.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 21.lis.2024 19:58:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [100 C4]fale elektromagnetyczne i temp powietrza?
PostNapisane: 20.lis.2003 13:05:30 
Użytkownik

Witam!

Mam dość nietypowy problem:
w moim Audi sterowanie centralnego zamka i immobilisera odbywa się z pilota. Jeśli samochód stoi w garażu, w cieniu lub na chłodnym powietrzu i nie jest używany - mogę za pomocą pilota otwierać i zamykać wóz nawet z około 10 metrów; natomiast jeśli został postawiony na słońcu, był wyprowadzony z garażu, przejechane kilka kilometrów i włączone ogrzewanie (normalne o tej porze roku) to żeby go zamknąć lub otworzyć muszę stać prawie przy nadwoziu, a nierzadko celować pilotem w niemetalowe części nadwozia żeby zamknąć otworzyć wóz - [poprzedni właściciel potwierdził moje obserwacje i powiedział że jak na dworzu było chłodno (jesień, zima) to nie było problemów z otwieraniem/zamykaniem wozu, natomiast przy większych temperaturach (lato) też miał problemy z zamykaniem/otwieramiem wozu
- -> może to wydać się śmieszne ale dedukując wygląda jakby gęstość powietrza miała wpływ na działanie nadajnika i odbiornika centralki :D
Sprawdzałem napięcie na baterii z pilota - jest ok, antenka centralki nie ociera się o inne elementy metalowe i ma zaizolowaną końcówkę

??? co może być przyczyną takie działania - może jakieś sugestie od was?
z góry dziękuję za odpowiedzi
;)

C4 2.8 AAH [2003-2006]

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2003 13:26:50 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
Masz pilota na podczerwień a nie na fale radiowe :D

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2003 13:56:32 
Użytkownik

Leo napisał(a):

Czujniki masz w słupkach, czyli masz ich 2. Jak ci padł ten od strony kierowcy (lub walnęte przewody) to dziala ten drugi i w garazu fala elektromagnetyczna bardzo ladnie sie odbija od scian i trafia do tego drugiego. A na otwartej przestrzeni bedzie ciezko. Musisz stac w poblizu drugiej strony samochodu.

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2003 14:50:20 
Użytkownik

MariuszD napisał(a):
Leo napisał(a):

Czujniki masz w słupkach, czyli masz ich 2. Jak ci padł ten od strony kierowcy (lub walnęte przewody) to dziala ten drugi i w garazu fala elektromagnetyczna bardzo ladnie sie odbija od scian i trafia do tego drugiego. A na otwartej przestrzeni bedzie ciezko. Musisz stac w poblizu drugiej strony samochodu.

Leo: Tu nie chodzi o fabryczne sterowanie c.z. z kluczyka

MariuszD: to nie o te czujniki
Mam centralkę sterowaną pilotem na fale radiowe a nie na poczerwień - tyle to sam wiem ;)

C4 2.8 AAH [2003-2006]

Tytuł:
PostNapisane: 20.lis.2003 17:41:39 
Użytkownik

Kiedyś widziałem coś takiego u jednego gostka. Okazało się, że w okolicy pompki powietrza (tam była po prawej stronie bagażnika) zbierała się czasem woda i wilgoć dobierała się do przewodów elektrycznych. Jak podeschło było lepiej, a przy mrozie tragedia. Skoro masz to na fale EM to warto sprawdzić antenę (całą drogę sygnału). Powodzenia.

Strefa czasowa: UTC + 1