.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 15.cze.2025 06:39:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 1.9TDI '95] Klima...
PostNapisane: 10.lut.2007 16:55:04 
Użytkownik

Witam

Jakiś czas temu miałem problem z silniczkami od klimy. Pojawiały się błędy 8.7 11.7 15.7. Ponad miesiąc temu wyczyściłem je i działały jak trzeba. Nie było żadnych błędów (mimo to panel po odpaleniu auta mrugał przez jakiś czas).

Kilka dni temu oba silniczki przestały pracować i zatrzymały się na pozycji nawiewu na szybę i temperatury chyba ok. 24C. Pojawił się błąd 15.5 (Klapa powietrza, ciągła blokada, silnik jest zapętlony, próbować programowo usunąć blokadę) którego wcześniej nie było.

Teraz nie wiem czy znowu wyciągać i czyścić te silniczki czy pomogłoby naprawienie tego przez VAG. Chyba to dziwne że oba równocześnie przestały pracować i pojawia się tylko ten błąd. Może rzeczywiście "próbować programowo usunąć blokadę"?

Proszę o jakieś sugestie bo nie wiem co robić. Nie chcę jechać do ludzi którzy się nie znają na tym i podłączać pod kompa i płacić niepotrzebnie. :(

Ktoś z innego forum powiedział że miał u klienta w firmie podobny problem (migający panel sterownika). Wymiana silniczków nic nie dała. Pomogła naprawa sterownika - elektronik wziął za to 50 zł.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2007 09:17:53 
Użytkownik

Nie ma na to rady???
Mam podobny problem.
Może miał ktoś już coś takiego?

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2007 12:37:53 
Użytkownik

Sorry, że wcześniej nie odpisałem, ale VAG rzeczywiście mi pomógł. Usunąłem błąd, zrobiłem nastawy i zakodowałem i jest ok. Czasami pojawiają się jakieś błędy, ale nie odczuwam aby miały wpływ na pracę klimy, która działa jak należy.

Strefa czasowa: UTC + 1