Czołem, szukałem w całym dziale i nie znalazłem postu, który opisuje problem zbliżony do mojego. Jak w temacie, posiadam Audi A4 B5 1.9 TDI 90KM 1999, modelowo polift. Licznik 1/2 fis, modelu konkretnie nie znam, z cyfrowym zegarem i datą oraz wskazówkami temp. oleju, temp. cieczy, paliwa oraz napięcia.
Od kilku dni borykam się z problemem szwankującego licznika zazwyczaj po rozgrzaniu auta (jak odpalam na zimnym przez chwilę jest ok, po kilku kilometrach się zaczyna), przykładowe objawy:
- wahania wskazówki paliwa, - napięcie na wskaźniku na maks, 16V, - mrugające podświetlenie, potem całkowicie gaśnie w części obrotomierza, - wskaźnik temperatury pokazuje za nisko, ale sprawdzę komputerem czy pokazuje dobrze czy też szwankuje.
Dodatkowo do tego dochodzą problemy z: - kierunkowskazami, po włączeniu świecą światłem ciągłym a nie przerywanym (też po kilku kilometrach, choć nie zawsze, ponowne odpalenie silnika rozwiązuje problem); - brak świateł długich na długo (popychając manetkę do przodu), tylko mogę mrugnąć, - po odpaleniu nie pali lewe przednie mijania, jak wykonam skręt kierownicą włącza się.
Nie mam pokrętła tylko pająk, więc może tutaj leży gdzieś przyczyna.
W tym miejscu rodzi się pytanie, czy pająk i licznik mogą na siebie oddziaływać? Czy raczej traktować te problemy osobno i szukać sobie zakładu, który zregeneruje mi licznik? Czy może to być kwestia jakiejś błachostki?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
|