.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.lut.2025 23:17:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ALL] Dokładka BOSE z concert 2+ problemy
PostNapisane: 13.lis.2017 17:30:59 
Użytkownik

Auto: a4b7
Witam ,

Autko to a4b7 fabrycznie miało tylko dwa głośniki z przodu i concert 2 . Dokupiłem bose z wiązką elektryczna i zainstalowałem wszystko ( wiązka idzie tunelem środkowym - tak mi się wydawało , że tamtędy idzie oryginalnie ) . Aktualnie jest kilka problemów :
1. szum własny wzmacniacza po włączeniu
2. słychać alternator po odpaleniu
3. nie działa przedni prawy i tylny lewy głośnik

CO robiłem ? Podłączyłem inny wzmacniacz i to samo . Przy podciągnięciu zasilania i masy bezpośrednio od aku ten sam problem. Sygnał do wzmacniacza jest zmostkowany tj . sygnał na głośniki przednie do sygnał z prawego głośnika a sygnał na głośniki tylne z lewego . Głośniki działają ale jakby wzmacniacz nie dawał sygnału na ten prawy przedni i tylny lewy głośnik .

Tu mam pytania czy trzeba kodować radio pod bose ? I co to daje ?
Czy macie jakieś pomysły co może być nie tak ?

Proszę o pomoc jeżeli ktoś cokolwiek wie w tym temacie :(

Ostatnio edytowano 15.lis.2017 19:25:20 przez adas_4130, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: Re: [ALL] Concert 2+ i bose problemy
PostNapisane: 14.lis.2017 15:37:13 
Klubowicz

Coś masz pomotane z tego co opisujesz... Po co coś mostkować skoro Concert II+ ma wszystkie wyjścia jakich potrzeba ? Całkiem możliwe, że pod wzmacniane wyjścia podłączyłeś wzmacniacz. Może wklej tu fotę pinologii concerta z opisami co gdzie masz puszczone. Wtedy jest szansa, że Ci pomożemy.

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

Tytuł: [ALL] Dokładka BOSE z concert 2+ problemy
PostNapisane: 15.lis.2017 18:37:06 
Użytkownik

Dzięki za zainteresowanie :)

Tak jak pisałem w concert 2 mam wyjścia tylko na przednie głośniki . Z racji tego , że bose ma wspólną masę z radiem to kable masy z wyjść radia LF- oraz RF- mam nie podłączone nigdzie . Z wtyczki bose wychodzi w sumie 8 kabli . Od pinów 19-22 oraz 6-7 oraz 2 które nie wiem do czego są i są nie podłączone ze środkowej części wtyczki . Piny ze wzmacniacz 19 i 20 czyli przedni lewy sygnał oraz przedni prawy sygnał ze sterownika mam podłączone do pinu RF+ w radiu a piny 21 i 22 czyli tylny lewy sygnał oraz tyny prawy sygnał do pinu LF+ w radiu . Pin 6 ze wzmaka czyli masa z radia jest podłączony do masy a pin 6 czyli sygnał remote z radia bezpośrednio do radia .

Masa jest podłączona w miejsce starej masy która dochodziła do radia. Do tej masy mam podłączone - masa radia z pinu radia - masa z pinu 7 wzmacniacza oraz Pin 2 czyli masa wzmacniacza . Nie wiem czy tak to powinno wyglądać ale w wiązce bose miałem przy końcu kabla masy rozejście na 3 kable więc teoretycznie się zgadza.

Sprawdziłem przed montażem czy wiązka jest ok ( czy gdzieś nie ma przerwy ) i wszystko było OK. Dzisiaj jeszcze raz sprawdziłem czy sygnały z wtyczki dochodzą do wzmaka i też nigdzie nie ma przerwy .

Mała zagadka ;) Tak jak pisałem nie działa przedni prawy i tylny lewy głośnik - same głośniki działają bo jeżeli puściłem sygnał ze wzmacniacza na ten przedni prawy głośnik to DZIAŁA ( czyli zamieniłem ze sobą przednie głośniki we wiązce ) . z tylnym głośnikiem nie jestem w stanie to zrobić ponieważ nie mam łatwego dostępu do wiązki ale na 100% działa bo słychać szum .

