.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 15.cze.2025 04:06:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A8/S8] gdzie są elementy poziomowania xenonów
PostNapisane: 26.wrz.2006 13:25:45 
Użytkownik

Auto: Audi
Witam,nie mogę znaleźć sterownika który steruje poziomowaniem xenonów,świeci mi się ,że silniczek nie działa , ale silnik nie dostaje sygnału..........Moze ktoś wie gdzie znaleźć wszystkie elementy tego systemu. :/

Tytuł:
PostNapisane: 26.wrz.2006 14:23:08 
Klubowicz

A może trzeba kable sprawdzić?

80 '93 ABK + LPG [było: 04.2006 - 12.2008]
aha jest też ecoboost 1.0T.
Jest też TQT

Tytuł: poziomowanie xenonów
PostNapisane: 26.wrz.2006 22:29:52 
Klubowicz

Chciałbym skorzystać z tematu w kwestii poziomowania xenonów. Chodzi o to, że sterownik ustawia bardzo nisko prawą lampę. Zaraz po zapaleniu światełek przez chwilę coś tam sobie kombinuje z poziomem obu lamp, a następnie prawą lampę opuszcza tak, że ta świeci jakieś 5-8 metrów przed autem. W mieście to jeszcze jak cię mogę, ale na trasce żenada. Dodam, że jak cofnę na zapalonych i błędnie ustawionych światłach z kąta pod górkę, tak aby tylne prawe koło „poszło” w górę to wówczas lampa przestawia się i świeci już dobrze (przynajmniej do zgaszenia :/ ). Dziwi mnie że tak zachowuje się tylko prawa lampa, a czujnik na tylnej osi jak mi się wydaje jest tylko jeden. Może wiecie jak się za to zabrać, gdzie jest ten nieszczęsny sterownik, chyba że te anomalia mogą być skutkiem złego działania czujników położenia auta.

P.S.
Chodzi o A6 C5 Avant 2000r.

Audi A6 3,0TDi Quattro '04 :)

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2006 06:44:04 
Użytkownik

Auto: Audi
no właśnie gdzie są te sterowniki,kompy i przewody,może ktoś coś wie niech się ujawni :/

Tytuł: Re: poziomowanie xenonów
PostNapisane: 27.wrz.2006 07:49:44 
Użytkownik

jarekle napisał(a):
Chciałbym skorzystać z tematu w kwestii poziomowania xenonów. Chodzi o to, że sterownik ustawia bardzo nisko prawą lampę. Zaraz po zapaleniu światełek przez chwilę coś tam sobie kombinuje z poziomem obu lamp, a następnie prawą lampę opuszcza tak, że ta świeci jakieś 5-8 metrów przed autem. W mieście to jeszcze jak cię mogę, ale na trasce żenada. Dodam, że jak cofnę na zapalonych i błędnie ustawionych światłach z kąta pod górkę, tak aby tylne prawe koło „poszło” w górę to wówczas lampa przestawia się i świeci już dobrze (przynajmniej do zgaszenia :/ ). Dziwi mnie że tak zachowuje się tylko prawa lampa, a czujnik na tylnej osi jak mi się wydaje jest tylko jeden. Może wiecie jak się za to zabrać, gdzie jest ten nieszczęsny sterownik, chyba że te anomalia mogą być skutkiem złego działania czujników położenia auta.

P.S.
Chodzi o A6 C5 Avant 2000r.

czujnik pozycjonowania jest z przodu, obok amortyzatora po stronie kierowcy.
wg mnie popsul sie wlasnie on (dlatego jedna z lamp opada - gubi poziom). koszt w ASO to 220pln, wymiana i adaptacja 150.
polecam oryginal (zamiast czesci uzywanej ze szrotu), gdyz mozemy dostac fakture (i wpuscic sobie w koszty) oraz mamy 2letnia gwarancje.

sam czujnik mozna wymienic samodzielnie. adaptacja zazwyczaj nie jest konieczna, ale przynajmniej nalezy sprawdzic na "lustrze", czy nie swieci w niebo...

adaptacje czynimy przy pomocy VAG'a, VAS'a lub VAG-COM'a...
Kod:
Opisana poniżej procedura sama w sobie nie ustawia świateł! Powoduje ona jedynie zatrzymanie się elektrycznych nastawników ustalających wysokość świateł w pozycji "wyśrodkowanej", w której powinno się przeprowadzić ręczną regulację reflektora za pomocą śrub znajdujących się w jego obudowie.

