.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 05.cze.2025 11:03:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A3 1.6 AEH] Problem z zegarem prędkości
PostNapisane: 11.kwi.2007 23:40:38 
Użytkownik

Witam.
Przeszukałem forum ale nie znalazłem takiego samego przypadku.

Od jakiegoś czasu mam taki problem z prędkościomierzem że niezależnie od prędkości wskazówka leży na 0 i czasem tylko wstaje i pokazuje prędkość i po paru sekundach znowu przestaje działać i wraca na 0.
Mam też w tej chwili około 1/4 zbiornika paliwa i przy jeździe w zakrętach wskazówka ta kładzie po czym jak już jadę prosto to wskazuje z powrotem 1/4 - nie wiem czy tak było wcześniej - nie zwracałem uwagi.

Jak mogę sprawdzić czy to czujnik prędkości jest walnięty i czy to czujnik? A moze to zegary?

Tytuł:
PostNapisane: 12.kwi.2007 09:02:32 
Użytkownik

To czy czujnik czy zegary sprawdzić możesz bardzo łatwo jeżeli masz klimatronica. Wejdz w klimatroniku na kanał 17 i zobacz czy podczas jazdy pokazuje Ci prędkość na wałku wychodzącym ze skrzyni, jeżeli tak to oznacza ze zegary, jeśli na klimatronicu wariuje także to czujnik.
Ale jeżeli piszesz ze coś w wskazówkami paliwa to obstawiam licznik.
Wyciągnij, przeczyść styki w prawej kostce i powinno pomóc.

M.

Audi A4 B5 2.4 AGA 09/1997, LPG - jeździ w rodzinie
Audi A4 B5 2.6 ABC 11/1995, LPG - 06/03/2011 sprzedane
Audi 80 B4 2.0 ABT 10/1993, LPG - 25/11/2006 sprzedane
http://www.borys.org

Tytuł:
PostNapisane: 12.kwi.2007 11:10:32 
Użytkownik

MarekB napisał(a):
To czy czujnik czy zegary sprawdzić możesz bardzo łatwo jeżeli masz klimatronica. Wejdz w klimatroniku na kanał 17 i zobacz czy podczas jazdy pokazuje Ci prędkość na wałku wychodzącym ze skrzyni, jeżeli tak to oznacza ze zegary, jeśli na klimatronicu wariuje także to czujnik.
Ale jeżeli piszesz ze coś w wskazówkami paliwa to obstawiam licznik.
Wyciągnij, przeczyść styki w prawej kostce i powinno pomóc.

M.

Mam klimatronik wlasnie i w tym momencie gdy nie dziala zegar nie dziala tez predkosc na kanale 17. Ale tez problem widze ze jest i z zegarem poziomu paliwa, zatankowalem dzis na pol zbiornika i wskazowka wskazuje prawidlowy poziom tylko gdy stoje albo jade bez zadnych przeciazen czyli bez zakretow i gwaltownych przyspieszen i hamowania. Przy czym nie ma znaczenia w ktora strone auto skreca. Mozliwe zeby w tej samej chwili walnelo cos w zegarach i sam czujnik predkości?
Jak to wyczyscic? Znalazlem gdzie w skrzyni jest ten czujnik. Jaka prawa kostke masz na mysli? W zegarach? Jak to wyjac?
Mieszkam w Szkocji od 3 mies i mozliwe ze to wilgoc juz tu zaszalala?

Tytuł:
PostNapisane: 12.kwi.2007 11:43:35 
Użytkownik

Zaraz nad kolumną kierownicy masz taką zaślepkę czarną, wyciągasz ja (jest na wcisk) a poźniej wykręcasz pod nią śrubki. i wyciągasz zegary, z tyłu w zegarach masz dwie kostki po prawej (temperatura, i obrotomierz oraz zasilanie zegarka) i po lewej masz drugą kostkę (prędkościomierz, wskazanie paliwa i wyświetlacz).
Sprawdz czy ta kostka się nie poluzowała.
Jeżeli mowisz ze także na klimatronicu masz błędy przy prędkości to przypuszczam ze elektronika, coś głębiej mogła złapać zimne luty, lub coś nie łączy

M.

Audi A4 B5 2.4 AGA 09/1997, LPG - jeździ w rodzinie
Audi A4 B5 2.6 ABC 11/1995, LPG - 06/03/2011 sprzedane
Audi 80 B4 2.0 ABT 10/1993, LPG - 25/11/2006 sprzedane
http://www.borys.org

Tytuł:
PostNapisane: 12.kwi.2007 13:10:08 
Użytkownik

MarekB napisał(a):
Zaraz nad kolumną kierownicy masz taką zaślepkę czarną, wyciągasz ja (jest na wcisk) a poźniej wykręcasz pod nią śrubki. i wyciągasz zegary, z tyłu w zegarach masz dwie kostki po prawej (temperatura, i obrotomierz oraz zasilanie zegarka) i po lewej masz drugą kostkę (prędkościomierz, wskazanie paliwa i wyświetlacz).
Jeżeli mowisz ze także na klimatronicu masz błędy przy prędkości to przypuszczam ze elektronika, coś głębiej mogła złapać zimne luty, lub coś nie łączy
M.

Ok, juz sobie poradzilem, wyjalem zegary, obie wtyczki siedzialy mocno ale wyjalem je, spryskalem takim srodkiem ktory czysci, odtluszcza ukl elektr - CX80 - czy jakos tak. Po zlozeniu nic sie nie zmienilo :(
Co jeszcze mozna zrobic? Czego szukac?

Tytuł:
PostNapisane: 12.kwi.2007 13:34:10 
Użytkownik

tmstp napisał(a):
MarekB napisał(a):
M.

Ok, juz sobie poradzilem, wyjalem zegary, obie wtyczki siedzialy mocno ale wyjalem je, spryskalem takim srodkiem ktory czysci, odtluszcza ukl elektr - CX80 - czy jakos tak. Po zlozeniu nic sie nie zmienilo :(
Co jeszcze mozna zrobic? Czego szukac?

Mialem dokladnie taki sam problem w A3 1.6 AEH ;) Jedyne co pomoglo to wymiana licznika.... Jak bedziesz szukal to wez VDO i najlepiej zeby sprzedawca dal Ci pin do niego.....
Pozdr ;)

Tytuł:
PostNapisane: 12.kwi.2007 13:52:47 
Użytkownik

co to jest VDO i do czego ten pin? Ile moga kosztowac takie zegary?

Tytuł:
PostNapisane: 12.kwi.2007 15:41:27 
Użytkownik

tmstp napisał(a):
co to jest VDO i do czego ten pin? Ile moga kosztowac takie zegary?

VDO to jest firma ktora robi takie zegary (z opini ludzi wiem ze one sie nie psuja (te VDO) ). Pin jest potrzebny po to, zeby zakodowac klucze do nowego licznika. Zegary z pinem wachaja sie na ogol w olicach 250-300zl. ;)
Pozdr

Strefa czasowa: UTC + 1