Wszystko robię według poniższej rozpiski pinów :

Złącze wielostykowe 32-stykowe

1 - Zacisk 30
2 - Zacisk 31
3 - Głośnik niskotonowy (+)
4 - Tylny lewy głośnik (-)
5 - Tylny prawy głośnik (+)
6 - Plus przyłączony z radia /sterownika systemu nawigacji z napędem CD /sterownika z jednostką wskazań radia i systemu nawigacji
7 - Sygnał masy z radia /sterownika systemu nawigacji z napędem CD /sterownika z jednostką wskazań radia i systemu nawigacji
13 - Głośnik wewnętrzny (-)
14 - Głośnik wewnętrzny (+)
15 - Głośnik niskotonowy (-)
16 - Tylny lewy głośnik (+)
17 - Tylny prawy głośnik (-)
19 - Przedni lewy sygnał z radia /sterownika systemu nawigacji z napędem CD /sterownika z jednostką wskazań radia i systemu nawigacji
20 - Przedni prawy sygnał z radia /sterownika systemu nawigacji z napędem CD /sterownika z jednostką wskazań radia i systemu nawigacji
21 - Tylny lewy sygnał z radia /sterownika systemu nawigacji z napędem CD /sterownika z jednostką wskazań radia i systemu nawigacji
22 - Tylny prawy sygnał z radia /sterownika systemu nawigacji z napędem CD /sterownika z jednostką wskazań radia i systemu nawigacji
26 - Tylny prawy głośnik (-)
27 - Tylny prawy głośnik (+)
29 - Wejście mikrofonu (+) od mikrofonu wewnętrznego
30 - Wejście mikrofonu (-) od mikrofonu wewnętrznego (-)
31 - Tylny lewy głośnik (+)
32 - Tylny lewy głośnik (-)

Z góry dziękuje za wszelkie pomysły :(

Tytuł: Re: [ALL] Dokładka BOSE z concert 2+ problemy
PostNapisane: 15.lis.2017 22:05:25 
Klubowicz

Po pierwsze, temat myli, bo napisałeś concert 2+, a to radio 2DIN ze złączem quadlock i ma wszystko czego trzeba. Taka pierwsza uwaga.

Jeśli spinasz zwykłego concerta 2 z bose, to jakim cudem używasz wyjść wzmacnianych na wzmacniacz... Przecież to nie ma prawa działać i możesz uwalić wzmacniacz i radio... W komunikacji BOSE - radio totalnie nie dotykasz złącza środkowego (8-pin) z wyjściami na głośniki (jak to sobie opisujesz RF i LF). Tylko i wyłącznie złącze 20-pin do komunikacji. Tam masz wszystkie niezbędne piny, czyli 4 kanały do wzmacniacza razem z masą (19-22 + 7), wzbudzenie, itd... Przód zostaw zasilany z radia jak jest albo ciągnij wiązki i zasil je jak powinno być ze wzmaka BOSE.

... Rympel 666 ...

PostNapisane: 16.lis.2017 00:19:08 
Użytkownik

Chciałbym , żebyś miał racje ale niestety mam concert 2+ i niestety chyba masz racje i już uwaliłem wzmaka XD Aktualnie nie gra nic ... jutro będę sprawdzał dlaczego ale raczej będzie nowy wzmak ... wszystko siadło po tym jak podłączyłem ekran kabli sygnałowych do masy ... gdzieś wyczytałem , że tak trzeba i mam za swoje :/

Tak wygląda radio i jest to concert 2+ ;) Niestety nie posiada ono wyjścia na bose na mini iso i dlatego podłączam wyjścia głośników przednich zmostkowanę do kostki mini iso bose. Czyli jeżeli tak to podłączam to cokolwiek bym nie robił to nie zadziała , dobrze rozumiem ??