Procedura powinna być wykonana do samego końca, w przeciwnym wypadku w pamięci sterownika może pojawić się błąd "Reflektory nie zostały wyregulowane". Aby go wykasować należy przeprowadzić całą procedurę regulacji reflektora.

Przed przystąpieniem do regulacji świateł muszą być spełnione następujące warunki:

► Pojazd musi stać na równym podłożu

► Hamulec ręczny musi być zwolniony

► Zapłon musi być włączony

► Światła wyłączone

► Sterownik w pamięci nie może posiadać żadnych błędów

Procedurę przeprowadzamy w następujący sposób:

[Wybór]

[55-Zasięg xenonów]    (w niektórych pojazdach należy wybrać sterownik [29-Światła -lewa str.]

[Nastawy podst. - 04]

Grupa "001"

[Idź!]

Zaczekaj około 20 sekund. W tym czasie silniczki ustalające wysokość światła zatrzymają się w pozycji odpowiedniej do ręcznej regulacji reflektora.

Włącz światła i ustaw je śrubami w reflektorze zgodnie z zaleceniami producenta.

Teraz przejdź do grupy "002". W tym momencie sterownik zapamięta położenie nastawników jako położenie bazowe.

[Gotowe, powrót]

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2006 09:53:43 
Klubowicz

Wielkie Dzięki za podpowiedź, spytam jeszcze czy wymiana całego prawego reflektora powinna również zakończyć się adaptacją. W moim aucie miała miejsce taka wymiana w 2005r. i teraz zastanawiam się czy może mieć to wpływ na działanie poziomowania tej lampy :?:

Dodatkowo ta prawa lampa świeci o wiele słabiej, wydaje mi sie że "żarówka" się już wypala i tak się zastanawiałem czy sterownik może jakoś to sprawdzić i celowo ustawić lampę niżej aby bardziej skożystać ze słabego strumienia światła? Ale tu się chyba już zagalopowałem, bo xsenon to przecież świetlówka i raczej nie da się zmierzyć oporu prądu na niej ani ilości wygenerowanych luxów, a tym samym określenia że palnik jest słabszy. Jak myślę TO CHYBA BZDURA :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2006 10:42:00 
Użytkownik

jarekle napisał(a):
Wielkie Dzięki za podpowiedź, spytam jeszcze czy wymiana całego prawego reflektora powinna również zakończyć się adaptacją. W moim aucie miała miejsce taka wymiana w 2005r. i teraz zastanawiam się czy może mieć to wpływ na działanie poziomowania tej lampy :?:

Dodatkowo ta prawa lampa świeci o wiele słabiej, wydaje mi sie że "żarówka" się już wypala i tak się zastanawiałem czy sterownik może jakoś to sprawdzić i celowo ustawić lampę niżej aby bardziej skożystać ze słabego strumienia światła? Ale tu się chyba już zagalopowałem, bo xsenon to przecież świetlówka i raczej nie da się zmierzyć oporu prądu na niej ani ilości wygenerowanych luxów, a tym samym określenia że palnik jest słabszy. Jak myślę TO CHYBA BZDURA :peace:

co do pierwszego pytania, to: jezeli jestes perfekcjonista (i esteta), to po kazdorazowym demontazu reflektora (zatem po jego wymianie takze) nalezy przeprowadzac adaptacje celem idealnego ustawienia reflektora.

co do drugiego pytania: to raczej zbieg okolicznosci. ale nie mozna wykluczyc, ze slabe swiecenie i "opadniecie" reflektora sa ze soba zwiazane (zle zasilanie, zwarcie etc).

wymontowalbym ten reflektor, dokladnie obejrzal kostki (i ew. przeczyscil WD40). jezeli po zamontowaniu byloby tak samo, to konieczna bedzie wymiana czujnika i zarowki.
naturalnie zakladam, ze wiesz gdzie zarowke ksenonowa w ludzkiej cenie (200pln).

