Witam po raz pierwszy, Od kilku miesięcy jestem posiadaczem Audi A4, 1.8 w gazie. Od pewnego czasu zauważyłem, że moje ogrzewanie nie działa poprawnie. Mianowicie w cieplejsze dni klimatyzacja nie chłodziła mi wnętrza, a teraz w te zimniejsze, brakuje ogrzanego powietrza. Poszperałem trochę w necie i idąc za radą mądrzejszych chłopaków wykonałem kilka podstawowych zabiegów sprawdzających układ ogrzewania. Mianowicie: 1. Sprawdziłem poziom płynu chłodzącego - jest w normie 2. Układ odpowietrzony. 3. Temperatura silnika zawsze 90C. 4. Dwa węże od nagrzewnicy są gorące, z czego ten wylotowy trochę zimniejszy niż ten wlotowy - myślę, że prawidłowo. 5. Z otworu węża wylotowego z nagrzewnicy wypływa płyn - nagrzewnica raczej nie jest zapchana. 6. Odczytałem kody błędów z KLIMATRONICA i tutaj zaczyna się zabawa. Oto one:
6.1 - (G110) czujnik temperatury chlodzenia silnika (ECT), klimatyzacja ciagla przerwa, *06.1 (zobacz ponizej) 7.1 - (G109) Czujnik temperatury otoczenia dmuchawy swiezego powietrza, ciagla przerwa, *07.1 (zobacz ponizej) 15.5 - Klapa powietrza, ciagla blokada, zobacz *15.5 (zobacz ponizej) 18.3 - Napiecie dmuchawy swiezego powietrza, sporadyczne 20.1 - Zle napiecie kompresora klimatyzacji - ciagle, *20.1 (zobacz ponizej) 22.1 - (F118) Wylacznik wysokiego cisnienia gazu klimatyzacji, ciagla przerwa, *22.1 (zobacz ponizej) 50.3 - ???
Moją pierwszą myślą była rozłączona wtyczka z wiązką przewodów, gdyż tyle błędów na raz trochę mnie zdziwiło. Powiedzcie proszę, na co konkretnie mogą wskazywać te wszystkie błędy?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam, Adrian
|