Cześć,
mam na imię Wojtek i od tygodnia użytkuje swoje Audi A1 , 1.4 TFSI 185km.
Auto sprowadziłem z uszkodzonym silnikiem ( zerwany rozrząd ) i niestety nie sprawdzałem przed oddaniem do warsztatu czy zamek działa czy nie ( rozładowany akumulator )
Opis problemu;
Pilot - działa częściowo - otwiera drzwi ( prawe i lewe ) , ale nie otwiera tylnej klapy. Nie jestem w stanie zamknąć samochodu z pilota ( po wciśnięciu na pilocie zamkniętej kłódki nic się nie dzieje - kierunkowskazy nie migają ). Przy otwieraniu migają. Przycisk na pilocie do otwierania klapy bagażnika powoduje miganie kierunkowskazów , ale klapy nie otwiera.
Kluczyk - z kluczyka mogę zamknąć tylko drzwi od strony kierowcy - prawe się nie zamykają ( bagażnik również )
Przełącznik wewnątrz samochodu ( zamknięcie / otwarcie drzwi ) zamyka i otwiera drzwi tylko jak kluczyk jest w stacyjce ( bagażnika nie otwiera )
Przycisk na klamce ( bezkluczykowe otwieranie ) również nie zamyka i nie otwiera.
Błędy - zacisk 30 centralny zamek - błąd 03396 i drugi błąd - brak nastawy podstawowej B201000
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale po podłączeniu akumulatora pojawiła się data 6.12.2021 , a samochód jest z 2012 rok - nie wiem czy mechanik coś próbował robić czy po podłączaniu data nie powinna być bliższa dacie produkcji tego modelu ( mechanik twierdzi, że nic nie programował )
Obecnie samochód zamykam otwierając z pilota okno / wkładam kluczyk do stacyjki / przełącznikiem wewnątrz samochodu zamykam auto / i z pilota zamykam szybę ( trochę upierdliwe na dłuższy czas
Jak macie jakieś propozycję chętnie wysłucham i spróbuje
Czy wystarczy wymienić centralny zamek w lewych drzwiach ?
pozddrawiam