.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.lut.2025 19:44:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi a3 8p 2.0 TDI Quattro BMN /Kontrolka breakes na wyswie.
PostNapisane: 05.lis.2017 12:14:12 
Użytkownik

Witam
Jak juz oznaczylem w temacie mam czerwona kontrolke hamulca z napisem "brakes".
Po wlozeniu kluczyka i przekreceniu stacyjki po 2-5 sekundach pojawia sie kontrolka "brakes" i 3 sygnaly dzwiekowe.
Auta nie da sie uruchomic. Po przekreceniu kluczyka " do odpalenia" nic sie nie dzieje( poza konrolka "brakes" i roznymi innymi kontrolkami).
Pewnego dnia jadac po zakupy na rondzie zgaslo mi auto i zapalila sie wspomniana kontrolka.
Po odczekaniu jakichs 5 minut samochod normalnie odpalil i nic sie nie dzialo. Po raz drugi kontrolka pojawila sie jak wracalem ze sklepu.
Po sprawdzeniu bledow VCDS -em okazalo sie ze wywalilo jakies inne bledy wogole nie zwiazane z hamulcami. ( wtedy mialem jakies 3 bledy mowiace o zamku klapki paliwa i jakies dwa dotyczace klimatyzacji albo ivh wentylatorkow)
Hamulce zostaly sprawdzone u mechanika plyn hamulcowy sprawdzony i uzupelniony ( jezeli byly jakies braki)
Po dwoch tygodniach pojawilo sie to samo ale tym razem wyrzucilo inne bledy niz ostanio.
W dniu dzisiejszym samochod juz nie odpalil wcale. Po przekreceniu kluczyka swieci sie tylko kontrolka hamulcow.
Po sprawdzeniu bledow w dniu dziejszym okazlo sie ze bledow przybylo wiekszosc byla opisana jako " can't be reached"
Czy problemem moze byc Akumylator ? Za kazdym razem przy sprawdzaniu multimetrem pokazuje 12.33V ( Mysle ze to dobry wynik, chyba ze elektronika jest bardzo czula i musi miec 12.5V-12.6V ) Ktos ma jakas wiedze na ten temat ?
Gdy mialem podlaczony lapop do auta wywalilo jeszcze blad z brakiem paliwa, kotrolka paliwa spadla do zera.( po wykasowaniu bledow wrocilo do normy)
Czy uszkodzony jest ECU ( sterownik) ?
Czy ktos wie jak to sprawdzic ? jak co przetestowac ?
Dzieki z gory. Mam nadzieje ze ktos mi pomoze to rozwiazac.

Strefa czasowa: UTC + 1