Grzegorz-DTR napisał(a):
nie bardzo rozumiem, czemu tak sie unosisz
nie unosze sie, naprawde

Cytuj:
po 1) jeżeli zabierasz sie za elektrykę bez najprostszego multimetru, to tylko życzyć powodzenia.
multimetr mam, prosty bo prosty, ale mam i wydaje mi sie, ze potrafie sie nim poslugiwac
Cytuj:
po 2) jeżeli już chcesz coś sprawdzać, to nigdy kosztem izolacji, (opcja z igłami).nigdy chyba nie widziałeś, jak z takiego przewodu robi sie grzałka, a izolacja pięknie spływa na podłogę dymiąc sie na biało. koszta wymiany wiązki dość spore.
wydaje mi sie, ze malutkie naklucie nie spowoduje zawrcia tudziez rozerwanie wiazki ? moze sie myle nie wiem, ale przyznaje Ci racje !
Cytuj:
po 3) jak popatrzysz trochę na wiązkę to szybko załapiesz co i jak, przynajmniej tak mniej więcej. czerwony = + po stacyjce, brązowy,czarny = masa, szary z niebieskim paskiem = podświetlenie zegarów itd., ale nigdy nie rób na pałę. lepiej sprawdzić 2 razy, niż wymieniać kable.
serdeczne dzieki - chcialem uzyskac potwierdzenie, w sobote bede sie bawil.
Cytuj:
po 4) połączenia sprawdzasz na włączniku, a nie na kablach. sprawdzasz omomierzem gdzie masz zamknięty obwód, przy odpowiednich ustawieniach.
swieta prawda, wiesz, ze nie wpadlem na to, wstyd sie przyznac

Cytuj:
5) co do wyważania drzwi, "igły" to jak dla mnie jest właśnie takie wyważanie. skoro są mierniki to czemu masz robić jakieś takie dziwne patenty
kolega wczesniej zasugerowal dwa przewody z lampka to pociagnalem temat !
Ale dzieki wielkie, napracowales sie