Anthem Advanced 1

PostNapisane: 27.wrz.2006 12:31:33 
Klubowicz

meszrum napisał(a):

wg mnie popsul sie wlasnie on (dlatego jedna z lamp opada - gubi poziom). koszt w ASO to 220pln, wymiana i adaptacja 150.

Zapomniałeś Meszrum o tym, że z tyłu po lewej stronie też jest umiejscowiony czujnik poziomowania.
VAG prawdę powie. Przecież jakieś błędy zapisuje.

Jest też TQT

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2006 13:05:21 
Klubowicz

co do błędów to niestety nie ma, jedyny błąd jaki odczytałem w tym aucie dotyczył zamkniętego obiegu powietrza
tu po prostu najczęściej (9 na 10 przypadków) prawa lampa opada :zly:
OK dziś sprawdzę wszystkie połączenia, przyjżę się dokładniej czujnikowi(kom) i spróbuję adaptacji, chyba że uważacie adaptację za bezcelową... myślę o niej bo nie ja tą lampę wymieniałem, stąd nie wiem czy była przeprowadzona :|

PostNapisane: 27.wrz.2006 13:11:06 
Użytkownik

szogun0 napisał(a):
meszrum napisał(a):

Zapomniałeś Meszrum o tym, że z tyłu po lewej stronie też jest umiejscowiony czujnik poziomowania.
VAG prawdę powie. Przecież jakieś błędy zapisuje.

tak - zgadza sie - jest, ale chyba tylko w avantach.
nie mam tego w obydwu sedanach (a ksenony i owszem posiadam).

Anthem Advanced 1

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2006 21:11:44 
Klubowicz

obejżałem czujniki niestety tylko pod kątem urwanych przewodów i połączenie ich z stabilizatorem - miałem mało czasu - faktycznie są 2, ale ja mam avanta
postanowiłem zacząć od przeprowadzenia adaptacji ponieważ to nie wymagało dużej ilości czasu - po zabiegu jest OK, przejechałem dwie kilku kilometrowe traski i światełka świecą poprawnie
zobaczymy co będzie dalej :peace:
jeszcze raz dzięki za porady :):

aha w bloku 002 jest napisane:
Front level sensor = Reg, Position
Rear level sensor = Learned
czy to jest OK?

Tytuł:
PostNapisane: 05.paź.2006 22:45:16 
Użytkownik

Dzisiaj odebralem autko po naprawie i mam podobna przypadlosc, reflektory byly demontowane oba (ksenony):
1. lewa lampa swieci widocznie slabiej od prawej,
2. przy włączeniu zapłonu zapalają się światła mijania :?: i tylko one, z tyłu nic się nie świeci,
3. po włączeniu postojowych jest ok. mijania gasną,
4. po włączeniy świateł mijania jest ok. tylko przy zapalonym silniku i wrzuceniu biegu pojawia się kontrolka "uszkodzone światł amijania albo tylne światła"
5. przy czeku postojowym świeci się również kontrolka "niesprawności dynamicznej regulacji zasięgu świateł"

Co powinienem najpierw zrobić, please?

Tytuł:
PostNapisane: 06.paź.2006 15:58:19 
Klubowicz

Sparwdź bezpieczniki odpowiadająca za oświetlenie tyłu.

Jest też TQT

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2006 21:34:01 
Użytkownik

Problem lezal gdzie indziej, autko jest sprowadzone z Austrii a tam jezdzi sie caly rok na swiatlach dlatego swiatla mijanie pala sie caly czas, teraz to nawet dobrze bo nie wlepia mi mandatu za brak swiatel (zawsze mialem z tym problem) a na wiosne sobie przeprogramuje kompa. :D

Tytuł:
PostNapisane: 19.lip.2007 20:50:06 
Klubowicz

Ogrzewam kotleta bo nie będę zakładał nowego tematu...

Jakie powinny być wartości graniczne dla czujnika poziomowania przedniej osi? U mnie od kilku dni się krzaczy ten czujnik i mimo postoju napięcie na nim skacze od 0,8V do 2V - obecnie się zatrzymało na 0,9V i schodzi tylko w dół... Nie musze chyba mówić jakie to ma skutki dla innych kierowców i moich nerwów... Mam już numer czujnika 4B0907503 i oczywiście jutro jadę nabyć nowy (ten wygląda na nierozbierany :/ ) ale ciekwi mnie jaki skok napięcia jest graniczny dla niego - 0-5V?