https://zapodaj.net/d3cbe35f74968.jpg.html
https://zapodaj.net/13bdd337a329c.jpg.html
https://zapodaj.net/f63c7e3d5b382.jpg.html

PostNapisane: 16.lis.2017 01:03:22 
Klubowicz

Ehh, strasznie mieszasz pisząc, a w instalacji też robisz niepotrzebny bałagan... Pokazałeś piękne złącze i nawet etykietę opisową quadlocka, musisz zrozumieć podstawową rzecz, takie radio napędza 10 głośników w B7, bez wzmacniacza BOSE. Co więcej wyraźnie widać po opisach pinów żeby nie dotykać 16-pinowego segmentu A, tylko skupić się na 12-tce C.

Nie wiem jakie złącze wychodzi Ci z bose pod deskę, ale jeśli nie lubisz przepinać/lutować, to kup sobie przelotkę RNS-E - ISO i wtedy połowa tematu z bani. Resztę opisałem wcześniej i jest podobnie dla II+.

... Rympel 666 ...

PostNapisane: 16.lis.2017 20:11:47 
Użytkownik

Ok - mam już wiązke Quadlock-ISO ale sugerując się rozpisą PIN-ów z tego obrazka :
Obrazek
Jest pewien problem .
Kabel poprowadzony do pinu w quadlocku opisanego na radiu jako BOSE we wiązce odpowiada według powyższego obrazka jako K-bus a to co na obrazku jest opisane jako BOSE do radia idzie na PIN opisany jako masa AUX. Czy tak to mam zostawić ? I co konkretnie oznaczają te piny ?

Jest jeszcze jeden problem ponieważ nie mam w swojej wiązce wtyczki zasilania ISO więc muszę ją dorobić ;)
I ... Zasilanie to zasilanie które idzie do radia a wcześniej muszę tam wpiąć jeszcze zasilanie wzmaka . Masa to masa która idzie do radia , i czy w ten sam kabel mam podpiąć masę wzmacniacza ?? Oraz co robić z tymi pinami BOSE i K-bus ? Dodatkowo co mam podpiąć jako PIN DWA-GND - teoretycznie jest to masa alarmu ale nie mam takiego pinu na swoim radiu ? Najlepiej gdyby ktoś przypadkiem miał zdjęcie tej wtyczki :(

Ostatnie pytanie to czy kabel który idzie przy wejściach liniowych do wzmaka jako kabel ekranowy należy gdzieś podłączyć ? np. do masy ? Czy ma on swoje specjalne wejście ?

Sprinter - dziękuje za pomoc :) Dzięki tobie zrozumiałem dlaczego spaliłem wzmaka ;) A wystarczyło dobrze poczytać naklejkę z rozpiską pinów w radiu :/ Jak znacie kogoś na Śląski kto ma wzmacniacz do sprzedania w dobrej cenie to chętnie przygarnę ;)

PostNapisane: 16.lis.2017 21:39:41 
Klubowicz

Bo kupiłeś przelotkę do RNS-E, a concert II+ ma minimalnie inny rozkład pinów (trzeba je poprzekładać), między innymi właśnie K-line, bo inaczej diagnostyka radia padnie. Bose to wzbudzenie wzmacniacza bose. Poszukaj w necie obrazów obu złącz i porównaj, a potem przepnij sobie piny (złącza w przelotce powinny się rozbierać).

Jeśli u siebie nie masz DWA, to olej. Skup się na pracy systemu audio, a potem ewentualnie wyeliminujesz jak się pojawią jakieś niedziałające kwestie.

Żeby dokładnie obejrzeć podłączenie wzmaka, trzebaby przejrzeć schematy, po prostu mi się nie chce ;) ale zasilania zawsze szły na wprost pod +/- KL30, KL31.

Nie kojarzę żadnych ekranowanych kabli poza tymi do wzmacniacza antenowego z tyłu. Skąd dokąd ten kabel idzie ?

