Witam
Jakiś czas temu miałem problem z silniczkami od klimy. Pojawiały się błędy 8.7 11.7 15.7. Ponad miesiąc temu wyczyściłem je i działały jak trzeba. Nie było żadnych błędów (mimo to panel po odpaleniu auta mrugał przez jakiś czas).
Kilka dni temu oba silniczki przestały pracować i zatrzymały się na pozycji nawiewu na szybę i temperatury chyba ok. 24C. Pojawił się błąd 15.5 (Klapa powietrza, ciągła blokada, silnik jest zapętlony, próbować programowo usunąć blokadę) którego wcześniej nie było.
Teraz nie wiem czy znowu wyciągać i czyścić te silniczki czy pomogłoby naprawienie tego przez VAG. Chyba to dziwne że oba równocześnie przestały pracować i pojawia się tylko ten błąd. Może rzeczywiście "próbować programowo usunąć blokadę"?
Proszę o jakieś sugestie bo nie wiem co robić. Nie chcę jechać do ludzi którzy się nie znają na tym i podłączać pod kompa i płacić niepotrzebnie.
Ktoś z innego forum powiedział że miał u klienta w firmie podobny problem (migający panel sterownika). Wymiana silniczków nic nie dała. Pomogła naprawa sterownika - elektronik wziął za to 50 zł.
Pozdrawiam