.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 19.lut.2025 00:35:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B5] Padł akumulator, bardzo dziwne zachowanie kontrolek
PostNapisane: 23.sie.2018 12:21:29 
Użytkownik

Witam, mam A4 B5 1,9 TDI.  Miałem od około 4 lat akumulator Magnetti Marelli. W tą zimę auto czasami troszkę gorzej odpalało i przygasały kontrolki i czułem, że aku może się kończyć ale spokojnie dało radę bez problemu. "Oko" w akumulatorze cały czas zielone.
2 dni temu przy odpaleniu zapaliła się na chwilkę kontrolka hamulców ale szybko zgasła i było ok.
Dziś rano auto odpaliło normalnie bez problemu jak zawsze i podjechałem pod przedszkole. Po kilku minutach wracam do auta a tam cuda na kiju :) Tutaj filmik.

https://drive.google.com/open?id=1v_-A8 ... MAX_Nnu29v

Po przekręceniu zapłonu lampki migały gasły zapalały się, włączał się czasami alarm hamulców, radio się wykasowało a centralny zamek się sam zamknął. Dodatkowo coś chrobotało przy zegarach. Ogólnie powariowało na maksa. Oczywiście rozrusznik nawet nie drgnął itp.
Laweta bo byłem przekonany, że to coś z elektryką ale w serwisie powiedzieli akumulator. 

I teraz pytanie czy to mógł być akumulator ? Tak nagle z w ciągu kilku minut padł tak, że wszystko zwariowało i nawet nie zakręcił raz rozrusznikiem a 5 minut wcześniej ładnie odpalił auto ? Fakt, że 2 dni wcześniej zamrugała przy odpalaniu lampka od hamulców.

Boje się, że ten aku faktycznie padł ale przyczyna zupełnie inna. Dodatkowo cały czas zielona kropka w "oku" akumulatora była widoczna.

Tytuł: Re: [A4 B5] Padł akumulator, bardzo dziwne zachowanie kontro
PostNapisane: 23.sie.2018 12:28:30 
Moderator

Auto: A6 C5 AVF
Kolego, mi kiedyś AKU padł pod sklepem. Podjechałem, poszedłem na zakupy, wróciłem i nawet nie zajęczał... zdech totalnie, też się dziwiłem że tak nagle.

Audi A6 AVF + blast by Spanky :)
BMW 5 GT 3.0 N57
--------------------------------------
1.03 CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM!!

Tytuł: Re: [A4 B5] Padł akumulator, bardzo dziwne zachowanie kontro
PostNapisane: 23.sie.2018 12:56:38 
Moderator

Auto: Audi A8 D2 4.2 quattro
Też miałem takie akcje. Choinka na kompie. To był aku, pomogła wymiana lub podładowanie (na krótką metę).
U mnie w A8 jak aku jest słaby to przy odpalaniu najpierw przygasaja kontrolki a potem pojawia się wykrzyknik (!) i 3 razy piiip, ostatecznie przy odpalaniu już nie kręci a tylko tak "tryka"/"strzela". Innej choinki nie było, ale czego się spodziewać w 24 letnim starym kondonie?
Zamonotwałem se wyłacznik na kleme, i jak auto ma dłużej stać to rozłączam aku i wtedy dłużej trzyma.

Honda NC750S DCT '2019 [09.2019-teraz] R2
Email: lukaszgryglicki@o2.pl, tel: 693582014
Морготх
Leśny Dziadek

Strefa czasowa: UTC + 1