.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lis.2024 03:08:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80/Coupe B4]Długie światła nie działają
PostNapisane: 09.wrz.2003 07:36:17 
Użytkownik

mam problem wogóle ze światłami bo oryginalnie w moim B4 powinny być podwójne reflektory ale poprzedni właćiciel wymienił je na soczewki i problem polega na tym że oprócz tego że jak włanczam długie to gasną soczewki (i to jest w tym momencie źle bo w tamtych lampach gasł żarnik od krótkich a zapalał się od długich a tu nie powinien gasnąć) to do tego długie się nie zapalają i w tym momencie nie mam świateł wogóle :!: Czy ktoś z was wie jak to przerobić, czemu te długie nie palą wogóle (bo reflektory są podłączone), czy jest od tego jakiś przekaźnik :?: :?

Tytuł: Re: Długie światła w B4 nie działają
PostNapisane: 09.wrz.2003 08:34:26 
Użytkownik

Czarek_S napisał(a):
mam problem wogóle ze światłami bo oryginalnie w moim B4 powinny być podwójne reflektory ale poprzedni właćiciel wymienił je na soczewki i problem polega na tym że oprócz tego że jak włanczam długie to gasną soczewki (i to jest w tym momencie źle bo w tamtych lampach gasł żarnik od krótkich a zapalał się od długich a tu nie powinien gasnąć) to do tego długie się nie zapalają i w tym momencie nie mam świateł wogóle :!: Czy ktoś z was wie jak to przerobić, czemu te długie nie palą wogóle (bo reflektory są podłączone), czy jest od tego jakiś przekaźnik :?: :?

podwójne reflektory? chyba żarówka z dwoma żarnikami i jedno
duże lustro + jeszcze pozycja razem...

to że gasnie soczewa to w/g mnie jest okej - w tych pojedynczych
tez gasną mijania jak włączasz drogowe na stałe - jak mrugasz
drogowymi to zgadzam sie palą się obydwa...

sprawdz w rozpisce bezpiecznikow moze drogowe maja osobny?

Tytuł:
PostNapisane: 09.wrz.2003 10:57:28 
Użytkownik

Nie wiem jak bylo w starszych Audi ale w nowych na 100% świeca obydwie zarówki na długich zwłąszcza jak sa xeony to musialy by sie zarówki odpalac przy kazdej zmianie co napewno nie wpływało by na ich trwałosc.
Sam tez załozylem reflektory podwójne i to przerobilem.
Nie ma z tym wielkiego problemu potrzeba 2 diody prostownicze najlepiej jakies 3-5A i 2 najzwyklejsze przekazniki.
Mozna to zrobic na samych diodach ale nie polecam bo przełacznik moze siaść a przekazniki odciaza znaczaco przełacnik i napewno posłuzy o wiele dłuzej.
Nie wiem jak jest w B4 ale u mnie kazdy reflektor ma odzielny bezpiecznik oraz odzielne sa od mijania i długich co daje razem 4 bezpieczniki.
Łatwo je odnalesc nie majac schematu wystarczy zwykly próbnik, potem odnalesc z tylu kabelki i te przed bezpiecznikiem przeciac i potem wedlug schematu.

na zasilanie przekaznikow dobrze włozyc jakis 40-50A bezpiecznik dla zdrowotnosci
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2003 12:47:51 
Użytkownik

Wygląda na to że kolega "Norbik" niepotrzebnie się namęczył. Rozebrałem te przełączniki żeby zrobić te długie światłą i okazało się żę blaszka od styku się rozgieła. Ponadto żeby podłączyć reflektor tak aby krótkie nie gasły wystarczy przepiąć w kostce od przełącznika (fioletowo-czarnej) zółty przewód od krótkich świateł z pozybji 56b na styk w pozycji 56 i już krótkie się nie wyłanaczają gdy włąnczają się długie :wink:

Tytuł: a jak jest z B3??
PostNapisane: 03.sty.2007 23:42:59 
Użytkownik

Mam B3, jest to moje pierwsze auto i mam taki problem że światła mijania działają normalnie a długie mam tylko we "fleszu" zaś po przełączeniu na długie na stałe; gasną mijania i świecą się tylko pozycje. Jestem dość "cienki" w elektryce samochodowej i chciałbym chociaż wiedzieć czy jest sens sie za to samemu zabierać i gdzie szukać przyczyny. Z góry dzięks za pomoc

Tytuł: Re: a jak jest z B3??
PostNapisane: 04.sty.2007 00:36:47 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
krisss napisał(a):
Mam B3, jest to moje pierwsze auto i mam taki problem że światła mijania działają normalnie a długie mam tylko we "fleszu" zaś po przełączeniu na długie na stałe; gasną mijania i świecą się tylko pozycje. Jestem dość "cienki" w elektryce samochodowej i chciałbym chociaż wiedzieć czy jest sens sie za to samemu zabierać i gdzie szukać przyczyny. Z góry dzięks za pomoc

Prawdopodbnie spalone przelacznik swiatel :)
Wymien go i zamontuj przekazniki na swiatla
Sam nic nie zdzialasz jak nie masz pojecia o elektryce, wiec lec do elektryka

PS Na drugi raz zaloz nowy temat i nieodgrzewaj takich kotletow z przed 4 lat ;)

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

Tytuł: Re: a jak jest z B3??
PostNapisane: 04.sty.2007 07:20:10 
Użytkownik

krisss napisał(a):

najpierw rozbierz przełącznik - moim zdaniem rozgieła się blaszka stykowa i trzeba jat tylko dogiać i ewentualnie wyczyścić bo moze być lekko nadpalona

Strefa czasowa: UTC + 1