aku prostownikiem ten parametr ma na 100% przez pierwsze dwa dni i potem sukcesywnie spada nawet nie uzywajac webasta. Ostatnio spadlo do 60% i po pracy chcac odjechac ku domowi niestety koledzy znow musieli mnie ratowac kablami rozruchowymi

prosze o pomoc

Tytuł: Re: A6 C6 ASB Problem z rozładowującym sie akumulatorem
PostNapisane: 29.lis.2015 12:43:27 
Użytkownik

Auto: Leśnego dziadka
Webadt mssz fabryczne ori czy jakas dorobka?
W normalnym ukladzie sterownik webasto bada rowniez poziom naladowania aku i kontroluje by nie spadlo ponizej zadanego progu. Tak juz bylo w C5 nawet. Byc moze cos gdzies trzeba wkodowac by sterowniki sie dogadaly i uwzglednily istnienie webasto w aucie?

Audi 80 B4 Sedan Quattro 2.0 8v 115PS - EX
Audi 80 B4 Avant Quattro 2.6 12v 150PS - EX
I znów Skoda :(

PostNapisane: 29.lis.2015 13:01:41 
Użytkownik

Problem z aku pojawial sie przed montazem webasta. W mniejszym stopniu ale byl. Webasto jest eberspracher'a dedykowane pod ten model. Wpiete wg schematu producenta w klimatronic który nie generuje zadnych bledow. Przy niskim poziomie napiecia klimatronik sie nawet nie odpali przy pracujacym webasto wiec zakladam ze jest dobrze zamontowane. Po montarzu webasta trzeba bylo wkodowac webasto w klimatroniku i tak tez sie stalo. Poprawnosc montazu w tym przypadku nie podlega zadnej watpliwosci. Nawet nie odpalajac webasta mam czesty problem z aku.
Uzywanie webasta w moim przypadku, przypomina mi czesciej ze mam problem z samorozladowywaniem

PostNapisane: 30.lis.2015 14:21:59 
Użytkownik

a jaki macie panowie natezenie pradu ladowania podczas pracy silnika? jak dobrze pomietam jest to w 61 grupie na 4 kanale.. Mozecie sprawdzic u siebie ten parametr? auta po lifcie maja to w grupie can gatawey kanał 18,19,20 chyba

PostNapisane: 30.lis.2015 15:24:54 
Użytkownik

Auto: AFN, BPP, BDN
Avant czy sedan? Jeśli avant to jak wyglądają kable idące do klapy, szczególnie rurka do spryskiwacza. Wada C6 poprawiona potem, płyn się leje na sterownik MMI/Bose i uszkadza się elektronika.

Pytanie kolejne czy akumulator zakodowany w sterowniku po wymianie?

Jak zamkniesz auto to gaśnie włącznik świateł awaryjnych po chwili czy cały czas jest podświetlony? Jak nie gaśnie to auto nie przechodzi w stan uśpienia (np. z powodu zalanej elektroniki)

PostNapisane: 30.lis.2015 20:40:37 
Użytkownik

Opisane usterki sa mi znane lecz napewno mozna je wykluczyc
Jest to Avant ale nic sie nie leje, napewno nie ma zadnych zwarc ani bledow.
Nowy akumulator był identyczny jak poprzedni kupiony w serwisie. Kodowanie zostało sprawdzone i jest poprawne.
Po zamknieciu pojazdu podswietlenie trojkata gasnie, wiec domniewam ze grzecznie kladzie sie spac ;)

Strefa czasowa: UTC + 1