Oczywiście nie mierzę miernikiem tylko VAGiem ;)

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2007 17:10:25 
Klubowicz

Skoro nikt nie wie a ja też nie sprawdziłem to napisze tylko tyle:
W A6/C5 zmienialem czujnik na przedniej osi - obaw był taki, że na postoju xenony wariowały góra/dół aż się ustawiły w niebo i tak zostały. Szybka diagnoza VAGiem i widać nieprawidłowości napięcia podawanego przez czujnik obciążenia przedniego zawieszenia. Dostałem się do czujnika, wykręciłem i faktycznie podawal nieprawidłowo dane - jest niestety nierozbieralny więc został zastąpiony nowym z ASO (170PLN brutto). Na koniec sprawdzenie napięć VAGiem - już były prawidłowe - skasowanie błędów - procedura ustawiania świateł i po problemie :D

To tak dla potomności :)

Tytuł:
PostNapisane: 23.lip.2007 16:36:11 
Użytkownik

Witam. Widze ze jest akurat temat zaczety w sam raz dotyczacy mojego problemu wiec sie podlacze a mianowicie moze ktos mi pomoze wtej kwestii.
Mam A6 c5 avant i rowniez mam problem z poziomowaniem xenonow to znaczy ze teraz na zegarach wyskoczyl mi juz chyba na stale blad poziomowania swiatel ale wczesniej raz sie wlaczal a raz nie. Bylem z tym w aso i po odcyczie bledow wykazalo:sterownik uszkodzony a diagnosta mi tlumaczyl ze trzeba wymienic czujnik poziomowania (189zl). Jednak ja gdy otrzymalem ten wydruk bledu to bylo napisane jak juz wspomnialem ze sterownik uszkodzony i numer czesci tego sterownika wiec takowy sobie zakupilem (700 zl aso) i chcialem zabrac sie do naprawy bo z tego co wiem z etki to powinien on sie znajdowac w bagazniku po lewej stronie. rozebralem caly tylni boczek a tam nic nie ma w miejscu tego sterownika regulacji swiatel jest jakis sterownik parktronica.
Moze mi cos doradzicie gdzie jeszce moze sie znajdowac taki sterownik regulacji swiatel badz czy tez lepiej kupic czujnik poziomowania i go wymienic.
z gory dzieki za odpowiedz.

Tytuł:
PostNapisane: 23.lip.2007 20:22:55 
Klubowicz

Napisz skąd jesteś - mi problem wygląda nie na uszkodzony sterownik a właśnie czunik poziomu :/ Po pierwsze musisz się podlączyć pod VAGa - odczytać napięcia jakie Ci pokazuje i dokładny opis błędu z kodem - u mnie były identyczne objawy jak u Ciebie i właśnie to było to...

Tytuł:
PostNapisane: 23.lip.2007 20:30:41 
Użytkownik

Jestem z Torunia. Z tym ze czy tez miales tak ze raz sie tobie pojawial ten blad a raz znikal bo gdy bylem na diagnostyce komputerowej w aso to mi skasowali blad i nei mialem go jakis tydzien a potem zaczal sie coraz czesciej pojawiac i znikac. Np rano gdy wlaczylem auto to go nie mialem a po poludniu juz sie pojawil takze czy jest taka mozliwosc ze jak jest uszkodzony ten czujnik poziomowania to raz jest blad a raz go nie ma. Z tym ze teraaz juz jezdze z nim od 10 dni i nie znika a jest ta kontrolka strasznie wkurzajaca i juz nie wspomne o swiatlach. Z checia bym zdiagnozowal ale nie mam sam interfejsu tzn mam ale jeszce do tych starszych modeli bo ten moj jest juz na can chyba.

Tytuł:
PostNapisane: 23.lip.2007 21:01:31 
Klubowicz

Tak, z błędem miałem identycznie, ale pojawił się w środę po raz pierwszy a już w sobotę nie miał prawa się pojawić :) Ja działam szybko :)

Strefa czasowa: UTC + 1