.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.gru.2024 21:58:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C4]Wskaźnik temp. cieczy chłodzącej.Problem !!!
PostNapisane: 05.paź.2006 22:06:37 
Użytkownik

Mam taki problem,4 miesiące temu kupiłem moją audiczke AEL quattro 2.5Tdi od momentu zakupu wskażnik temp nawet po nagrzaniu wskazywał 50 stopni ale widziałem że silnik na pewno ma więcej (czyli raczej nie termostat) więc najpierw sprawdziłem czujnik,po nagrzewaniu palnikiem wskazówka nadal nie drgneła,więc pewny swego załozyłem nowy czujnik i ... nic!A więc kupiłem termostat bo nie zawadzi sprawdzić,ale termostat otwierał sie pózniej niz ten nowy więc go zostawiłem( na nowym było "made in france", a na starym "made in germany" więc zaufałem staremu) No teraz to myśle że to wskaźnik,ale pewny nie jestem,czy ktoś miał taki problem?? :/ Zawsze jak odpale to jest na min. a po przejechaniu kilku kilometrów podnosi się do do 2 kreski na 50 stopniach i tak zostaje. Z góry dzięki i czekam na odp.

Audi A6 C4 2.5TDi quattro Avant było :(
BMW 330d sedan

Tytuł:
PostNapisane: 05.paź.2006 23:35:52 
Użytkownik

tez to mam ,to takie badziewie w liczniku (stabilizator)... musze jechac wreszcie do elektryka z tym badziewiem.... Pozdr...

Tytuł:
PostNapisane: 06.paź.2006 08:49:00 
Użytkownik

Rozbierz wskaznik i sprawdz czy nie ma tam jakiegos paprocha, pajaka itp. Moze po prostu sie przycina. Moze tez byc winny stabilizator napiecia, ale to malo prawdopodobne. On raczej psuje sie tak, ze wogole nie daje napiecia i wskaznik caly czas jest na 0. Jak masz multimetr to zmierz czy na jednym z koncow tego stabiliztora jest +10V wzgledem masy. Powinno byc na jednym okolo 12-14V, na drugim 0 a na trzecim wlasnie 10V. Jesli to bedzie wina stabilizatora to idz do sklepu elektronicznego i kup LM7810. Tylko pamietaj ze musisz go wsadzic odwrotnie!!! Po prostu sa inaczej nozki. Srodkowa jest tak samo, ale pierwsza w oryginalnym to 3 w tym co kupisz i analogicznie 3 to 1. Za tego zaplacisz okolo 1-2zl a za oryginal cos kolo 100 :-)

http://www.audi200.cba.pl/forum

Tytuł:
PostNapisane: 06.paź.2006 19:22:08 
Użytkownik

Dzięki bardzo za informacje,na pewno się przyda.Jutro ide zobaczyć ten wskażnik.No i naprawde jestem zdumiony że nawet znasz numery i w ogóle wszystko.Dzięki trzym sie photokom

Audi A6 C4 2.5TDi quattro Avant było :(
BMW 330d sedan

Strefa czasowa: UTC + 1