Witam,
Długo nie byłem aktywny na forum, ale potrzeba zmusiła mnie do znalezienia czasu na to aby tu wrócić.
Mam od X lat Allroad'a C5 2.5TDI. Na wiosnę borykałem się z brzydkim zapachem z klimatyzacji. Wiadomo, trzeba odgrzybić. Więc jakoś tak wyszło, że wstawiłem jakiś tani środek w aerozolu do auta, popsikało i zamiast być lepiej ... było gorzej. Jeden z kolegów na forum fajnie to kiedyś opisał,że "czuć było grzybem, teraz czuć cytrynowym grzybem". No to wziąłem się poważniej do tematu:
a. dogrzebałem się jako tako do parownika, wspomagając się filmem:
https://www.youtube.com/watch?v=JIDwri7JzPQb. wyczyściłem wentylator na podszybiu (ileż tam było śmierdzącego maziastego kurzu)
c. zaaplikowałem na parownik piankę K2
Było ciut lepiej, ale dalej zapachy pozostawiały wiele do życzenia i to zarówno na klimie włączonej jak i w trybie ECO.
Kupiłem preparat BIZOL AC30 (szukałem porad w sieci, i taki padł wybór). Zaplikowałem go na parownik w trzech porcjach (nie cała puszka na raz, tylko napsikane, 30 minut przerwy i tak 3 razy). Po pierwszej aplikacji pod auto poleciały prawie czarne skropliny, potem było juz czysto.
Efekt: jest bardzo duża poprawa, na działającej klimie powiedziałbym, że jest ok, ale ... przy wyłączonej, dalej mam wrażenie że coś jeszcze tam gdzieś w środku delikatnie źle pachnie, zwłaszcza świeżo po wyłączeniu klimy. No i teraz mam dylemat. Czy da się do tej przestrzeni w której jest parownik dostać jakoś bardziej niż tak jest pokazane na załączonym wyżej filmie? Podejrzewam, że gdzieś jeszcze zalega jakiś brud/kurz/grzyb, którego pianką nie sięgnąłem. Czy ktoś z Was miał już okazję/potrzebę czyszczenia parownika bardziej niż tylko psikając "w ciemno" pianką?
Czy ma sens i czy to bezpieczne dla radia itp. nacisnąć piany przez nawiewy nad radiem?
Próbowałem poszukać jakiegoś schematu jak te kanały nawiewów są poukładane, żeby zlokalizować jakieś miejsce, w które warto nacisnąć piany tak aby może sięgnęła tam, gdzie psikając z dołu nie dała rady. Na razie bezskutecznie. Jeśli ktoś potrafi coś jeszcze doradzić, to z góry dziękuję za wskazówki.