Jest jeszcze jeden myk, Ty masz przód puszczony na wprost w radio zapewne, a nie wiem czy jak sygnał wzbudzania nie uaktywni bose, to przypadkiem nie wyłączy z automatu wbudowanego wzmaka. W starszych modelach były takie jajca. Wtedy pozostanie puszczenie kabelków ze wzmaka bose na te przednie głośniczki fabryczne.

... Rympel 666 ...

PostNapisane: 16.lis.2017 23:52:50 
Użytkownik

Wzbudzenie wzmacniacza jest pod innym pinem , a z tego co czytałem Pin Bose przerabia equalizer radia pod system bose i należy go dać do masy ... jeżeli ktoś to może potwierdzić to było by super :) K-line nie podłączyłem ale wszystkie opcje radia działają więc póki co zostawiam jak jest .

Radio się włącza więc już coś ! Wzmacniacz się nie uruchamia ani nie słychać piknięć, pin do którego jest podłączone załączenie wzmaka ma 12V więc na 90% upalony wzmacniacz - jutro jadę po nowy i mając nadzieje , że to problem ze wzmacniaczem będę walczył dalej :))

"Ekran" wychodzi razem z kabelkami doprowadzającymi sygnał do wzmaka tak jak na zdjęciu poniżej :
https://naforum.zapodaj.net/6fe40523ccbe.jpg.html

Sprawdzałem miernikiem i nie ma przejścia do żadnego Pinu w kostce przy wzmacniaczu , i prawdopodobnie dalej szedł do kostki zasilającej której nie miałem ... i tu pytanie do którego pinu ... a boje się już sprawdzać na chybił trafił XD Dlatego fajnie jakby było zdjęcie tej kostki ;)

I przód też mam podłączony pod wzmacniacz bose i podciągnięte kable do głośników . Kostki ISO w nowej wiązce która daje sygnał na przednie głośniki nie ruszałem i nic do niej nie podłączałem .

PostNapisane: 17.lis.2017 12:33:24 
Klubowicz

A tak, pin bose się zwiera do masy żeby wyłączyć wewnętrzny wzmacniacz. Sprawdź tam jeszcze kodowania żeby wszystko grało jak trzeba pod BOSE. Do tego będziesz potrzebował K-line.

Z tego wzbudzenia 12V napięcie powinno znikać po wyłączeniu zapłonu i radia. Sprawdź dla pewności żeby nie podawać tam napięcia na stałe.

Nie wiem co to za ekran, ale można założyć, że też jest zwarty do masy. Inaczej nie miałoby to sensu.

... Rympel 666 ...

PostNapisane: 17.lis.2017 20:24:06 
Użytkownik

DZIAŁA :diabel: :diabel:

Zmieniłem wzmaka , dwa kanały nadal nie działały ale okazało się , że jeden miał zwarcie gdzieś w instalacji a drugi przerwę , położone nowe kable i wszystkie 10 głośników gra ! ;)

Nie ma też zakłóceń od alternatora , są jedynie naprawdę delikatne zakłócenia własne wzmacniacza ale słychać je tylko w zamkniętym garażu w zamkniętym samochodzie więc ten temat olewam bo za dużo zachodu ...

OK - po zwarciu Pinu bose do masy nie zauważyłem różnicy ale to chyba trzeba zakodować i tu pytanie co do kodowania ... jak to zrobić ? bo concert 2+ to nie to samo co concert 2 a o tym moim nie ma za bardzo nigdzie tematów na forach o kodowaniu albo po prostu nie potrafię znaleźć :(

PostNapisane: 17.lis.2017 20:45:46 
Klubowicz

Weź wejdź w 56 radio, potem w 07 coding i tam Ci interfejs podpowie pola kodowania. Powinna być zapewne tylko korekcja przy aktywnych pasywnych głośnikach, pozycja 6 na 0. Ale przy okazji jeśli radio nie jest z Twojego auta sprawdź pozostałe pozycje czy też pasują (region, silnik, wyposażenie).

... Rympel 666 ...

Strefa czasowa: UTC + 1