.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.sty.2025 08:54:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi 100 C4 brak napięcia w kostkach
PostNapisane: 24.kwi.2016 07:06:21 
Użytkownik

Witam. Borykam sie z problemem braku napięcia w kostakach idących min. do wtrysku rozruchowego, krokowca, rozdzielacza paliwa itd. napięcie jest tylko w czujnikach temperatury. Efektem jest ciężki rozruch w chłodne dni gdyż nie ma wtrysku rozruchowego i brak mocy bo nie zmienia położenia krokowca przy depnięciu pedałem w podłoge. Mam zamiar sprawdzać komputer, ale tu moje pytanie. Czy komputer odpowiedzialny za te podzespoły znajduje się pod schowkiem u pasażera i jeśli to ten to jak go diagnozować?

Pozdrawiam Adam.

Tytuł: Re: Audi 100 C4 brak napięcia w kostkach
PostNapisane: 24.kwi.2016 08:09:51 
Użytkownik

Auto: 100 C4 Avant Quattro 2.8E Automat
Regulator biegu jałowego, znaczy się silniczek krokowy uruchamia się jedynie w momencie całkowitego odpuszczenia pedału gazu. Wtedy bocznikuje przepustnicę i dozuje powietrze potrzebne do podtrzymania wolnych obrotów. Nijak się ma do przyspieszania auta i przestaje pracować już przy muśnięciu pedału gazu w samochodzie. U Ciebie coś musi być ze sterowaniem. Nie znam się na tych silnikach, ale szukałbym usterki w sterowaniu, w ecu w przepustnicy (tps) o ile występuje, w przepływomierzu powietrza (o ile występuje).

PostNapisane: 13.paź.2016 18:44:43 
Użytkownik

Panowie przez jakiś czas walczyłem z usterką w między czasie podmieniając np. komputer jetronica z innej setki 2.3 i dolegliwości nie ustępowały, nawet dalej działo sie to samo gdy w ogóle rozłączałem komputer i mogłem nawet tak jeżdzić nie czując różnicy czy komputer jest czy go nie ma, ale ostatnio mierzyłem napiecie na wtyczce od czujnika temp 2 pinowego i wynikało 0,3V ale kiedy mirzyłem napięcie trzymając jeden kabel na wtyczce a drugi na masie silnika wychodziło ok. 4,8V i to na obu pinach.

PostNapisane: 13.paź.2016 20:23:19 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
zasilanie na krokowiec i rozruchowy idzie z + po zapłonie przez bezpiecznik więc posprawdzaj wszystkie, masz w desce na podszyciu i 3 są na podstawce nad ECU, co do napięcie na rozdzielaczu to zależy o która kostkę chodzi bo np. na nastawnik oba kable wychodzą z ECU

Strefa czasowa: UTC + 1